İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beyaz Saray’dan ‘Gazir Halısı’ açıklaması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mark Stroh, Ermenilerin “Ermeni Soykırımı”nın simgesi olarak gördüğü “Gazir Halısı”nın Beyaz Saray’da sergilenecek olmasının “kesinlikle bir mesaj gönderme anlamı taşımadığını” söyledi. Beyaz Saray, Ermenilerin “Ermeni Soykırımı”nın simgesi olarak gördüğü “Gazir Halısı”nı, 18-23 Kasım tarihleri arasında Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi’nde, ” ABD ‘ye Teşekkür: Yurt dışındaki Amerikan Cömertliğinin Minnettarlığı Olarak Başkanlara Üç Hediye” başlıklı bir sergide iki diğer eserle birlikte teşhir edeceğini duyurmuştu. Halının, “Ermeni Soykırımı”nın 100’üncü yılı olan 2015’te sergiye açılacak olması dikkati çekmişti.

Ancak, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Stroh, halının sergilenmesine bir süredir karar verdiklerini belirterek, “Halı önemli bir tarihi eser. Bir süredir halıyı en iyi nasıl sergileyebileceğimizi araştırıyorduk” ifadesini kullandı. “Halının zamanlamasının katiyen bir mesaj iletme amacı taşımadığına” işaret eden Stroh, halının Beyaz Saray koleksiyonunun kurallarına ve tarihi önemine uygun şekilde sergilenmesini taahhüt ettiklerini ifade ederek, “Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi’nde sergilemenin de bu kriterlere uyduğuna karar verildi. Merkez iki yıldır tadilattaydı ve eylül ayında tekrar faaliyete başladı. Dolayısıyla, serginin planlanması ve organizasyonuyla da kasım ayı en erken tarih olarak belirlendi” diye konuştu.
SERGİDE ÜÇ ESER YER ALACAK

Sergide, “Gazir Halısı”nın yanı sıra, 1930’da dönemin ABD Başkanı Hoover’a gönderilen bir Fransız vazosu ile Japonya’daki 2010 deprem ve tsunami felaketinden sonra Japon halkı tarafından Obama’ya gönderilen şeffaf plastik içindeki çiçekler de sunulacak.
Bir soru üzerine, “ABD’ye Teşekkür: Yurt dışındaki Amerikan Cömertliğinin Minnettarlığı Olarak Başkanlara Üç Hediye” başlıklı serginin her yıl yapılan bir sergi olmadığını ifade eden Stroh, sergideki üç eserin, “özellikle ABD’nin yabancı yardımlarına uluslararası minnettarlığın dikkate değer sembolü olmaları nedeniyle seçildiğini, üç eserin de sanatsal öneme sahip olduğunu ve bir arada artistik stil, zaman ve coğrafya çeşitliliğini temsil ettiğini” bildirdi. (AA)

Yorumlar kapatıldı.