İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sağlık Dünyasının Gündemine Oturan ”Ebola” Nedir?

Sarkis Adam
”Ebola” insanlarda, maymun, şempanze, yarasa gibi hayvanlarda Viral Hemorajik Ateş şeklinde ciddi ve ağır bir seyirle ilerleyen hastalığa yol açan öldürücü tehlikede bir ”Virüs” tür. Virüs,”Katil Virüs” adıyla da alınmaktadır, Ağustos 2014 tarihi itibariyle hasta ve şüpheli sayısı Afrika’da 1848 e yükselmiş bu hastalardan 1013 u hayatını kaybetmiştir, hastalığın salgın şekline dönüşmesinden korkulmaktadır.

”Ebola” virüsü en fazla Gine, Kongo, Nijerya, Sierra Leone, Fil Dişi sabilerinde görülmektedir.
Ebola virüs enfeksiyonuna karşı önleyici tedbir olarak ”Koruyucu Aşı” veya Tıbbi bir tedbir bulunamamıştır, bu nedenle hastalık çok tehlikelidir, hastalık bulaşıcıdır ve öldürücü boyutlara kadar gelişen seyir takip edebilir.

Ebola virüsü, sürekli yüksek ateş ve iç kanamaya neden olur, vakaların takriben % 90 ı ölümle sonuçlanır.
Hastalık Kanamalı(Haemorrhagie)Ateşli Hastalıklar gurubundandır.

Virüs kan ve vücut salgıları ve sıvıları (tükürük, idrar, salya, gözyaşı, mide sıvısı) yoluyla bulaşır, yaklaşık 10-21 gün kuluçka dönemi vardır, bu dönemde virüs kan yoluyla vücuda tamamen yayılır, bu dönemden sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Hastalık, önce sürekli olan Yüksek Ateşle, Titreme, Baş Ağrısı, Yorgunluk, Bitkinlik, Halsizlik, Eklem Ağrılar ile başlar, ilerleyen vakalarda Ağır İshal, Kusma, Su Kaybı ve İç Kanama görülür:
İnsandan insana iletimi ancak çok yakın temasla ve hasta kanı veya vücut salgısıyla bulaşmak ile mümkündür: Hastalıktan iyileşen erkek hastaların genital salgılarında 7 hafta boyunca virüsün bulunduğu saptanmıştır, bu da virüsün cinsel yolla da bulaşabileceğini akla getirir:
Hastalığın kesin tanımı zordur,”grip veya ağır soğuk algınlığı” belirtilerine benzer, ancak kesin tanı, laboratuarda kan tahlili ile mümkündür.
Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Zaire-Kongo’da Ebola nehrinde görüldü ve bu nedenle de virüse ”EBOLA” adı verildiği söylenmektedir.
Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmamaktadır. Birçok aşı ve deneme ilaç çalışması mevcuttur. Bulgu ve semptomlara göre destek tedavisi verilmektedir.
 Ebola hemorajik ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayanlar hastalıktan korunmak için:
Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri Hijyen kurallarına uymaktır, başta ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde alkol-bazlı el losyonunun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığın geçişini önler. Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkanmalı
eldivenleri çıkardıktan sonra da eller sabunlu su veya el dezenfeksiyonlarıyla tekrar yıkanmalıdır.
Hasta veya şüpheli vakalardan ve hayvanlardan ve hastalıktan ölen insan ve hayvanlardan yakın temastan kaçınınız. Veya önleyici tedbirleri alınız.
Yerel pazarlarda tüketim için satılan vahşi hayvanların etini veya şüpheli besin ürünlerini yemeyiniz.
Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayınız, mümkünse yakın temasta bulunmamalı.
Hastalıktan şüphelenilen durumlarda alınan standart önlemler şunlardır:
Koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven, maske, göz koruyucu gözlük gibi),
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için Tıbbi malzemelerin ve enjektörlerin sterilize edilip, uygun bir şekilde imha edilmeli ve hastaların vücut salgıları da uygun bir şekilde imha edilmesi, özellikle hastalıkla uğraşan sağlık çalışanlarının sık sık Tıbbı kontrolden geçmeleri hayati önem taşımaktadır:
Şüpheli durumlarda derhal en yakın hekime ve hastaneye başvurulmalı, şüpheli vakalar, sağlık kuruluşların ihbar edilmelidir:
Amaç enfekte hastaların salgı ve kanlarıyla teması önlemektir.
Hastanın hayatını kaybetmesi durumunda cesetle doğrudan temasın önlenmesi de aynı şekilde önem taşımaktadır.
Şüpheli durumlarda derhal hekime ve en yakın hastaneye başvurulmalı, hastalar veya şüpheli vakalar sağlık kuruluşlarına ihbar edilmelidir.
Dr.med. Sarkis Adam
__._,_.___
Attachment(s) from Sarkis Adam | View attachments on the web
6 of 6 Photo(s)
Ebola_virusu_nedir_ebola_virusunin_belirtileri_nelerdir_15_agustos_2014_h3805.jpg
fotos-virus-ebola-500×280.jpg
verbreitung-der-krankheit. jpg
Ebola-Grafik 1.JPG
ebola1_ilketkinlik. jpg
ebola_virüsü_nedir nasıl_bulaşır_h60173.jpg
________________________________________

Posted by: Sarkis Adam <sarkis_adam@yahoo.de>

Yorumlar kapatıldı.