İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kobani provokasyonlarında ölü sayısı 30’a yükseldi

IŞİD’in saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösteriler devam ederken, yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 30’a yükseldi.IŞİD bahanesiyle sokakları ateş çemberine çeviren eylemciler yakaladığı kişileri silah, bıçak, sopa ve taş kullanarak öldürdü. Çıkan olaylarda DBP ve HÜDA-PAR’lı gençlerin karşılıklı çatışmalarında yoldan geçen insanlar da öfkeli grubun hedefi oldu. Siirt’te 2 yaralının daha ölümüyle 4 günlük olaylarda ölenlerin sayısı 2’si yabancı 25 kişiye yükseldi. İstanbul’da Mert Değirmenci’nin beyin ölümü gerçekleşti. Öte yandan bu akşam Gaziantep’te yaşanan çatışmada 4 kişinin ölümüyle birlikte Kobani eylemlerinde çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi.

DAHA ÖNCE 25’E YÜKSELMİŞTİ
Siirt’in Kurtalan ilçesinde terör örgütü IŞİD’e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında ağır yaralanan bir kişi daha öldü. Kurtalan ilçesinde 2 gün önce yaşanan izinsiz gösteriler sırasında karşıt görüşlüler tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralanan Necmettin Çelik (39) tedavi gördüğü Siirt Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Çelik’in cenazesi otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Aynı olayda yaralanan Çelik’in oğlu Yusuf Çelik de dün vefat etmişti. IŞİD’in saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösteriler devam ederken, yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 25’e yükseldi. Olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır’da 10, Mardin’de 5, Siirt’te 5, Batman, Muş, Van, Adana ve İstanbul’da da birer olmak üzere 25 kişi yaşamını yitirdi.
IŞİD’Cİ MİSİN CİNAYETİ
Adana’nın Yüreğir ilçesinde eylem yapan gruptan bazı kişiler ile Çamlıbel mahallesinde evinin önünde oturan kişi arasında tartışma çıktı. Dün saat 21.00 sıralarındaki olayda, iddiaya göre gruptakiler bu kişiye “Sen IŞİD’ci misin?” diye çıkıştı. Tartışma sırasında gruptakiler, bu kişiye ve olayı engellemeye çalışan komşusuna bıçakla saldırdı. Bu sırada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Kimliği açıklanmayan kişi olay yerinde öldü, komşusu da yaralandı.
Siirt-Eruh karayolu üzerinde yol kesen göstericilerden 19 yaşındaki Davut Naz vuruldu. Ambulansla Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Naz, kurtarılamadı. Siirt’te önceki gün meydana gelen olaylarda da 2 kişi hayatını kaybetmişti.
Diyarbakır’ın Sur ve Bağlar ilçelerinde önceki günkü eylemlerde PKK sempatizanlarıyla terör örgütü Hizbullah üyeleri karşı karşıya gelmişti. Farklı noktalardaki HÜDA-PAR yanlısı derneklerin bulunduğu yerlerde silahların da kullanıldığı kavgalarda 10 kişi hayatını kaybetti. Van’da 1 kişi, Muş Varto’da 1 kişi, Batman’da 1 kişi gösteriler sırasında öldü.
Polisin yetersiz kaldığı 5 ilde asker olaylara takviye olarak müdahale etti. Bölgeye Çevik Kuvvet ve Özel Harekât ekipleri de gönderildi. Emniyete göre, Cizre-Nusaybin’de PKK’nın dağ kadrosundaki teröristler şehre indi. 4 il için sokak çatışması uyarısı yapıldı. Emniyette tüm izinler iptal edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı, Türkiye genelindeki olayların bilançosu şöyle:

170 POLİS YARALI
27 il merkeziyle 68 ilçede olay çıktı. 170 polis, atılan taş ve molotoflardan yaralandı. Olaylarda 217 kişi gözaltına alındı.
Mersin’de Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik, dün ilçede olaylar sırasında göstericilerin açtığı ateşle bileğinden yaralandı. Siirt’in Karakol Mahalllesi’nde ise Cumhuriyet Polis Merkezi’ne kimlikleri tespit edilemeyen kişilerce saat 14.30 sıralarında uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Yaralanan 1 başkomiser tedaviye alındı.
Başta Diyarbakır, Van olmak üzere ülke genelinde 3 bin işyeri, 263 kamu binası, 190 banka, 80 siyasi parti binası, 340 özel araç, 216 resmi araç, 30 özel yurt ve dernek, MOBESE sistemleri, trafik lambası, elektrik trafoları, reklam panoları tahrip edilip ateşe verildi.
Kobani’ye IŞİD saldırılarını protesto adı altında 2 günden beri devam eden eylemlerin faturası ağır oldu. Diyarbakır, Van, Batman, Hakkâri, Şanlıurfa, Muş, Siirt ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki olaylarda sağlık ocakları, Kızılay kan bağış merkezleri, bankamatikler, banka şubeleri, okul ve yurt binaları, benzinlikler, işyerleri, özel otomobiller, kamyonlar ateşe verildi. Marketler yağmalandı. Bazı yerlerde eğitime ara verildi. Ağır bilançodan bazıları şöyle:
BELEDİYE SEYİRCİ
VAN PTT’ye ait kargo binası, 3 kamyoneti, Türk Kızılayı Van Kan Bağış Merkezi’nin 2 minibüsü, onlarca özel araç ve saldırıya uğrayan alışveriş merkezleri, sabah yağmacıların hedefi oldu. Yanan araçlardan geriye kalan kablo veya demir kısmını satmak için açmaya çalışan ve alışveriş merkezlerini çocuklar yağmaladı. Vali Aydın Nezih Doğan, sabah Maraş Caddesi’nde yakılan market ve işyerlerini ziyaret etti. Doğan, çıkarılan yangınlara belediyenin seyirci kaldığını öne sürerek “Söndürmek için gönderilen talepleri karşılıksız bırakmaları düşündürücüdür. Mülki makamlar zor kullanmak suretiyle belediye itfaiyesinden yararlanabilmiştir” dedi. Van Valiliği, kent merkezi ile Erciş, Muradiye, Özalp ve Başkale ilçelerinde çıkan eylemlerde 118 işyeri, 17 kamu binası, 7 banka, 5 siyasi parti binası, 35 özel araç, 19 resmi aracın tahrip edildiğini açıkladı. Valilik açıklamasında “Bediüzzaman Kuran Kursu inşaatını yakmak isteyenlere mukavemet gösteren bir vatandaşımız, silahla vurularak hayatını kaybetmiştir. Aynı olaylarda 31 güvenlik görevlisi, 3 vatandaş yaralanmıştır” denildi.
SAVAŞ ALANI GİBİ
İSTANBUL önceki günkü eylemler nedeniyle Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Başakşehir, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Ümraniye ve Zeytinburnu savaş alanına döndü. Günün ağarmasıyla birlikte oluşan hasar ortaya çıktı. Göstericilerin Atatürk büstünü yaktıkları Esenyurt Cumhuriyet Meydanı, jandarma tarafından abluka altına alındı. Polis bölgesinde bulunan ilçe merkezindeki meydanı ablukaya alan jandarma, meydana giriş-çıkışlara izin vermedi.
SÜPERMARKETİ YAKTILAR
İZMİR Karabağlar ilçesinde bir süpermarket, düzenlenen eylem sırasında gruptaki bazı kişiler tarafından molotof kokteyli atılarak ateşe verildi. İçeride alışveriş yapanların bulunduğu anda çıkan yangında market kullanılamaz hale geldi.
Ankara Kolej meydanında yürümek isteyen gruba polis, biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.
Bursa Yıldırım ilçesinde göstericiler, mahalle sakinlerinin ve polisin tepkisiyle karşılaştı. Evleri zarar görünce ellerinde sopalarla dışarıya çıkan kadınları polis durdurdu. Polis taş atan gruba biber gazı ile müdahale etti.
YASAK UZATILDI
DİYARBAKIR Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Bismil, Silvan, Lice, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro ve Kulp’ta dün sabah 07.00’ye kadar süreceği açıklanan sokağa çıkma yasağı yeniden düzenlendi. Gündüz sokağa çıkma izni verilirken, 18.00’den sonra ise yasak. Şehirdeki ilk ve orta dereceli okullar da 1 gün süreyle tatil edildi. Dicle Üniversitesi de pazartesiye kadar (13 Ekim) eğitime ara verdi. Polis müdahalede yetersiz kalınca üzerine Diyarbakır Valiliği’nin talebiyle şehrin kritik noktalarına askeri birlikler konuşlandırıldı. Yasak nedeniyle evlerinden çıkamayanlar ekmek sıkıntısı çekti.
HAKKÂRİ’de Hakkari Üniversitesi Rektörlük Binası olmak üzere, okullar ve bazı devlet kurumları ateşe verilip tahrip edildi. Göstericiler rektörlüğün garajındaki 2 midibüs, 1 iş makinesi ve 3 otomobili de ateşe verdi. Hakkâri Üniversitesi’nde eğitime pazartesiye kadar ara verildi.
BİTLİS  Hizan’da bir grup işyerlerine zarar verdi. Gruba gözyaşartıcı bomba ve basınçlı suyla müdahale edildi. Saat19.00’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 21.30’da kaldırıldı.
LOJMANA SALDIRI
ŞIRNAK Silopi ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait lojmanlara saldıran gruplar, özel bir termik santrale ait 7 araçla 1 iş makinesini yaktı. Saldırganlar Türk Bayrağı ve Atatürk büstünü sökerek İpekyolu’na çıkardı. Burada MOBESE direğini devirdikten sonra Türk bayrağını yakan göstericiler, Atatürk büstünü tekmeledi. Molotofla ateşe verdikleri bankadaki Türk bayrağını da yakan kalabalık, 2 banka şubesine daha zarar verdi, yakılan bir özel dershaneye dün bir kez daha saldırıldı.
MUŞ 3 okul, PTT ve tarım binasıyla kültür merkezinin yakıldığı Varto’da sokağa çıkma yasağı dün de devam etti.
SİİRT Yeni Mahalle’deki polis karakoluna dün akşam uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Ölen ya da yaralanan olmadı. Tillo ilçesinde göstericiler, bir akaryakıt istasyonuna molotoflarla saldırıp, Türk bayrağını indirmeye çalıştı. İstasyon sahibi ateş açtı, iki kişi yaralandı.
TEKİRDAĞ Muratlı ilçesindeki ilkokula gelen öğretmenler, Atatürk büstünün kırıldığını ve Türk bayrağının indirildiğini gördü. Polis, çöpte bulduğu Atatürk büstünün parçalarını ve Türk bayrağını topladı, göndere temiz bayrak çekildi. DHA
12 Eylül gibi
1 milyon nüfuslu Diyarbakır, adeta savaştan çıkmış gibi. Kepenkler kapalı, çatışmanın izini taşıyan cadde ve sokaklar ‘sokağa çıkma yasağı’ nedeniyle bomboş. Sokağa çıkanlara Kabahatler Kanunu’na göre 2 bin lira ceza veriliyor. Hayalet kenti andıran Diyarbakır, kavşaklar ve önemli merkezlere tankların ve askerlerin konuşlandırılmasıyla 12 Eylül’ü andırıyor.
Kobani’ye yönelik IŞİD saldırıları üzerine KCK ve HDP’den yapılan çağrılar ile bugüne kadar Diyarbakır’ın sadece birkaç semtinde yaşanan protesto eylemleri dün kentin dört bir yanına yayıldı. Gösteriler sırasında HÜDAPAR’a yakın bazı dernek ve ilçe binalarının taşlandı. Saldırılara silahla karşılık verilmesi ise olayları daha da büyüttü.
Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a gelirken askerle birlikte polisin kurduğu kontrol noktasından geçiş yaptık. Kente girdiğimizde halen 6 yerden dumanlar yükseliyordu. Zaman zaman sokak protestolarının sürdüğünü görüyorsunuz. Ana caddelerinde trafik direklerinin söküldüğü, caddelerin taşlarla kapatıldığı, bankaların yakıldığı, sokakların harabeye döndüğü kenti yoğun bir is kokusu da kaplamış. Yaşananlar, 11 kişinin öldüğü 28 Mart 2006 olaylarından sonra, kentte yaşanan en büyük toplumsal olay olarak adlandırılıyor.
Gece 01.00’den itibaren ise askerler kışlasından çıkarak kent merkezine girdi. Zırhlı araçlar, tanklar kavşaklara ve bazı önemli merkezlere konuşlandırılmış. Valilik, Adliye, 7’nci Kolordu, Kaymakamlıklar ve bazı kurumlar ise polis ve askerler tarafından koruma altına alınmış. Yani 34 yıl sonra ilk kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Diyarbakır bu görüntüleriyle 12 Eylül’ü andırırken derin bir sessizliğe gömülmüş, hayat durmuş…

Yorumlar kapatıldı.