İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris sokakları Kobanê için tek yürek

Fransa’nın başkenti Paris’te DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırısını on binin üzerinde kişinin katıldığı bir yürüyüş ile protesto edildi. Kürt halkı ve dostları “Yaşasın Kobanê direnişi” sloganı ile yürüdü. Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F’nin çağrıcısı olduğu yürüyüşe Fransız Komünist Partisi, NPA, Sol Cephe, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Yeşiller, MRAP, Ermeni Federasyonu, Keldani Dernekleri, Süryani Derneği, Alınteri, MLKP, Partizan, Odak’ın yanı sıra çok sayıda Fransız ve Türkiyeli devrimci dost kurum bayrak ve flamalarıyla katıldı.

DAİŞ çetelerinin saldırısı altında olan Kobanê’deki çatışmaların giderek şiddetlenmesi nedeniyle Paris’te bir haftadır Fransa Ulusal Meclisi yanında açlık grevi eylemi yapılıyordu. Eylem bugün 10 bin kişinin kalımıyla büyük bir yürüyüşe dönüştü.
İnvalides Meydanı’na ilk olarak saat 13.00’den itibaren 5 gündür açlık grevi yapan eylemciler geldi. Ardından Kürdistanlılar ve dost kurumlar Meydana akmaya başladı. Saat 15.00’a kadar İnvalides Meydanı çoğunluğunu kadın, gençlerin oluşturduğu kitle ile dolmaya başladı. Yürüyüş marş ve sloganlarla burada start aldı. Çok sayıda Fransız seçilmiş politikacı en önde Kürdistanlılarla kol kola yürüyüşe katılım sağladı.
“Kobanê Direniyor, direnişi destekle”, “Kobanê ile DAİŞ barbarlığına karşı dayanış”, YPG, PKK, HPG flamalarının yanı sıra birçok pankart ve Kobanê direnişinin anlatıldığı, DAİŞ barbarlığının teşir edildiği dövizlerin taşındı. Yürüyüş kortejinin en önünde Abdullah Öcalan’ın posteri yer aldı. Trocadero Meydanı’na sloganlar ve YPG marşı eşliğinde yürüyüşe geçen kitle Paris’in sokaklarına Kobanê’nin direniş ruhunu taşıdı.
Yol boyunca birkaç kez provokatif girişimler yaşandı. Kürtlerin bir haftadır eylemlerini izleyen ve daha sonra Kürt kurum temsilcilerinin uyarılarıyla gözaltına alınan ve kendini Tunuslu olarak tanıtan şahıs tekrar eyleme gelme cesareti gösterdi. Fransız polisi uyarılmasına karşın polis müdahil olmadı. Eylemciler tarafından etkisiz hale getirilen şahıs polis tarafından alınıp alandan uzaklaştırıldı. Polis müdahale eden Kürdistanlılara gaz kullandı. Yaşanan provokasyonlar görevlilerin müdahaleleriyle kısa sürede son buldu.
Yol güzergahı boyunca bildiler dağıtılırken yürüyüş kolu Eyfel Kulesi’nin altına geldi. Burada 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. PYD Paris temsilcisi Xalid İsa oturma eylemi sırasında kitleye seslendi. “Bu eylem iradesi, bu gösteriler, Kobanê’nin moralini daha da büyütüyor. Kürdün dört bir yanı düşmanlarla dolu. Türkiye DAİŞ’i beslemekle kalmadı şimdi tezkere çıkararak sınırı aşmak istiyor. Kim için kime vuracak” diyen Xalid İsa, eyleme katılan dost kurumların duyarlılığını “Bugün insani değerleri savunanlar Kobanê’nin yanındadır” diyerek selamladı.
İsa’nın konuşmasının ardından marşlarla kitle tekrar Trocadero Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Meydana ulaşıldığında tüm Kürdistan ve dünya şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşundan sonra ilk sözü KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan aldı. “Kobanê Stalingrad’ı geride bıraktı. Kobanê’de 60 yaşındaki analarımız silahlanarak DAİŞ çetelerine karşı savaşıyor. Kobanê direnişini selamlıyoruz” diyen Ceylan, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve bölge güçlerinin desteğiyle büyüyen DAİŞ’in asıl olarak gerisinde duran güçlerin Kürtlere dönük saldırısı olduğunu ifade etti.
“Kobanê bugün özgürlük mücadelesinde öncü bir direniş gösteriyor. Özgürlük için bir tarih yazılıyor. Kobanê’nin düşmesini kimse beklemesin, Kobanê düşmeyecek” diyen Ceylan, DAİŞ’in AKP’nin kendisi olduğunu vurguladı. Avrupa çapında gelişen eylemlere de değinen Ceylan, Pazartesi gününden itibaren Avrupa Parlamentosu önünde başlayacak açlık grevi eylemine katılım çağrısında bulundu. Kürt halkının her an eylem olacak biçimde ayakta olması gerektiğini vurgulayan Ceylan’dan sonra sözü EELV-Yeşiller’den Jerome Glizs aldı.
Glizs, Kürt halkının direnişinin dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Kürt halkının bu direnişini duyurmak amacıyla parti olarak çalışma yürüttüklerini, Kürt halkını yalnız bırakmayacaklarını vurguladı.
Ardından Ermeni Dernekleri Federasyonu’dan Antoine Bagdikian, bir konuşma yaptı. Bagdikian “Kürt kardeşlerim, aynı acıları yaşamış coğrafyanın kardeşliğiyle sizleri selamlıyorum. Ermeniler, Hristiyanlar, Süryaniler, Keldaniler ve şimdi Kürt halkının kanı akıtılıyor. Kürt halkı haklı davasında direniyor. Bu direnişi destekliyoruz” diyerek “Azad Abdullah Öcalan olmalı” sloganıyla sözlerini sonlandırdı.
Komünist Parti adına ise Nadine Garcia söz aldı. Garcia, Komünist Parti’nin yıllardır Kürt halkının haklı mücadelesini ifade etmeye çalıştığını vurgulayarak sözlerine başladı. “Mevcut Fransız hükümeti sessizliğiyle bu saldırının bir parçası. Kürt halkının yanında olmayarak bu saldırının parçası. Çünkü Türkiye ile ortak çalışıyorlar” diyen Garcia, hükümetin ikiyüzlü bir politika izlediğini belirtti. PKK’nin terör örgütleri listesinden çekilmesi ve liderinin serbest bırakılmasının gerektiğini vurgulayan Garcia, “Direnen örgütler terörist sayılamaz. Bugün Rojava direniyor, bugün PKK direniyor” dedi.
Garcia’dan sonra sözü Fransa Kürdistan Dostluk Derneği başkanı Sylvie Jan aldı. Jan, Kürt kadınlarının direnişini öne çıkaran bir konuşma yaptı. Dağda, kentlerde, Avrupa’da Kürt kadınlarının direnişin sembolü olduğunu vurgulayan Jan, “Kürtler kendini yalnız hissetmesin. Biz varız. Biz yanınızdayız. Çünkü siz özgür olmadan biz özgürleşmeyeceğiz” diyerek “Biji Kürdistan” sloganıyla sözlerini bitirdi.
Sol Cephe NPA ve MRAP’da birer temsilciyle konuşma gerçekleştirdi. Her üç Fransız örgüt de Kürt halkının yanında olduklarını vurguladı.
Açlık grevi eylemine de katılan MLKP adına kısa bir konuşma yapıldı. Rojava direnişini kendi direnişleri olarak gördüklerini belirten MLKP Haziran ruhuyla Rojava’nın sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.
Eylemin en son konuşmacısı ise FEDA’dan Pir Rıza Yağmur’du. Yağmur, Kurban Bayramı gününde Kobanê’de bir barbarlıkla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Bayram yerine Kürt halkının sokaklarda Kobanê için direnişte olması gerektiğini vurguladı.
Eylem Brüksel’de yapılacak açlık grevi için çağrıyla sona erdi.
Kaynak:Firatnews

Yorumlar kapatıldı.