İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hristiyan hayırsever, İslami usulle kurban kesti

Van – Özkan Bilgin
Vakıfay Derneği ve Arama Kurtarma Teşkilatı’nın (AKUT) ortaklaşa yürüttüğü “İyiliğe Can Kurban” Projesi kapsamında kurbanlık satın alan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Avedis Kevork Hilkat, kurbanını İslami şartlara uygun olarak kesti. İstanbullu 217 hayırseverin Vanet Entegre Tesisleri’nden satın alındığı 31 büyükbaş kurbanlık, noter ve din adamı huzurunda İslami şartlara uygun, hijyenik ortamda kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere dernek yetkililerine teslim edildi. Vakıfay Derneği’nin kurucu üyesi ve aynı zamanda Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Avedis Kevork Hilkat (62) da kesilen kurbanlara ortak olarak, ihtiyaç sahipleri için kurbanını kesti. (Vakıf mı kesmiş Avedis Hilkat mı kesmiş belli değil. Şu Ermeni asıllı sözü bir türlü unutulamıyor. Sanki Avedis Hilkat Ermeni değil de Ermeni dönmesi. HYETERT)

***
 Ermeni asıllı Türk vatandaşı Avedis Kevork Hilkat: “Kurbanımızı dünyanın birçok yerinde yaşanan savaşların dinmesini dileyerek kestik. İlk kez modern bir teknoloji ile İslami şartlara uygun kurban kestim ve gerçekten çok etkilendim”
Vakıfay Derneği ve Arama Kurtarma Teşkilatı’nın (AKUT) ortaklaşa yürüttüğü “İyiliğe Can Kurban” Projesi kapsamında kurbanlık satın alan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Avedis Kevork Hilkat, kurbanını İslami şartlara uygun olarak kesti.
İstanbullu 217 hayırseverin Vanet Entegre Tesisleri’nden satın alındığı 31 büyükbaş kurbanlık, noter ve din adamı huzurunda İslami şartlara uygun, hijyenik ortamda kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere dernek yetkililerine teslim edildi.
Vakıfay Derneği’nin kurucu üyesi ve aynı zamanda Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Avedis Kevork Hilkat (62) da kesilen kurbanlara ortak olarak, ihtiyaç sahipleri için kurbanını kesti.
Hilkat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Belediyesi’nin 311 meclis üyesi içinde tek gayrimüslim üye olduğunu ve yaşadığı topraklara karşı yoğun hisler beslediğini söyledi.
Hem kurban kesmek hem de kurucusu olduğu derneğin toplu kurban kesimini yerinde görmek için İstanbul’dan Van’a geldiğini söyleyen Hilkat, ilk kez kurban kestiğini kaydetti.
Hristiyanlıkta da kurban kesiminin olduğunu ancak Adak veya sunum olarak kesildiğini ifade eden Hilkat, şöyle konuştu:
“Türkiyeli bir Ermeni olarak, kadim halklarının temsilcisi ve nice bayramları müslim ve gayrimüslimiyle omuz omuza ve kol kola yaşamış bu coğrafyanın bir bireyiyim. Göz yaşının rengi yoktur. Kurbanımızı dünyanın birçok yerinde yaşanan savaşların dinmesini dileyerek kestik. Kestiğim kurbanın ihtiyaç sahiplerinin kursaklarına girmesinin hazzını ve mutluluğunu yaşayacağım.”
1915 yılında yaşanan Ermeni olaylarında babasının çok nadir kurtulanlardan biri olduğunu söyleyen Hilkat, insanlık için hep güzel şeyler yapmak istediğini ifade etti.
Hilkat, şöyle devam etti:
“Vatani görevimi yerine getirdim. Vergi mükellefliği yaptım. Özellikle Kıbrıs Savaşı’nda Erzurum Aşkale’de bu Toprakların güvenliği ve savunmasında bulundum ancak halen kendimi ahde vefa, bu ülkeye borçlu hissediyorum. Ülkemi ve vatanımı çok çok seviyorum. İnşallah daha nice bayramları yine hep birlikte omuz omuza ve kol kola kutlayacağımıza inanıyorum. Burada çok farklı duygular tattım. İlk kez modern bir teknoloji ile İslami şartlara uygun kurban kestim ve gerçekten çok etkilendim. Hayırseverlerin gönüllerinin rahat olmasını rahatlıkla söyleyebilirim. Allah kabul etsin. İnsanlık buradan feyz ve ibret almalı. Bu ülkede çok güzel şeyler yapılıyor. Bunu yaşadığım için çok mutluyum.”
Vakıfay Genel Başkan Yardımcısı Haşim İskender ise kurbanlıkların hayvan haklarına, hijyenik bir ortamda, İslami şartlara uygun ve veteriner gözetiminde kesilmesine büyük önem verdiklerini dile getirdi.
Kesilen kurbanlıkların kavurma konserveleri haline dönüştürüleceğini ve ardından da genel merkez ve şubeler yardımıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını kaydeden İskender, hayırseverlere yardımlarından ötürü teşekkür etti. (AA)

http://www.diyadinnet.com/HABER-97360-hristiyan-hay%C4%B1rsever-islami-usulle-kurban-kesti

Yorumlar kapatıldı.