İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Geçmişten Bugüne Ermeni Sorunu : İncelemeler – Belgeler – Kararlar!

Bu kitapta, tarihten günümüze Ermeni sorunu ele alınmaktadır. Ersen Bayhan, E.N. Bennet, Prof. Dr. Nejat Kaymaz, Arslan Kılıç, Mehmet Perinçek, Mehmet Ulusoy gibi değerli araştırmacı ve yazarların tahlillerini ve konuyla ilgili ABD, Avrupa, Alman, İngiliz belge ve kararlarını içeren bu kitapta yer alan bazı başlıklar şunlardır: “Sovyet Belgeleriyle Emperyalizm ve Ermeni Sorunu”, “Ermeni Sorununa Genel Bir Bakış”, “Atatürk ve Ermeni Sorunu”, “Büyük Sovyet Ansiklopedisi”, “Ermeni Milliyetçiliğinin Bakış Açısı”, “Ermeni Sorunu Konusunda Bugünkü Alman Siyaseti”, “Taner Akçam Örneğinde Mandacı Aydının Ermeni Sorunundaki İşlevi”, “Bizim Ermeniler”, “ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Tasarı”, “Clinton’un ABD Temsilciler Meclisi’ne Gönderdiği Mektup”, “Avrupa Parlamentosu Kararı”, “Fransız Senatosu’nun Sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı”, “Federal Almanya Bilimsel Çalışma Servisi’nin Raporu”, “Alman Federal Meclisi’ne Sunulan İmza Kampanyası Metni”, “Komintern’in Görüşü” … (Resmi görüşün bütün temsilcileri bir arada. Yeni bir şey yok. HYETERT)

Ermeni Komitelerinin Emelleri ve İhtilal Hareketleri!
Ermeni Komitelerinin Emelleri ve İhtilal Hareketleri, ilk kez 1916 yılında Osmanlı Devleti’nin Dahiliye Nezareti tarafından yayımlanmıştı. Kitabın önemi, Osmanlı Devleti’nin ve İttihat Terakki’nin Ermeni sorunu hakkındaki resmî tezlerini yansıtmasındadır.
Emperyalist İngiltere tarafından hazırlanmış olan Mavi Kitap’a bir yanıt biçiminde tasarlanan kitap, bu yüzden sıklıkla “Beyaz Kitap” olarak adlandırılmaktadır. Bu durum, Mavi Kitap’ı “yalan ve iftira dosyası” diye nitelendiren “Beyaz Kitap”taki emperyalizm karşıtlığını da açıklamaktadır.
Kitapta Ermenilere sağlanan dış destek konusunda yapılan saptamalar önemlidir.
Ermeniler, İngiliz ve Fransızların desteğinde Rus ordularına gönüllü yazıldılar…
İntikam alayları oluşturuldu, Anadolu’nun isyanlar çıkartıldı…
İngiliz ve Fransız konsoloslukları Ermenilere para ve silah verdi…
Emperyalizmin “Ermeni soykırımı” iddialarını bir silah gibi kullandığı günümüzde, İttihat Terakki’nin Ermeni meselesine bakışını yansıtan bu tarihsel belgeyi tekrar okuyucuya sunuyoruz.
Taşnak Partisinin Yapacağı Bir Şey Yok!
“Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırımı Yalanı” dizisine, Ermenistan hükümetinin ilk başbakanı ve Taşnaksutyun Partisi liderinin imzasını taşıyan bir resmî belgeyle başlıyoruz.
1923 yılı Nisan ayında Taşnaksutyun Partisi’nin Bükreş’te yapılan Yurtdışı Konferansı’na sunulmuş olan bu tarihî rapor, Ermenistan’da yasaklanmıştır. Kitabın çeşitli dillerden yayımlanan basımları, Avrupa kütüphanelerinden toplatılmıştır.
Raporu, okuyucumuza İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek’in önsözüyle sunuyoruz. Kendisinin Moskova’daki Lenin Kütüphanesi’nde bulduğu Rusça basımı, Türkolog Arif Acaloğlu her zamanki titiz çevirisiyle Türkçemize kazandırdı.
Soykırıma uğradıkları iddia edilen Ermenilerin başbakanı, olayı bir savaş olarak değerlendirmekte ve daha önemlisi, emperyalistlere alet olduklarını açık yüreklilikle ortaya koymaktadır.
Kaçaznuni’nin raporu, emperyalizmin büyük yalanına son vermektedir.
Taşnak Partisinin Karşıdevrimci Rolü!
“Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırımı Yalanı” dizisine Ermeni tarihçisi A.A. Lalayan’ın çalışmalarıyla devam ediyoruz.
Elinizdeki kitap, gerçeklere bağlı, dürüst ve nesnel bir Ermeni tarihçinin eseridir.
Lalayan’ın bu kitabıyla, Ermenistan Devlet Arşivi’ni açmış oluyoruz. Çünkü Lalayan, 1914-1923 yılları arasındaki Türk-Ermeni ilişkilerini, çoğu Ermenistan arşivlerinde bulunan belgelere dayanarak açıklıyor.
Lalayan, Taşnaksutyun gerçeğini ve kendi ifadesiyle “Sözde Ermeni Meselesi”nin içyüzünü gözler önüne seriyor ve özellikle şu önemli konuları inceliyor:
– Taşnaksutyun Partisi’nin büyük devletlerle ilişkileri.
– Denizden Denize Ermenistan Projesi’nin arkasındaki güçler.
– Taşnakların etnik temizlik politikası.
– Taşnak gönüllü hareketinin silahlı eylemleri ve Ermeni halkına uygulamaları.
Bize tarihin tutanağını bırakan Ermeni tarihçi Lalayan’a teşekkür borçluyuz…
İngilizlerin Mavi Kitabına Sovyetlerin Yanıtı Kızıl Kitap!
Güneybatı Kafkas’ta Taşnak Mezalimi!
İngilizlerin Mavi Kitap’ına Sovyetler’in Yanıtı!
Elinizdeki Kızıl Kitap, Batı’nın mavi yalanlarına Doğu halklarının cevabıdır.
Kızıl Kitap, eski adı Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi bünyesindeki Marksizm-Leninizm Enstitüsü
Merkez Parti Arşivi olan Rusya Toplumsal-Siyasal Tarih Devlet Arşivi’nde yer alıyor.
İstanbul Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek’in bulduğu “Kızıl Kitap” başlıklı dosya, bugüne kadar hiç yayınlanmamış.
Dosya, Doğu Halkları Propaganda ve Harekât Konseyi’nin bağlı bulunduğu III. Komünist Enternasyonal’e ve Rusya Komünist Partisi’ne sunulmuş olan resmî bir belgedir.
Kızıl Kitap, savaş sırasındaki raporlardan oluşuyor:
Taşnak çetelerinin Müslüman halka karşı giriştiği katliamlar ve yağmalar yalın bir dille anlatılıyor.
Artık yalnız Mavi Kitap yok, Kızıl Kitap da var…
Ermeni Milliyetçi Akımları!
Sovyet Ermenistanı’nın önemli devlet ve bilim adamlarından A.B. Karinyan, bu incelemesinde, Ermeni milliyetçiliğinin kökenini, sınıfsal temelini ve tarihsel rolünü tahlil ediyor. Karinyan da göstermektedir ki, Ermeni milliyetçiliğinin kendine has özelliklerini kavramadan, 1914-1922 dönemi olaylarını açıklama olanağı yoktur. Karinyan’ın bu incelemesi, Bolşeviklerin Ermeni sorununa bakışlarını ve politikalarını değerlendirmek açısından da eşi az bulunur bir belgedir.
Elinizdeki kitapta şu konuları bulacaksınız:
– Türkiye Ermenileri
– Ermeni milliyetçiliğinin işbirlikçi karakteri
– Saldırgan Ermeni milliyetçiliği ve “Taşnakizm”
– Batı emperyalizminin ve Çarlık Rusyası’nın Ermeni örgütleri üzerindeki denetimi
– Ermeni gönüllü birliklerinin Türk ve Müslüman nüfusu imha planları
– Taşnak hükümetinin toprak politikası
Ermeni Devlet Adamı B.A. Boryanın Gözüyle Türk Ermeni Çatışması!
Mehmet Perinçek bu kitapta, Ermeni devlet adamı Boryan’ın Ermenistan, Uluslararası Diplomasi ve SSCB adlı dev eseri üzerinden Osmanlı’dan Lozan’a Ermeni sorununu inceliyor.
Bu eserde, Boryan’ın yayımladığı zengin belgeler yanında, Rus-Sovyet arşivlerindeki başka belgeler de Türkçe olarak ilk kez sunuluyor.
Boryan, Ermeni Meselesinde otorite Kabul edilmektedir. Olayları üst düzey yönetici olarak yaşamıştır. Boryan, bu kitabı nedeniyle Ermeni milliyetçileri tarafından hain ilan edilmiştir. Çünkü O, Soykırım tartışmalarına son noktayı koymuştur.
Ermeni İddialarına Yanıt Gürcü Devletinin Kırmızı Kitapı!
Karibi tarafından kaleme alınan ve 1920 yılında Tiflis’te basılan Kırmızı Kitap, Ermeni iddialarına Gürcüler tarafından verilen yanıttır. Gürcistan’ın Ermeni Meselesindeki devlet politikasını yansıtan kitap, Çarlık Rusyası’nın askerî arşivlerinden de önemli belgeleri okuyuculara sunmaktadır.
Gerçek adı P.P. Goleyşvili olan Karibi, Menşevik Gürcistanı’nın Jordanie hükümeti döneminde Toprak Bakanı’nın yardımcılığını yapmış, dönemi birebir yaşayarak, olayların en yakın tanıklarından biri olmuştur.
Karibi’nin kitabındaki saptamalar şu şekilde özetlenebilir:
– Osmanlı topraklarında Ermeniler ve Müslüman halk tam bir uyum içerisinde yaşamıştır.
– Batılı devletler, meseleyi, Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak ve Türkiye’nin içişlerine karışmak için uygun bir ortam yaratmak amacıyla yapay olarak ortaya çıkarmışlardır.
– Batı emperyalizmi, Ermeni kitle önderlerine kan dökmelerini öğütlemiş, geniş halk kitlelerini Türkiye’ye karşı kışkırtmıştır.
– Ermeni gönüllü birlikleri Müslüman halk üzerinde katliamlara ve yağmaya girişmiştir.
– Türkiye’nin aldığı önlemler doğaldır ve meşru müdafaadır.
– Taşnaklar, Batı kamuoyunu kazanmak için siyasetlerini her zaman yalan üzerine kurmuşlardır.
Gürcülerin Kırmızı Kitap’ı emperyalist yalanları çürütmektedir.
Diasporadaki Taşnaklar!
Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırımı Yalanı dizimize, Şarkiyat Bilim Derneği Yayınları tarafından 1934 yılında Tiflis’te basılan S.G. Pirumyan’ın (Pirumov) “Diasporadaki Taşnaklar” adlı eseri ile devam ediyoruz.. Batı’daki Ermeni diasporasının emperyalist güdümlü politikalarından yola çıkan yazar, Birinci Dünya Savaşı’nın öncesinden Lozan Antlaşması’nın sonrasındaki gelişmelere kadar geniş bir dönemi inceliyor. Pirumyan, elinizdeki kitabında özellikle şu noktaları vurguluyor: – . Ermeni şovenist milliyetçiliğinin temsilcisi Taşnaklar, saldırgan bir karakter taşımaktadır. – Çarlık Rusyası Ermenileri Türklerin üzerine sürüp kırdırtmayı ve işgalin ardından bölgeye Don Kazaklarını yerleştirmeyi planlamıştır. -Ermeni gönüllü birliklerin kurulması çok büyük bir hatadır. Yaşanan trajedinin sorumluları emperyalist devletler ve Taşnaklardır. – “Denizden Denize Ermenistan” projesi, Batı’nın “Doğu planları” çerçevesinde geliştirilmiştir. – Taşnaklar, Ermenistan toprakları içindeki Müslüman halklara karşı etnik temizlik yapmış ve bunu bir devlet politikası haline getirmiştir – Taşnak diasporası, emperyalist devletlerin kuklası olarak Ezilen Dünyaya karşı rolünü oynamayı sürdürmektedir. – Lozan Antlaşması’ndan sonra Batı’nın “ari ulusları koruma” politikası çerçevesinde Ermeni ve Kürt bölücülüğü birleştirilmektedir Sovyet Ermenistanı’nın önemli siyaset adamı ve düşünürlerinden biri olan Pirumyan’ın bu eseri, Ermeni soykırımı yalanının bugün Batı’da nasıl ve neden gündeme getirildiğine anlamak bakımından büyük önem taşımaktadır.
Çarlık Polis Raporlarında Taşnaklar!
Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırımı Yalanı başlıklı dizimizin elinizdeki kitabında, bir Çarlık polis raporuna yer veriyoruz. İsmi belgede yer almayan, Polis Şubesinden bir yarbayın derlemiş olduğu bu rapor, 1908 yılında kaleme alınmıştır. Rapora, Taşnakların Parti programı, tüzüğü, teşkilat şeması gibi kendi belgeleri de eklenmiştir. Rapor, eski adı SSCB Ekim Devrimi Merkez Parti Arşivi (TsGAOR SSSR) olan Rusya Federasyonu Devlet Arşivi’nde (GARF) kayıt altındadır. Çarlık polisinin bu raporlarında, Ermeni milliyetçiliğinin saldırgan, diğer milletlere nefret duyan yanı ve en önemli temsilcisi Taşnaksutyun’un tamamen bir terör örgütü olduğu kayda geçirilmiştir. Taşnak terörü, Müslümanlara ve Ruslara yönelik olduğu kadar, Ermenileri de hedef almıştır. Parti bünyesinde Terör Komiteleri oluşturulmuş, bunun eğitimleri de verilmiştir. Yayımladığımız bu rapor Batı güdümlü Ermeni iddialarına karşı Türkiye’nin haklı savaşını bir kez daha kanıtlamaktadır.
Talatpaşa Hatıralarım ve Müdafaam!
Talat Paşa’nın Hatıraları ve Müdafaası’nın kendi kaleminden çıkan aslı kayıptı. Bugüne değin hep Almancadan çevrilerek yayımlandı. Türkçe özgün metni, 1921 yılında yayımlanan Yeni Şark gazetesinde bulduk ve ilk kez yayımlıyoruz.
Talat Paşa’nın müdafaası, vatanın, milletin ve Türk Devrimi’nin müdafaasıdır.
Birinci Dünya Savaşı’ndaki vatan savunması, Kurtuluş Savaşı’mızın ilk dönemidir ve Cumhuriyet’in yolunu açmıştır; dahası Sovyet Devrimi’nin koşullarını yaratmıştır. Bu açıdan hem ulusal, hem de uluslararası önemdedir.
Ermeni soykırımı yalanına karşı mücadelenin yükselişiyle birlikte, aydınlarımız ve uzmanlarımız, yakın tarihi yeniden araştırıyor, yeniden öğreniyor. Bu arada Talat Paşa yeniden keşfedilmektedir.
Talat Paşa’nın müdafaasını tamamlayan şu metinler de özgün kaynaklarından kitaba eklendi:
– “Talat Paşa’nın İttihat ve Terakki 1917 Kongresi’ndeki Konuşması”
– “Talat Paşa’nın İttihat ve Terakki’nin 1 Kasım 1918 Tarihli Son Kongresi’ndeki Konuşması”
– “Talat Paşa’nın Mustafa Kemal Paşa’ya yazdığı 22 Aralık 1919 tarihli mektubu”
– “Talat Paşa’nın Aubrey Herbert’le Görüşmesi”
Doğu Perinçek’in Talat Paşa’nın tarihsel rolünü değerlendiren sunuşuyla yayımlıyoruz.
Fransız Parlementosuna en güzel yanıtları Ermeni Devlet adamları, tarihçileri ve üstdüzey askeri yetkili veriyor….
Gündemdeki Kitaplarımız!
Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırım Yalanı!
Kaynak Yayınları

Yorumlar kapatıldı.