İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da AB yanlıları sokakta

Ermenistan’ın Avrupa entegrasyonu politikasına noktayı koyarak Avrasya Ekonomik Birliği’ne imza atması, AB yanlılarının tepkisini çekti. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın 10 Ekim’de Avrasya Ekonomik Birliği’ne imza atması ülkede büyük protesto gösterilerine neden oldu. Başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen 10 bin AB yanlısı, hükümetin Rusya’ya yakınlaşmasını protesto etti.

Belarus’un başkenti Minsk’te cuma günü düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin zirvesinde Sarkisyan, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Böylelikle Ermenistan, Avrupa entegrasyonu politikasına nokta koymuş oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın katılımı için “Bu antlaşmanın imzalanmasının Ermenistan ekonomisine ilk 1-2 yıl içinde olumlu katkı sağlayacağını umuyorum. Gümrük duvarlarının ve idari duvarların kaldırılmasından sonra bu büyüme eğilimi güçlenecek. Halkın reel geliri artacak ve istihdam düzeyi yükselecek” diye konuştu.
Ancak Avrupa Birliği yanlıları bu anlaşmaya büyük tepki gösterdi. Erivan’da toplanan binlerce kişi Sarkisyan’ın istifasını istedi.
Ülkenin üç ana muhalefet partisi olan Müreffeh Ermenistan Partisi, Miras Partisi ve Ermenistan Ulusal Kongresi tarafından ‘Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen eylemde konuşan eski Başbakan ve Ermenistan Ulusal Kongresi lideri Levon Ter-Petrosian, “Suçlu ve bozulmuş hükümetten kurtulma zamanımız geldi” dedi. Miras Partisi lideri Raffi Ovannisyan ise, Sarkisyan’ın Belarus’ta attığı imzanın “halkın iradesini hiçe saymak” anlamına geldiğini savundu.

Yorumlar kapatıldı.