İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel Tıp Ödülünü 3 Bilimadamı Paylaştı

Nobel Tıp Ödülü beyinde konumlama sistemini oluşturan hücreleri keşfetmeleri nedeniyle Amerikan-İngiliz Bilimadamı John O’Keefe, Norveç’li May-Britt Moser ve Edvard Moser’e verildi. İsveç’in Karolinska Enstititü’sündeki Nobel Kurulu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bilimadamlarının beynimizin bizi çevreleyen alanın haritasını nasıl çizdiğini ve karmaşık bir ortamda nasıl yol alabildiğimizi başarıyla açıkladıklarını belirtti.

***
Amerikan-İngiliz Bilimadamı O’Keefe ve Norveçli Moser çiftinin insan beyninde konumlama sistemini oluşturan hücreleri keşfetmeleri nedeniyle ödüle layık görüldükleri açıklandı
Nobel Tıp Ödülü beyinde konumlama sistemini oluşturan hücreleri keşfetmeleri nedeniyle Amerikan-İngiliz Bilimadamı John O’Keefe, Norveç’li May-Britt Moser ve Edvard Moser’e verildi.
İsveç’in Karolinska Enstititü’sündeki Nobel Kurulu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bilimadamlarının beynimizin bizi çevreleyen alanın haritasını nasıl çizdiğini ve karmaşık bir ortamda nasıl yol alabildiğimizi başarıyla açıkladıklarını belirtti.
O’Keefe bu konumlandırma sisteminin ilk bileşeni olan sinir hücresini 1971 yılında bir fare beynini inceleyerek keşfetmişti. O’Keefe araştırmasında fare beyninin odadaki konumununa göre değişik bölümlerinin çalıştığını belirlemişti.
2005 yılında da Moser çifti , beyinde  yön bulmak için koordinat sistemini meydana getiren başka bir tür sinir hücresini keşfetmişlerdi.
Daha sonra yapılan araştırmalarda  ise aynı türdeki hücrelerin insan beyninde de varolduğu kanıtlanmıştı.
Nobel kurulu, bu buluşların insan beyninin hafıza, düşünme, ve planlama gibi diğer zihinsel faaliyetlerinin anlaşılmasına da yardımcı olacağını açıkladı.
Nobel’i kazanan  bilimadamları’na 1,1 milyon dolar para ödülü verilecek.
Nobel Fizik Ödülü Salı , Kimya Çarşamba,  Edebiyat Perşembe ve Barış Ödülü ise  Cuma günü sahiplerini bulacak.

Yorumlar kapatıldı.