İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güney Kafkasya’da Güvenlik Sorunları” Konferansı

USAK Başkan Yardımcısı Çolakoğlu: “2014 yılı içerisinde Kırım ve Doğu Ukrayna’nın bir sorun alanı haline dönüştüğünü görüyoruz. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Güney Kafkasya’nın 1990’llı yıllardan beri önemli güvenlik sorunlarının merkezi haline geldiğini belirterek, bu bölgenin Kırım ve Ukrayna sorunları çözülmeden Karadeniz’in işbirliği alanına dönüşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından “Güney Kafkasya’da Güvenlik Sorunları Konferansı”nda konuşan Çolakoğlu, Yukarı Karabağ sorunu, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının halen çözülmediğine dikkati çekti. Çolakoğlu, “2014 yılı içerisinde Kırım ve Doğu Ukrayna’nın bir sorun alanı haline dönüştüğünü görüyoruz. Bu sorunlar çözülmeden Güney Kafkasya ve Karadeniz bölgesinin daha genel anlamda bir işbirliği alanına dönüşmesine mümkün değil” dedi.
Çolakoğlu, Yukarı Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının çözümünün özellikle Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’nın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliklerinin korunması çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladı. Çolakoğlu, “Aksi halde bölgesel işbirliği ve barış olumsuz etkilenir. Dağlık Karabağ sorunu zaman zaman sıcak çatışmalarla tekrar gündeme gelmekte ve bu sorunun da acilen çözülmesi gerektiğini dünya kamuoyuna açıkça göstermekte” şeklinde konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Temsilcisi Erestu Hebibbeyli de  Kafkasya’nın çok hassas bir bölge olduğunu hatırlatarak, Güney Kafkasya bölgesinin güvenlik ve istikrarının Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü Tiflis-Erzurum ve benzer enerji ve altyapı projelerine bağlı olduğunu ifade etti.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ise güvenlik sorunlarının Güney Kafkasya için en önemli konu olduğunu, bu konuların sadece bölge ülkelerini değil uluslararası sistemin önemli aktörlerini de ilgilendirdiğini belirtti. Bagirov, “Bu kadar yoğun ilgi ve sorunun sıcaklığına rağmen 25 yıldır Güney Kafkasya istikrara kavuşamamış, siyasi, askeri ve etnik zeminde ortaya çıkmış güvenlik sorunları çözülememiştir” ifadesini kullandı.
Tarihin jeopolitik konumundan dolayı Kafkasya’da daha sık tekerrür ettiğini dile getiren Büyükelçi Bagirov, “Tarihin bütün dönemlerde bu bölge bütün devletler için cazibe merkezi haline gelmiştir. Büyük güçlerin rekabetleri burada hiç eksik olmamıştır” dedi.
Konferansta konuşan Gürcistan eski Dışişleri Bakanı Eka Tkeshelashvili da Ukrayna’da meydana gelen olayları Balkanlar ve Karadeniz bölgesini de göz önünde bulundurarak çok daha büyük çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi. Tkeshelashvili, “Burada yaşanan sorunlar aslında birçok zaman dışarıdaki aktörlerin çıkarları doğrultusunda şekillenmekte” diye konuştu. Tkeshelashvili, “Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ciddi ilişkiler gelişiyor ama bu dinamik içerisinde Ermenistan eksik kalıyor. Ekonomi, güvenlik ve kültür gibi alanlarda Ermenistan ile Güney Kafkasya arasında ilişki kuramıyoruz. Bu tabii ki bölgedeki ilişkilerin geliştirilmesi açısından gelecekte olmasını ümit ettiğimiz bir şey” değerlendirmesinde bulundu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı SAM Başkanı Ferhad Mammadov ise, Güney Kafkasya bölgesindeki güvenlik sorununa dikkati çekerek, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ topraklarını işgal eden Ermenistan’ın bütün önemli projelerin dışında kaldığını söyledi. Mammadov, Güney Kafkasya ülkelerinin mali kaynaklarının yüzde 80’inin Azerbaycan’da olduğunu, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin hayata geçirdiği ortak projelerden faydalanamayan Ermenistan’ın ekonomisinin kötüye gittiğini ve Ermeni vatandaşların sürekli yurt dışına göç etmek zorunda kaldığını kaydetti. – Ankara

Yorumlar kapatıldı.