İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cihangiri: Ermenistan-İran ekonomik bağları siyasi bağların gerisinde

Başbakan Hovik Abrahamyan İran İslam Cumhuriyeti (İİC) cumhurbaşkanı I. yardımcısı İshak Cihangiri’nin davetiyle İran’ı ziyaret etti…Cihangiri, ekonomik ilişkilerin varolan siyasi diyalog yüksek düzeyinin gerisinde olduğunu belirtti ve başbakan Abrahamyan’ın resmi ziyaretinin ekonomik işbirliğinin canlandırılmasına katkıda bulunacağına güvenini belirtti.

***
Başbakan Hovik Abrahamyan İran İslam Cumhuriyeti (İİC) cumhurbaşkanı I. yardımcısı İshak Cihangiri’nin davetiyle İran’ı ziyaret etti. 
Başbakanlık Basın servisinden verilen bilgiye göre; Tahran Mehrabad Havalimanındaki resmi karşılama töreni sonrasında Abrahamyan ve beraberindeki heyet İİC  Sadabad Sarayı’na hareket etti; burada Abrahamyan-Cihangiri özel görüşmesi gerçekleşti.
Abrahamyan, davet için Cihangiri’ye teşekkür ederek, ziyaretinin iki dost halk arasındaki bağların daha da pekişmesi ve ortak menfaate dayalı işbirliğine yeni bir ivme kazandıracağına emin olduğunu ifade ederek:
″Bugün Ermenistan-İran ilişkilerinin yüksek düzeyde bulunduğunu ve karşılıklı güven ortamında devam ettiğini kaydedebiliriz; bunun açık kanıtı iki ülke yüksek düzeyli  sıkça gerçekleşen karşılıklı buluşmalarıdır. Ermenistan-İran işbirliğinin bölgede barış ve istikarın pekişmesine katkıda bulunduğuna eminim″ dedi.
İİC cumhurbaşkanı I. yard. İshak Cihangiri, davetinin kabul edilmesi ve İran ziyareti için teşekkür etti; iki ülke arasındaki ilişkilerin halihazırdaki düzeyini yüksek takdir etti. Cihangiri, ekonomik ilişkilerin varolan siyasi diyalog yüksek düzeyinin gerisinde olduğunu belirtti ve başbakan Abrahamyan’ın resmi ziyaretinin ekonomik işbirliğinin canlandırılmasına katkıda bulunacağına güvenini belirtti.
Abrahamyan, varolan ekonomik işbirliğinin canlandırılmasının büyük potansiyele sahip olduğunu ve ortak proje ve programlara yeni bir şevk aktarılması ve bunların hayata geçirilmesi için olası olanın yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda Hükümetlerarası Komisyonun rolüne dikkat çekildi, bu çerçevede işbirliği programlarının gerçekleştirilmesinin mümkün olacağı belirtildi.
Taraflar ekonomik işbirliğinin canlandırılmasının ve bir dizi alanda işbirliğinin gelişiminin gerekli olduğunu vurguladılar.
Abrahamyan, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine (AEB) katılıma ilişkin Anlaşmanın, ülke ekonomisinin gelişimi yanısıra yabancı yatırımlar için  yeni perspektifler açacağı bilgisini verdi.
Abrahamyan ve Cihangiri özel görüşmesi sonrasınd heyetlerarası buluşma gerçekleşti. Buluşmada farklı alanlarda işbirliği perspektifleri değerlendirildi. Gündemde  stratejik önemi olan bir dizi projenin gerçekleştirilmesi ve bunların perspektiflerine değinildi. Bu bağlamda, somut projelerin gerçekleştirilmesi için  Hükümetlerarası Komisyon faaliyetleri bir kez daha önemsendi.
Her iki taraf ta tarım, enerji, iletişim, kültür, eğitim, acil durumlar, turizm alanlarında işbirliğinin önemini vurguladılar. Buluşma sonunda başbakan Abrahamyan, İshak Cihangiri’yi Ermenistan’a davet etti.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.