İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik bir daha geri dönmez ama bu halde en az 5 yıl yaşar

6 yıldır komada olan Patrik II. Mesrob’un sağlık durumunu anlatan Surp Pırgiç Hastanesi Başhekimi Akdağ, “Mutafyan bu halde en az beş yıl daha yaşar. Ancak hastalığın geri dönüşü yok” dedi. 2008 yılı Mayıs ayında hastaneye yatırılan Patrik II. Mesrob’un sağlık durumunun hangi noktada olduğunu Surp Pırgiç Hastanesi Baş Hekimi Ardaş Akdağ Agos Gazetesi’ne anlattı. (Baş hekim nihayet herhalde istek üzerine gazeteye gerçeği anlatmış. Ne büyük haber (!) HYETERT)

2008 yılı Mayıs ayında rahatsızlanan Patrik II. Mesrob’u bizzat Patrikhane’den alarak Hastane’ye naklettiklerini belirten Akdağ, o tarihten bu yana hastanenin imkânlarını sınır gözetmeksizin Patrik II. Mesrob’un bakımı için seferber ettiklerini söyledi. Patrik’in durumunun  stabil olduğunu belirtem Akdağ, “Patrik Mesrob için tüm imkanları seferber edip enfeksiyon riskini en aza indirdiğimiz için, kendisinin uzun yıllar yaşamaya devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi. Şu anda gerektiği zaman nefes alma güçlüğü durumunda müdahale etmek için nefes borusunda bir aparat ve beslenmesi için midesine peg takılı olan Patrik Mutafyan’ın durumu için Akdağ şunları söyledi,
“Teşhis konduktan sonra doktorlar bu tür hastaların, ortalama on yıl yaşayabileceğini ifade etti. Şu an o on yıl aşılmış durumda. Doktorlar bir aksilik olmazsa Mutafyan’ın bu halde en az beş yıl daha yaşayabileceğini düşünüyor. Maalesef bu hastalığın hiçbir şekilde geri dönüşü yok. Hastalık beynin ön lobundaki hücrelerin ölümüne neden oluyor. Bilincinin yerine gelmesi mümkün değil. Tıp tarihinde de böyle bir vakaya rastlanılmış  değil.”
 Hastalığı 2 yıl boyunca gizlediler
Başhekim Akdağ’ın hastalığın tespiti sürecine ilişkin açıklamaları ise daha çarpıcı. Hastalığın 2004 yılında ortaya çıktığını kaydeden Akdağ, süreci şöyle özetliyor: “2006 yılında bu alanda dünyadaki en önemli hekim olan Prof. Marsel Mesulam, kesin raporunu vermişti. Doktor 2006’da bu teşhisi koyduğunda maalesef artık yapılabilecek hiçbir şey yoktu. 2007 yılında ise kati teşhis konuldu, beyindeki muhakeme ve idrak melekelerini yürüten kısım zarar gördüğü için karar verme yetisi olmayacağından Patrik II. Mesrob için iş görmezlik raporu düzenlendi.” Akdağ, “Biz o dönemde bildiğimiz her şeyi Patrikhane’yle paylaştık. Tüm raporlar gecikmeksizin iletildi. Etik olarak hastanın sahibi olmadığımız için açıklama yapılabilecek konumda değildik” diyor.

Yorumlar kapatıldı.