İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç Dışişleri Bakanı: Soykırım gündemimizde yok

İsveç Dışişleri Bakanı:Soykırım kararı konusunun hükümetin şu andaki gündeminde olmadığını, Dağlık Karabağ sorununun da barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini söyledi… Bir gazetecinin sözde soykırımın yüzüncü yılında İsveç hükümetinin, parlamentonun dört yıl önce sözde Ermeni soykırımı konusunda neler yapacağı yolundaki sorusu üzerine bakan, İsveç Meclisi’nin dört yıl önce kabul etmiş olduğu sözde soykırımı tanıma kararı doğrultusunda girişimlerde bulunmanın hükümetinin şu anda gündemde olmadığını açıkladı. 

***
İsveç Dışişleri Bakanı:Soykırım kararı konusunun hükümetin şu andaki gündeminde olmadığını,Dağlık Karabağ sorununun da barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini söyledi.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström bugün(24 Ekim) yabancı basın temsilcileriyle yaptığı basıntoplantısındaİsveç’in gündemindeki en önemli olayların Ortadoğu; Ayn el Arap (Kobani), İsrail – Filistin, Ukrayna ve İsveç sularındaki yabancı etkinlikler ve ebola salgını olduğunu açıkladı.

Walström, Ayn El Arap (Kobani) konusuna insancıl ve siyasi olarak yaklaştıklarını, bir yandan bölgeye insancıl yardımda bulmayı öte yandan siyasi olarak sorunun çözümü için AB içinde de çalıştıklarını vurguladı..
Bakan, İsveç’in AB ülkeleri içinde Ortadoğu’dan kabul ettiği 55.000 mülteci ile ilk sırada olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan kabul ettiği yüz binlerce mülteciyi değil ama Türkiye’nin insancıl yardımların yerine ulaşmasında sınırları açarak katkıda bulunduğunu dillendirdi.
Bakan Wallström, bir İsrailli gazetecinin İsveç’in yeni hükümetinin Filistin’i tanıma konusundaki tavrının İsrail ile ilişkileri gerdiğini anımsatması üzerine, kendilerinin iki devletli çözümden yana oldukları ve bu kararla barış sürecine yeni bir enerji şırınga ettikleri yanıtını verdi.
Sosyaldemokrat Dışişleri Bakanı Margot Wallström, zor günlerde hükümet olduklarını belirterek, Rusyanın saldırganlaştığını savundu. Neden NATO’ya üye olmadıkları yönündeki bir soruyu üzerine, iyi ilişkiler ve işbirliğinden yana olduklarını ama henüz üyeliğin söz konusu olmadığını belirtti.
Bir gazetecinin sözde soykırımın yüzüncü yılında İsveç hükümetinin, parlamentonun dört yıl önce sözde Ermeni soykırımı konusunda neler yapacağı yolundaki sorusu üzerine bakan, İsveç Meclisi’nin dört yıl önce kabul etmiş olduğu sözde soykırımı tanıma kararı doğrultusunda girişimlerde bulunmanın hükümetinin şu anda gündemde olmadığını açıkladı. Bakan, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal etmiş olması ve burada etnik temizlik yapmış olması konusunda da sorunun barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini olaya insan hakları açısından baktıklarını söyledi. Margot Walltröm, Dağlık Karabağ sorunununAGİT Minsk Grubu çalışmaları çerçevesinde çözülmesinden yana olduklarını sözlerine ekledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT’in Minsk Grubu, Dağlık Karabağ konusunun Azerbaycan ve Ermenistan devletleri arasında barışçıl bir çözüm bulunması için 1992’de kurulmuştu.
Grup’taAzerbaycan, Ermenistan, Türkiye, İsveç, Finlandiya, BeyazRusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, ABD veRusyayeralıyor.
Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü için müzakerelerde bulunmak üzere Fransa, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları’nın bu ay sonunda Paris’te bir araya gelmeleri bekleniyor.
Abdullah Gürgün/Stockholm
Fotoğraflar: Loıs Garrıdo
ulusalkanal.com.tr

Yorumlar kapatıldı.