İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Keseb katliamı ardından Çandır köyü çetelerin mekanı oldu

Hatay (DİHA) – Ermeni halkının yoğunlukta yaşadığı Suriye’nin Keseb kasabasında geçtiğimiz nisan ayında IŞİD çeteleri tarafından yapılan katliamın ardından Keseb’in hemen karşısında bulunan Çandır köyü çetelerin uğrak mekanı oldu. Çandır Köyü Muhtarı Şakir Altaş, katliamdan sonra çetecilerin askerin gözü önünde köye geldiklerini ve kendilerine orada bulunan kadın ve çocukları nasıl öldürdüklerini ve neler yaptıklarını hikâye anlatır gibi anlattıklarını söyledi. Geçtiğimiz Nisan ayında ağırlıklı olarak Ermeni halkının yaşadığı Suriye’nin Keseb kasabası çeteciler tarafından basılmış ve burada yüzlerce kişiyi katletmişlerdi.

Keseb kasabasını karşıdan gören Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Çandır Köyü’nde yaşayan yurttaşlar bu katliamın bire bir tanığı oldular. Katliamın kendi köylerinden net bir şekilde görüldüğünü ve insan çığlıklarını duyduklarını anlatan köylüler, Keseb’de yapılan katliamdan sonra bulundukları köye yüzlerce çete üyesinin geldiğini ve bundan dolayı köyde kimsenin huzurunun kalmadığını belirttiler.

Gündüz Türkiye’de dinleniyor gece Suriye’de savaşıyorlar
Katliamın olduğu gün köylerinde yüzlerce askerin konuşlandığını ve MİT’in köyde karargâh kurduğunu ifade eden Çandır Köyü Muhtarı Şakir Altaş, katliamdan sonra çetecilerin askerin gözü önünde köye geldiklerini ve kendilerine orada bulunan kadın ve çocukları nasıl öldürdüklerini ve neler yaptıklarını hikâye anlatır gibi anlattıklarını söyledi. Çetelerin köye geldiği zamanda kimsenin evlerinden çıkamadığını aktaran Atlaş, köylülerün öldürülme korkusu ile yaşadıklarını ifade etti. Suriye sınırına sadece 5 kilometre uzaklıkta olduklarını ve sınırın tamamen denetimsiz bırakıldığını söyleyen Altaş, çetelerin istediği gibi sınırı geçip geldiğini belirtti. Yayladağı çıkışında sınıra 2 kilometre uzaklıkta 2 tane çadır kamp kurulduğunu, bu kamplarda yüzlerce çete üyesinin kaldığını aktaran Altaş, “Çete üyeleri gece Suriye’ye geçiyor savaşıyor gündüz ise kendilerine tahsisi edilen kamplarda kalıyorlar” şeklinde konuştu. Devletin gelen çete üyelerine her türlü yardımda bulunduğunu belirten Altaş, çeteler devletten aldığı destek ile çok rahat davrandıklarını vurguladı.
Yayladağı merkezde bulunan kampların dışında çetelerin tutuğu çok sayıda evlerin olduğunu, bu evlerde neler yapıldığını bilmediklerini söyleyen Altaş, “Kalabalık guruplar halinde evlerden çıkıp Suriye’ye gittiklerini görüyoruz” dedi.
(eal/st/mö)
Görüntü/foto:hat-02-10-14-çandir-koyu-rop

Yorumlar kapatıldı.