İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kobani eylemlerinde ölü sayısı 23’e çıktı

Terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını protesto etmek için düzenlenen gösterilerilerde olaylar çıktı. Diyarbakır, Siirt’in Kurtalan ilçesi, Mardin, Van, Adana ve Batman’da çıkan olaylarda 23 kişi hayatını kaybetti. Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlerde kan aktı, Türkiye savaş alanına döndü. Adana’nın Yüreğir ilçesinde akşam saatlerinde çıkan tartışma sonrası bir kişi öldürüldü. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu. Diyarbakır’da 10, Mardin’de 5, Siirt’te 3, Van’da 1, Adana’da 1 ve Batman’da 1 kişi, gruplar arasında çıkan çatışmada öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti.

OKMEYDANI VE DOLAPDERE’DE KOBANİ GERGİNLİĞİ
Okmeydanı ve Dolapdere’de, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için toplanan grup polise taş ve molotof kokteyli atınca, polis de gruplara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.
Okmeydanı Anadolu Kahvesi önünde toplanan grup, polise taş ve molotof kokteyli atmaya başladı. Polis de gruba biber gazı ve TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti. Atılan biber gazlarından çevredeki vatandaşlar da etkilendi. Müdahale sonrası ara sokaklara kaçarak dağılan göstericiler, daha sonra yeniden toplanarak polise bir kez daha havai fişek ve molotof kokteyli atmaya başladı. Atılan molotof kokteylleri, bir TOMA ile ‘Akrep’ tabir edilen zırhlı polis aracına isabet etti. Yanan zırhlı araç, TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile söndürüldü.
DOLAPDERE’DE POLİS MÜDAHALESİ
Dolapdere’de ise yola barikat kuran yüzleri maskeli gruba polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Atılan biber gazından çevreden geçen vatandaşlar da etkilendi. Polisin bölgedeki bekleyişi sürüyor.
ACI HABER EN SON ADANA’DAN GELDİ
Adana’da IŞİD’in Kobani’ye müdahalesini protesto eylemlerinde kan döküldü. Çamlıbel Mahallesi’ndeki olayda karşıt gruplar arasında çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.
Adana’da Kobani eylemleri farklı noktalarda gün boyu devam etti. Akşam saatlerindeki olaylarda ise kan döküldü. Edinilen bilgilere göre, Çamlıbel Mahallesi’nde IŞİD’in Kobani’ye müdahalesini protesto eden grup ile IŞİD yanlısı olduğu iddia edilen ve evinin önünde oturan Ahmet Albay arasında tartışma çıktı. Göstericilerin Albay’a ‘Sen IŞİD’ci misin?’ diye çıkışmaları üzerine iki taraf arasında tartışma büyüdü. Bu esnada göstericiler Ahmet Albay ile oğlu Veysi Albay’a bıçakla saldırırken, bu esnada pompalı tüfekler patladı. Baba Ahmet Albay olay yerinde hayatını kaybederken, oğlu Veysi Albay ise ağır yaralandı. Olay sonrası oğul Albay hemen TOKİ Numune Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken durumunun ağır olduğu öğrenildi. Polis ise olayın meydana geldiği Çamlıbel Mahallesi ile hastanede yoğun güvenlik önlemi aldı, Ahmet Albay’ın cenazesi ise kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsiye gönderildi.
Öte yandan akşam saatlerinde Denizli, Dağlıoğlu, Gürselpaşa, Barkal, Çamlıbel, Hürriyet gibi çok sayıda noktada eylem yapıldı. Barikatlar kurup lastik yakan yüzleri maskeli göstericiler, polise taş ve molotof bombalarıyla saldırdı. Polis de göstericilere TOMA’lardan tazyikli su ve gaz bombalarıyla karşılık verdi. Yüreğir ilçesindeki eylemlerde ise bazı protestocuların IŞİD sempatizanı olduğunu ileri sürdükleri kişi ve işyerlerini hedef aldığı, işyeri sahiplerinin de göstericilere karşılık verdiği iddia edildi. Şehirde yer yer gösteriler devam ediyor.
BURSA: Olaylar geç saatlere kadar devam etti
Bursa’da, İŞİD’in Kobani saldırısını protesto etmek isteyen grup, gece geç saatlere kadar polisle çatıştı.
Merkez Yıldırım ilçesi Arabayatağı ve Ulus Mahalleleri ile merkez Osmangazi ilçesi Emek Mahallesi’nde toplanan gruplar, ortalığı birbirine kattı. Polise taşlarla saldıran eylemcilere biber gazı sıkıldı.
Arabayatağı mahallesinde ise eylemciler ile vatandaşlar karşı karşıya geldi. Göstericilerin polise havai fişek ve taş atmasına karşılık, polisin TOMA ile su sıkması ve biber gazı kullanması etkili olmadı. Yaklaşık 200 kişilik grubun dağılmadığını gören vatandaşlar ellerine sopalar alarak sokağa çıktı. Polis, iki grubun karşı karşıya gelmesini önlemeye çalıştı.
Aralarında kadınların da bulunduğu vatandaşlar polis tarafından uzaklaştırıldı. Polis, kendilerine taş atan eylemcilere, biber gazı ile müdahale etti. Geç saatlere kadar devam eden olaylarda, bir çok işyeri, araç ve ATM tahrip edildi.
ÜLKÜCÜ GENÇLERDEN TEPKİ
Bu arada, Şehreküstü Meydanı’nda toplanan Ülkü Ocakları üyesi gençler ile MHP’liler, sokak eylemleri düzenleyen gruba tepki gösterdi. Ülkücüler, PKK bayrağı ve Öcalan’ın posterini yaktı. MHP İl Başkanı Hasan Toktaş’ın açıklamasının ardından grup, Pınarbaşı Şehitliği’ne kadar yürüyerek burada Kur’an okudu.
AYDIN: Kobani bahanesiyle yapılan gösterilerde polis taş yağmuruna tutuldu. Polis, taş atan gruba, toma ve biber gazıyla müdahale etti. Olaylarda bir polis ayağından hafif şekilde yaralandı.
Olay bu gece Osman Yozgatlı Kavşağında başladı. Bir grup kavşakta güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Polisin uyarısı dikkate alınmayınca, TOMA ile müdahale edildi. Polise taş atanların çoğunun çocuk olması dikkat çekti. Polisin gaz bombası kullanmasıyla gurup zaman zaman dağılsa da toplanarak polisi taşlamaya devam etti. Bir kahvehanede oturanlar, polisin gaz bombası kullanmasına tepki gösterdi.
Hakkı Bey Caddesi’nden Ovaeymir Mahallesi’ne inen grup, burada karakolu taşladı. Polis gruba müdahale ederek taşlamayı sonlandırdı. Daha sonra Aydın- İzmir otoyolundan geçen araçları taşladılar. Trafiğin bir süre verilmediği otobanda güvenlik sağlanınca tekrar trafiğe açıldı. Protesto gösterileri, Efeler, Nazilli ve Germencik ilçelerinde de yapıldı.
SİİRT: Eruh’ta özel bir yurt ateşe verildi
  
Siirt’in Eruh ilcesinde saat 22.30 sıralarında Özel Meva Erkek Öğrenci yurdu ateşe verildi. Haber verilmesine rağmen polis ve itfaiye ekiplerinin olaya geç müdahale ettiği kaydedildi.
Edinilen bilgilere göre, Kobani olaylarını ptotesto eden bir grup yurda molotof attı. Kısa sürede alev alan yurtta ağır hasar meydana geldiği bildirildi. Olayın Emniyet yetkililerine iletilmesine rağmen olaya geç müdahale edildiği, ayrıca itfaiye ekiplerinin de yangına zamanında müdahale etmediği kaydedildi. Yangında yurdun alt katı kullanılamaz hale geldi.
DİYARBAKIR (10 ölü): Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokur, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsum Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dakak ile henüz kimliği belirlenemeyen 2 kişi. Ölenlerden 19 yaşındaki Süleyman Kale, Silvan İlçesi’ne bağlı Çirik Köyü’nde toprağa verilirken otopsisi devam eden 7 kişiden çoğunun silahla vurulduğu belirtildi.
MARDİN (5 ölü): Sinan Toprak (18), Bilal Gezer (29), Kerem Karaaslan (22). Otopside üçünün de silahla vurulduğu belirlendi.
Kızıltepe- Nusaybin arasındaki İpekyolu’nun İpek Mahallesi Dedeman Kavşağı’na giden polisler, biri otomobil içinde diğeri de otomobilden çıkarılıp sürüklenen 2 kişinin cesediyle karşılaştı.
Polis, sakallı oldukları dikkati çeken 2 kişinin kimliğini belirlemek için çalışma başlattı.
SİİRT (3 ölü): Yusuf Çelik (17), Mehdi Erdoğan (35), Davut Nas (19). Ölen 3 kişinin otopsi sonucu silahla vuruldukları belirlendi.
VAN (1 ölü): Hamit Caner (55). Bediüzzaman Kuran Kursu’na saldırıda çıkan arbedede silahla vuruldu.
BATMAN (1 ölü): Emrah Demir (23). Silahla vuruldu.
MUŞ (1 ölü): Hakan Buksur (25). Varto Belediye Başkan Yardımcısı Sabite Ekinci, Buksur’un ölümü ile ilgili “Özel Harekatçı hedef alarak alnından vurdu” dedi.
DİYARBAKIR’DA ÖLENLERDEN 8’İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Diyarbakır’da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.
Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor.  Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır’da 30 kişi de gözaltına alındı.
KURTALAN’DA 3 ÖLÜ
Siirt Kurtalan ilçesinde saat 17.30’da toplanan bir grup sloganlar eşliğinde, AK Partili belediye binasına yürüdü. Gruptan bazıları binaya molotofkokteyli attı. Bu sırada bahçede bulunan Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın yakınları, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Dağılan göstericiler daha sonra Karatay ile yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Bu sırada Karatay’ın yakınları oldukları belirtilen bazı kişiler, tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Olaylarda 2 kişi öldü.
Mardin genelinde çıkan olaylarda 2 kişi öldü. Derik ilçesinde göstericiler, birçok yolu taş ve çöp konteynerleri ile trafiğe kapattı. AK Parti ve HüdaPar ilçe başkanlıklarına molotofkokteylleri ve taş atan göstericiler, müdahale eden polis panzerlerine de saldırdı.  İlçenin Kale Mahallesi’nde toplanan bazı gruplar ise Kaymakam İsmail Sündük’ün lojmanına taşlarla saldırdı.
Muş Göstericiler, tüm cadde ve sokaklarda barikat kurup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotofkokteyli ile karşılık veren grupla polis arasında gerginlik tırmandı. Olaylar sırasında kafasına gaz fişeği isabet eden Hakan Buksur (25) öldü.
Batman Gösteriler sırasında çıkan olaylarda silahla vurulan 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde öldü.
İstanbul Birçok ilçede olaylar çıktı. Kadıköy Altıyol’da toplanan ve AK Parti İlçe Başkanlığı’na yürümek isteyen gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Grup, polise taşla karşılık verdi. Bağcılar’da 3 otomobil ve Sultanbeyli’de ise 3 belediye otomobili ateşe verilirken, Sultanbeyli’nde göstericilerin pompalı tüfekle ateş açması sonucu 2 polis yaralandı. Okmeydanı’nda akşam saatlerinde toplanan gruptan bir kişi polise pompalı tüfekle ateş açtı, 1 polis yaralandı. TEM’in Gazi mahallesi mevkisinde göstericiler, akşam saatlerinde yolu çift taraflı trafiğe kapattı. Sultangazi’de, karşıt görüşlü grubun saldırısı üzerine saat 13.00’te partinin ilçe binasına sığınan DBP üyesi 50 kişi, 7 saat sonra binadan çıkabildi.
Van Başkale ilçesinde ise yaklaşık 500 kişi DBP ilçe binası önünde toplandı ve sloganlar atarak AK Parti ilçe binasını taşladı. Göstericiler daha sonra çarşı merkezinde bulunan Atatürk heykelini molotofkokteyli atarak yaktı. Muradiye ile Erciş ilçesinde de göstericiler, polisi taşlayıp, birçok kamu binası ve işyerine zarar verdi. Muradiye’de polis aracı atılan molotofla yakılırken, 1’i Müdür yardımcısı 5 polis de atılan taşlarla yaralandı. Kızılay Kan Merkezi önündeki 2 kan toplama aracı ve 1 otomobilin yanı sıra 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi.
Adıyaman  Yaklaşık 400 kişi Vali Mahmut Demirtaş’ın evinin bulunduğu Atatürk Bulvarı’nda bir araya geldi. Valinin evine molotof kokteyli ve taş atan grupla polis arasında çıkan arbedede 14 polis yaralandı.
Şırnak İl genelinde 3 dershane, 1 market ve mobese kameraları yakıldı, bankalara molotofkokteylleri atıldı. İdil’de ise yaklaşık 300 kişilik PKK’lı bir grup Atatürk İlköğretim Okulu kapısını ve Atatürk büstünü tahrip etti. Cizre’de gösteri yapan yüzleri maskeli kişiler, yolları trafiğe kapattıktan sonra 3 mobese kamerasını tahrip etti, bir market ve bir dershane ateşe verildi. İlçedeki bir özel öğrenci yurduna da molotof ve ses bombaları atan göstericiler, bankaların ATM’lerini de kullanılamaz hale getirdi.
Ankara Sakarya Meydanı’nda toplanan kalabalık AK Parti Ankara İl Başkanlığı’na yürümek istedi. İzin vermeyen polis, biber gazı ve plastik mermilerle protestoculara müdahalede bulundu. Cumhuriyet Gazetesi Foto Muhabiri Necati Savaş ile Milliyet Foto Muhabiri Ünal Çam, atılan taşların isabet etmesi sonucu yaralandı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

(AJANSLAR)

Yorumlar kapatıldı.