İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yukarı Karabağ Sorunu

Fransa’nın Bourg les Valence kentinin Ermeni işgali altındaki Şuşa kentiyle “dostluk anlaşması” imzalamasına Azerbaycan’dan itiraz Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Hacıyev: “Bu girişim, Fransa hükümetine karşı provokasyondur.” Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Hikmet Hacıyev, Fransa’nın Bourg-les-Valence Belediye Başkanı Marlen Murie’nin, işgal altındaki Yukarı Karabağ’a gitmesi ve Bourg-les-Valence ile Şuşa kenti arasında “dostluk anlaşması” imzalanmasını “Fransa’ya karşı provokasyon” olarak nitelendirdi.

Ermenistan basınında ziyaret ve anlaşmaya ilişkin haberlerin yayımlandığını söyleyen Hacıyev, ziyaretin Azerbaycan makamlarının izni alınmadan gerçekleştirildiğini ve Azerbaycan’ın devlet sınırıyla ilgili yasalarının çiğnendiğini kaydetti.
Söz konusu anlaşmanın Fransa yasalarına aykırı olduğunu vurgulayan Hacıyev, anlaşmanın AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı olan Fransa’nın aracılık faaliyetiyle de tezat oluşturduğunu ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının çözümü için gösterdiği çabalarla, iki ülke cumhurbaşkanının Paris’te görüşeceğini hatırlatan Hacıyev, şöyle konuştu:
“Bu görüşme öncesinde Bourg-les-Valence Belediye Başkanının Ermenistan ve Ermeni diasporasının etkisiyle yaptığı bu girişim, Fransa hükümetine karşı provokasyondur. Murie, bu girişimi ile topraklarını terk etmek zorunda kalan Şuşalı göçmenlerin hassas duygularına karşı saygısızlık yapmıştır. Murier, işgal altındaki Karabağ’ın sözde yöneticileriyle temas kurduğu için, bölücülük, etnik temizlik ve insanlık suçlarını teşvik ettiğini anlamalıdır. Ermenistan, her zamanki gibi Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünü engellemeye çalışıyor.” – Bakü

Yorumlar kapatıldı.