İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chomsky: Türkiye’nin rolü kritik

ABD’li Profesör, Ermeni bir gazetecinin “Önümüzdeki yıl Ermeni soykırımının 100’üncü yılını anacağız, bu konudaki duruşunuz nedir?” sorusuna ise olayın bir trajedi olduğunu ama Türkiye’de artık birçok şeyin değiştiğini söyledi. İlk olarak 2000 yılında Türkiye’ye gittiğini anlatan Chomsky “Diyarbakır’ı ziyaret ettiğim zaman bir Ermeni kilisesi görmüştüm. İçine girdim baktım çok bakımsızdı. Hrant Dink’in ölümü nedeniyle geçen sene Türkiye’ye gittiğimde çok şeyin değiştiğini gördüm. Dink’in ölüm yıldönümü nedeniyle binlerce insanın gerçeklerin ortaya çıkması için yürüdüğünü gördüm. Pozitif anlamda büyük değişikler oldu. Kiliselerin onarıldığını ve bakımdan geçirildiğinin gördüm. Bunlar kolay değil, diğer ülkelerin de buna benzer problemleri var” şeklinde yanıt verdi.

***
ABD’li düşünür Noam Chomsky, BM’deki gazetecilere Kobani’de yaşananları değerlendirdi.
RADİKAL – ABD’li düşünür Noam Chomsky Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılmasına İlişkin Komite’nin Birleşmiş Milletler’de düzenlediği toplantılara katıldı. BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulunan Chomsky, Kobani’de yaşananları değerlendirdi.
Kobani’de yaşananları “şok edici” olarak nitelendiren ünlü düşünür, Türkiye ’nin PKK ’ya karşı düzenlediği hava operasyonundan da söz etti. Chomsky, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu şok edici bir durum. Bu sabah okuduğumuz gazetelerde Türk ordusunun Türkiye’deki Kürtlere karşı düzenlediği askerî operasyonu okuduk; Kürtlerin katliam tehlikesiyle karşı karşıya oldukları sınırdan birkaç kilometre uzaktaki IŞİD’e karşı değil.
‘TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK KRİTİK’
Birleşmiş Milletler’de bir şeyler yapılmalı, güçlü bir karar alınmalı ateşkes için. Güç kullanımını uygulamak zor, ancak Kobani’yi büyük sonuçları olacak ve IŞİD’in yapacağı bir katliamdan korumak için bu uygulanabilir.”
Chomsky, Kobani çevresindeki IŞİD hedefleriyle mücadelede yapılması gerekenlerde Türkiye’nin önemini de vurgulayarak, “Kürt bölgesindeki kasabanın stratejik önemi çok açık ve Türkiye’nin rolü çok kritik” dedi.
Noam Chomsky kimdir?
‘ABD İŞGALİNDEN SONRA MEZHEP ÇATIŞMASI BAŞLADI’
Akademik çalışmalarını 50 yıldır Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Dilbilim ve Felsefe Bölümü’nde sürdüren Profesör Dr. Noam Chomsky, IŞİD’in bölgedeki etkisine ilişkin soruya, IŞİD’i önceden tahmin etmenin zor olduğunu; bunun için geçmişe bakılması gerektiğini dile getirdi. IŞİD’in bölgede büyümesinin en önemli etkeni olarak ABD ve İngiltere’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra doğan mezhep çatışması olduğunu kaydeden Chomsky, CIA’nin Ortadoğu eski uzmanlarının kaleme aldıkları yazıları hatırlattı.
Uzmanların, ABD’nin IŞİD’i kurmadığını dile getirdiklerini aktaran Chomsky, “Yazılarda, aslında ABD’nin IŞİD’i kurmadığı, ABD’nin örgütün yetişmesini sağlayacak ortamı hazırladığı ifade ediliyor. Bağdat’ta çok kırılgan, barışın bozulduğu ve çok kuvvetli darbenin indirildiği bir toplum var. Hiç hoşa gitmeyen sonuçların ortaya çıktığı bir ortam. Bunlardan bir tanesi de mezhep çatışması oldu. Oysa Bağdat çok karışık bir şehir, kimse komşusunun Şii mi Sünni mi olduğunu bilmezdi. Ama ABD ve İngiltere işgalinden kısa bir süre sonra mezhep çatışması başladı ve bu bölgeye büsbütün yayıldı” dedi.
‘POZİTİF ANLAMDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLDU’
ABD’li Profesör, Ermeni bir gazetecinin “Önümüzdeki yıl Ermeni soykırımının 100’üncü yılını anacağız, bu konudaki duruşunuz nedir?” sorusuna ise olayın bir trajedi olduğunu ama Türkiye’de artık birçok şeyin değiştiğini söyledi. İlk olarak 2000 yılında Türkiye’ye gittiğini anlatan Chomsky “Diyarbakır’ı ziyaret ettiğim zaman bir Ermeni kilisesi görmüştüm. İçine girdim baktım çok bakımsızdı. Hrant Dink’in ölümü nedeniyle geçen sene Türkiye’ye gittiğimde çok şeyin değiştiğini gördüm. Dink’in ölüm yıldönümü nedeniyle binlerce insanın gerçeklerin ortaya çıkması için yürüdüğünü gördüm. Pozitif anlamda büyük değişikler oldu. Kiliselerin onarıldığını ve bakımdan geçirildiğinin gördüm. Bunlar kolay değil, diğer ülkelerin de buna benzer problemleri var” şeklinde yanıt verdi. (CİHAN)

Yorumlar kapatıldı.