İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Harabeye dönen cami ve kiliseye restorasyon

Elazığ’ın Palu ilçesinde 8 asır önce 100 metre arayla yaptırılan ancak günümüzde harabeye dönen cami ve kilise restore edilecek… Palu Belediye Başkanı Dağoğlu, “İçerisinde bulunduğumuz kilise, Ermeni cemaatine 8 asır hizmet etmiş bir kilisedir. 1970’lere kadar girişi ve resimleriyle Canlı olan kilise, daha sonra tahrip edilmiştir. Burada define avcıları ciddi anlamda tahribat yapmış ve yerel halk olarak sahiplenmemişiz. Ermeni cemaatiyle görüşerek 2015-2016 yıllarında buranın da onarımına başlanacağını umuyorum. İnşallah bunu başarırız ve Ermeni komşularımızla, dostlarımızla tekrar Palu’da buluşuruz.”

***
 Palu Belediye Başkanı Dağoğlu:
 ”Ulu Cami için Vakıflar Genel Müdürlüğünce bu Ay restorasyon ve onarım ihalesi yapıldı. Ermeni cemaatiyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Kısmet olursa kilisenin de onarım ve restorasyonuna 2015’in sonu, 2016’nın başında başlayacağız”
ELAZIĞ – BESTAMİ BODRUK – Elazığ’ın Palu ilçesinde 8 asır önce 100 metre arayla yaptırılan ancak günümüzde harabe görünümünde olan cami ve kilise restore edilecek.
Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Ulu Cami ve 100 metre ilerisindeki Ermeni kilisesinin 8 asır önce inşa edildiğini söyledi.
Palu’da geçmişte farklı inançtan çok sayıda insanın yüzyıllarca beraber yaşadığını anlatan Dağoğlu, “Yan yana oturmuşlar, herkes ibadetini özgürce yapmış. Ulu Cami için Vakıflar Genel Müdürlüğünce bu ay restorasyon ve onarım ihalesi yapıldı. Ermeni cemaatiyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Kısmet olursa kilisenin de onarım ve restorasyon çalışmalarına 2015’in sonu 2016’nın başlarında başlayacağız” diye konuştu.
Ulu Cami’nin restorasyonu için çalışmaların resmi prosedürün tamamlanmasının ardından bu yılın sonunda başlayacağını dile getiren Dağoğlu, kilisenin restorasyonu için de görüşmelerin devam ettiğini ve en yakın zamanda sonuca ulaşacaklarını söyledi.
Dağoğlu, kilise hakkında şu bilgileri verdi:
“İçerisinde bulunduğumuz kilise, Ermeni cemaatine 8 asır hizmet etmiş bir kilisedir. 1970’lere kadar girişi ve resimleriyle Canlı olan kilise, daha sonra tahrip edilmiştir. Burada define avcıları ciddi anlamda tahribat yapmış ve yerel halk olarak sahiplenmemişiz. Ermeni cemaatiyle görüşerek 2015-2016 yıllarında buranın da onarımına başlanacağını umuyorum. İnşallah bunu başarırız ve Ermeni komşularımızla, dostlarımızla tekrar Palu’da buluşuruz.”
– “Palu, Türkiye’nin bir mozaiğidir”
Ulu Cami’nin kiliseyle aynı yüzyıl içerisinde yapıldığını ve 1966’ya kadar cemaatle namaz kılınan bir ibadethane olduğunu belirten Dağoğlu, “Maalesef, aradan geçen yıllarda bu duruma geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından orijinal haline getirilecek” diye konuştu.
”Palu, Türkiye’nin bir mozaiğidir” diyen Dağoğlu, “Palu, bölgeye medeniyet, sanat ve kültür anlamında çok şey vermiş bir ilçedir. Atalarımızın yaşadığı gibi, medeniyetleri, sanatkarları iç içe, yan yana yaşatmak için mücadelemiz devam etmektedir” ifadesini kullandı.  (AA)

Yorumlar kapatıldı.