İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bitli Valisi Sayın Orhan Öztürk’e Açık Mektup

Sn. Orhan Öztürk

Bitlis Valiligi
BİTLİS
22 Ekim 2014
Sayın Vali,
Türkiye ve Türkiyelilerle her zaman yakın temasta olmuş, bu temasların önemine inanmış bir Ermeni tarihçi olarak doğrudan size yazmayı en uygun yol olarak gördüm.Kurucusu ve direktörü olduğum Gomidas Enstitüsü’nün bu yıl 1 Mart 2014’te Tatvan’da “Bitlis Ermenileri” baslıklı sergisinin açılısında bulundum ve Bitlis halkıyla tanışma, görüşme imkânını elde ettim. Çok zengin bir tarihe sahip olan ilinizde yakın dostluklar kurdum. Sergiye gösterilen sıcak ilgi, Bitlislilerin kentlerinin tarihine duyduğu ilgiyi de gösteriyordu.

Geçtiğimiz hafta, 15-18 Ekim tarihleri arasında Bitlis’i ziyaret ettim. Bitlis Belediyesi Eş başkanı ile görüştüm. Kendisi, daha önceki bir görüşmemizin ardından kentin yerel yönetimi olarak dünyaca ünlü Bitlisli Amerikalı- Ermeni yazar William Saroyan’ın adının Bitlis’te bir sokağa verilmesini kararlaştırdıklarını, ancak Saroyan’ın
Bitlis’le bir bağlantısının olmadığı gerekçesiyle isminin bir sokağa verilmesine izin vermediğinizi aktardı.
“Bitlis’li olduğumu hiçbir zaman unutmadım” sözleriyle Türkiye’de yakından tanınan William Saroyan, Pulitzer ödüllü bir yazardır ve eserlerinde sergilediği sıcak insancıllık ve barış, dostluk gibi evrensel değerleri islemesiyle ünlüdür. Bu özellikleri nedeniyle Birleşmiş Milletler 2008 yılını William Saroyan yılı olarak ilan etmiştir.
‘Hayatı Yasamak’ adlı oyunu 2006-2007 sezonunda Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir.
William Saroyan 1964’te Türkiye’ye gelmişti. Baba evini görmek için fotoğrafçı ve gazeteci Fikret Otyam’la birlikte memleketi Bitlis’i ziyaret etti. Fikret Otyam’ın gezi izlenimleri ziyaret sonrasında Cumhuriyet gazetesinde yazı dizisi olarak yayınlandı. Otyam’ın anlattığına göre Saroyan’ı dönemin Bitlis Belediye Başkanı Adil
Serefhanoğlu odasına buyur etti. Odayı Bitlisliler doldurmuştu. Serefhanoğlu, “Bugün Amerika’da yaşayan cihanşümul muhterem hemşerimizi tanımakla şeref duyuyor ve aramızda görmekle bahtiyarlığımızı ifade edecek kelime bulamıyoruz. Hoş geldiniz, dede, ecdat yeri Bitlis’e” diyerek onu karşıladı.
Belediye Başkanı Adil Serefhanoğlu’nun bu sözlerle karşıladığı Saroyan’ın 50 yıl sonra bugün Bitlis’le bir alakasının olmadığını düşünmenize ihtimal veremiyorum. Görüşlerinize saygım var, ancak bu konuda Yanıldığınızı düşünüyor, kararınızı gözden geçirmenizi rica ediyorum.
Sizden yakın bir zamanda yanıt almaktan büyük bir memnuniyet duyacağım.
Saygılarımla,
Ara Sarafian
Gomidas Institute, London
Gomidas Institute, 42 Blythe Rd., London W14 0HA
Email info@gomidas.org Web www.gomidas.org Tel 00 44 20 76037242

Yorumlar kapatıldı.