İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink’i korumak İstanbul polisinin göreviydi

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 7 yıldır devam eden soruşturma kapsamında önceki gün ‘şüpheli’ olarak ifadesi alınan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürlüğü olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirdiklerini söyledi. Akyürek, Dink’in korunması için gerekli tedbirin İstanbul polisi tarafından alınması gerektiğini savundu.

Soruşturma kapsamında avukatı Adnan Şeker ile Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlarla Bürosu Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’a ifade veren Akyürek, kimlik tespitinde adres olarak Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nı gösterdi. Akyürek, 16 sayfalık ifadesinde sorulara şöyle cevap verdi:
-“Hrant Dink ilimizde yaşasaydı tedbirlerin tümü konuşulmuş olacaktı. Hrant Dink’e koruma tahsis edecektik. İstanbul İl Emniyet Müdürü olsaydım mutlaka tedbir alırdım. Koruma tedbirlerinin her vatandaşımızın olduğu gibi Hrant Dink için de alınmasına yönelik ilkesince İstanbul tarafından yapılması gerekirdi. İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, cinayetle ilgili sunulan raporları o tarihte İstihbarat Daire Başkanlığı’na ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne göndermiştir. Medya ve diğer kaynaklardan Hrant Dink ve azınlıklarla ilgili tehditler artığında da tedbir alınması için 81 ile tamim yapmıştır. Şahısların korunmasına ilişkin benim İstihbarat Daire Başkanı olarak öyle bir görevim yoktur.
YILMAZER ŞUBENİN BAŞINDAYDI
-(TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu’ndaki Hrant Dink cinayeti ile ifadesinde ‘Hrant Dink vurulduğuna göre o vurmuştur’ sözleri sorulunca) Hrant Dink öldürüldüğünde İstihbarat Daire Başkanıydım. Olayın önemi itibariyle kendi müdürlerim ile toplantı yaptım ve failin bulunması amacıyla neler yapılması gerektiğini konuştuk. ‘Aman şu Yasin Hayal’i bulun, orada mıdır değil midir. Hrant Dink vurulduğuna göre o vurmuştur’ şeklinde beyanda bulunduğum doğrudur. Çünkü o toplantıda tekrar bilgilerim güncellendi ve bu eylemin Yasin Hayal tarafından yapılabileceğini düşündüm, bundan dolayı ilk önce Yasin Hayal’in bulunmasını istedim. Bana sorduğunuz Ali Fuat Yılmazer o dönemde C Şube Müdürü idi. Esas bu işlerden sorumlu şubenin başında idi.
-(Yasin Hayal’in Hrant Dink’i vurmaya yönelik bilgileri dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzon İl Jandarma Konutanı Ali Öz ile paylaşıp paylaşmadığı sorusu üzerine) Bu konuda bir bilgi paylaşımı olmadığını düşünüyorum. Ancak burada kasti bir hareketim söz konusu değildir.
-(Hrant Dink cinayetine ilişkin LOG kayıtlarının silinmesiyle ilgili) Trabzon İstihbarat Şubesi’nin LOG kayıtlarının tutulduğu bilgisayar server’larının daire başkanlığımıza gönderilip gönderilmediğini hatırlamıyorum. Anılan LOG kayıtlarının silinmesi ile ilgili herhangi bir emir vermedim. Ayrıca konu ile ilgili görevlendirilen müfettişlerimiz yani mülkiye müfettişlerimiz ve diğer müfettişlerimiz tüm LOG kayıtlarına raporlarının ekinde yer vermiş olmalıdır. LOG kayıtlarının kimler tarafından silinebileceği konusunda net bir bilgiye sahip değilim.”

Yorumlar kapatıldı.