İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915’ten 2015’e Tehcir-Taktil-Soykırım

Michigan Üniversitesi’nden sosyal bilimci Fatma Müge Göçek. “İnkârın Şiddeti: Ermenilere Yönelik Toplu Şiddet, 1789-2009” başlıklı konuşmasında Ermenilere yönelik toplu şiddetin inkârının ne kadar geriye gittiği, nasıl ve neden günümüze kadar uzandığı sorularına yanıt arayan Göçek, kendisine bu soruları sorduran süreci ve bu sürecin çalışmalarına ilham veren unsurlarını anlatacak.
Tarih: 2 Ekim 2014 Perşembe
Saat: 18:30
Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala cad. No: 10, Eminönü  (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

Perşembe Konuşmaları Güz 2014   
İnkârın Şiddeti:
Ermenilere Yönelik Toplu Şiddet, 1789-2009
Fatma Müge Göçek
Perşembe Konuşmaları, 1915’in 100. yılının arifesinde Ermeni Soykırımı’na odaklanıyor. Eleştirel tarih anlayışlarına platform sağlayarak entelektüel tartışma mecrası oluşturmayı amaçlayan Tarih Vakfı, Perşembe Konuşmaları’nda bu dönem şu sorulardan yola çıkacak: Ermeni Soykırımı’nı milliyetçi önyargıları yeniden üretmeyen, tersine resmî tarih ve milliyetçi anlatılarla mücadele eden bir anlayışla tartışabilir miyiz? Meseleyi devlet ya da uluslararası hukuk düzlemlerinin ötesinde, tüm sosyal bilimleri de kavrayan sosyal tarih perspektifiyle incelemenin olanak ve koşulları neler olabilir? 1915’i bugün içinde yaşadığımız siyasal ve sosyal sistemin kurucu momenti olarak ele alıp imparatorluk ile cumhuriyet arasındaki süreklilikleri ve özellikle İttihatçı dönem ile tek-parti iktidarı arasındaki geçişleri hesaba katan bir perspektifle değerlendirmek tarihsel anlayışımızı ne yönde geliştirir?
İlk konuğumuz 2 Ekim 2014 Perşembe günü ağırlayacağımız Michigan Üniversitesi’nden sosyal bilimci Fatma Müge Göçek. “İnkârın Şiddeti: Ermenilere Yönelik Toplu Şiddet, 1789-2009” başlıklı konuşmasında Ermenilere yönelik toplu şiddetin inkârının ne kadar geriye gittiği, nasıl ve neden günümüze kadar uzandığı sorularına yanıt arayan Göçek, kendisine bu soruları sorduran süreci ve bu sürecin çalışmalarına ilham veren unsurlarını anlatacak. İnkârın tarihimizde hangi evrelerden geçerek katmanlaşıp kemikleştiğini son çalışması eşliğinde göstererek bu alandaki analiz çerçevelerine yeni bir boyut katacak olan Göçek, konuşmasının sonunda inkârın üstesinden nasıl gelineceğine dair önerilerini serimleyerek ufuk açıcı bir tartışma başlatacak. 
Dönemin bu ilk konuşması, Tarih Vakfı Eminönü Binası’nda gerçekleşecek; devam eden konuşmalar eskiden olduğu gibi Galatasaray-Aynalıgeçit’te yapılacak. Daha önce Vakfa gelmemiş olan müdavimlerimiz için yol tarifi şöyle:  Eminönü’nde, Galata Köprüsü’nden Haliç yönüne ilerleyince otobüs duraklarından sonra ikinci bina olan Marmara Belediyeler Birliği Binası’nın giriş katı. Bina avlusuna park etmek mümkün, ayrıca hemen bitişikte İsbak otoparkları da var.
Tarih: 2 Ekim 2014 Perşembe
Saat: 18:30
Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala cad. No: 10, Eminönü  (Marmara Belediyeler Birliği Binası)
İlgili Kişi:
Esra Şavkın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
esras@marjinal.com.tr
Prof. Dr. Fatma Müge Göçek kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Prof. Dr. Fatma Müge Göçek, doktorasını 1988 yılında Princeton Üniversitesi’nden aldı. Michigan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Göçek, 2002’den itibaren Michigan Üniversitesi’nde Workshop for Armenian-Turkish Studies’in (WATS) düzenleyicilerindendir. Karşılaştırmalı tarihsel sosyoloji, toplumsal değişim ve sosyal teori alanlarında önemli eserler vermiştir.
Rise of the Bourgeoisie, Demise of Empire: Ottoman Westernization and Social Change,  Oxford University Press. 1996 (Türkçesi: İmparatorluğun Batışı, Burjuvazinin Yükselişi: Osmanlı Batılılaşması ve Sosyal Değişme, Ayraç Kitabevi. 2000); The Transformation of Turkey: Redefining State and Society from the Ottoman Empire to the Modern Era, IB Tauris Publishers. 2011,  East Encounters West: France and the Ottoman Empire in the Eighteenth Century, Oxford University Press, 1987 adlı kitapların yazarı,  A Question of Genocide: Armenians and Turks at the End of the Ottoman Empire, Oxford University Press. 2011, Social Constructions of Nationalism in the Middle East, Suny Press. 2002, Political Cartoons in the Middle East, Markus Wiener Publishers, 1998, Reconstructing Gender in the Middle East: Tradition, Identity, and Power, Columbia University Press. 1994 adlı kitapların editörüdür.

Yorumlar kapatıldı.