İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Kürt Halkı Ermenilerin Mirasçısı Oldu”

Elif Akgül
İsmail Beşikçi Vakfı’nın düzenlediği 1915, Diyarbekir ve Kürtler Sempozyumu’nda konuşan tarihçi Raymond Kevorkian Ermeni ve Kürt halkları arasında çok eskiye dayanan ilişkiyi anlattı… “Ben 1979 ile 1980 arasında İran’da bir Kürt köyünde yaşadım. Burada altı Ermeni aile vardı ama hepsi yaşlı ailelerdi. Bu köyün özelliği şuydu. 50 yaşlarında olan Kürtler Ermenice yazıp konuşuyor, Tahran’da çıkan Ermenice gazeteyi okuyorlardı. Çünkü babaları vaktiyle Ermeni çiftçilerin yanında çalışmıştı ve köydeki tek okul Ermeni okuluydu. Bu köy örneği de gösterdiği gibi Kürt halkı Ermenilerin mirasçısı oldu.”

***
İsmail Beşikçi Vakfı’nın düzenlediği 1915, Diyarbekir ve Kürtler Sempozyumu’nda konuşan tarihçi Raymond Kevorkian Ermeni ve Kürt halkları arasında çok eskiye dayanan ilişkiyi anlattı.
İsmail Beşikçi Vakfı’nın düzenlediği 1915, Diyarbekir ve Kürtler Sempozyumu İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü’nde gerçekleşiyor.
Konferansta Osmanlı bağlamında Ermeni-Kürt ilişkileri üzerine konuşan tarihçi Raymond Kevorkian Ermeni ve Kürt halkları arasında çok eskiye dayanan ilişki olduğuna dikkat çekti.
“1915’te Ermeni Soykırımı’nda Çerkezler yer aldı. Kürt aşiretleri yer aldı. İttihatçılar tabii ki Hamidiye’nin yapısını kullanmışlardı. Ancak yerel toplum, köylüler kesinlikle bu katliamlara katılmadı. Çünkü birlikte yaşıyorlardı. Köylüler daha çok ekonomik olarak çıkar sağladı. Komşularının mallarına el koydu.
“Ama insaniyet namına olumlu olaylar da oldu. En küçük oğullarını ya da kızlarını Kürt komşularına bırakan Ermeni aileler oldu. Bu şekilde birçok çocuk kurtuldu.
“Ben 1979 ile 1980 arasında İran’da bir Kürt köyünde yaşadım. Burada altı Ermeni aile vardı ama hepsi yaşlı ailelerdi. Bu köyün özelliği şuydu. 50 yaşlarında olan Kürtler Ermenice yazıp konuşuyor, Tahran’da çıkan Ermenice gazeteyi okuyorlardı. Çünkü babaları vaktiyle Ermeni çiftçilerin yanında çalışmıştı ve köydeki tek okul Ermeni okuluydu. Bu köy örneği de gösterdiği gibi Kürt halkı Ermenilerin mirasçısı oldu.”
Konferans Belleklerde 1915 oturumuyla devam ediyor. (EA)
Raymond Kevorkian
Paris-VIII-Saint-Denis Üniversitesi Fransız Jeopolitik Enstitüsü’nde araştırma başkanlığı yapan Kevorkian, Ermeni Hayırseverler Cemiyeti’ne bağlı Nubaryan Kütüphanesi’nin yöneticisidir. Ermenistan Bilimler Akademisi’nin de üyesi olan Raymond H. Kevorkian’ın başlıca eserleri arasında Le genocide des Armeniens, Paris, 2006 (Ermenilerin Soykırımı); Les Armeniens, 1917-1939 la quete d’un refuge, Paris, 2007 (Ermeniler, 1917-1939 Bir Sığınak Arayışı); The Armenian Genocide, A Complete History, London8 New York 2011 (Ermeni Soykırımı’nın Eksiksiz Tarihi) kitapları var.

Yorumlar kapatıldı.