İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Taş devri tarihini değiştiren buluş

Ermenistan’daki kazılarda elde edilen 350 bin yıllık aletler, dönemin teknolojisinin Afrika’dan gelen göçlerden bağımsız geliştiğini gösterdi. Ermenistan’ın Nor Geghi bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar, taş devri tarihinin önemli bir varsayımını çürütecek yenilikler ortaya çıkardı. Taş işçiliğinin çok çeşitli örneklerine rastlayan araştırmacılar, dönemin teknolojisinin Afrika’dan gelen göçlerden bağımsız olarak da geliştiği tezini ortaya attı.

İKİ ÇEŞİT YENİ TEKNOLOJİ
Şimdiye kadar Avrupa ve Asya’daki taş işçiliklerinin, Afrika’dan gelen göçlerin tetiklediği bilgi ve tecrübe aktarımı sayesinde geliştiği tahmin ediliyordu. ABD’nin Connecticut Üniversitesi’nde görev yapan antropolog Daniel Adler, iki çeşit yeni teknolojiyle karşılaştıklarını aktardı. Adler “İki yüzlü el baltalarının yapımını mümkün kılan bir taş kesim tekniğiyle, Levallois adlı bir taş biçimlendirme teknolojisinin bu bölgede var olduğunu keşfettik” dedi. Science dergisinde yayımlanan makaleye göre günümüzde Ermenistan topraklarında yer alan bu bölgedeki araç-gereçler yaklaşık 350 bin yıl önceki insanlar tarafından kullanılmış.
LAV TABAKALARI KORUMUŞ
Makalede yer alan bilgiler Nor Geghi’nin, milattan önce 200 bin ve 400 binli yıllarda yaşanan iki yanardağ patlamasının oluşturduğu lav tabakaları sayesinde günümüze dek korunduğunu gösteriyor. Londra Üniversitesi’nden Dr. Simon Blockley ise “Nor Geghi kazıları, bu taş biçimlendirme tekniklerinin, dünyanın farklı bölgelerinde, aynı anda ve birbirinden habersiz olarak geliştirildiğini gösteriyor” dedi. Yontma Taş Devri’nden kalma onlarca objenin bulunduğu kazı alanında, dönemin avcı-toplayıcı toplumlarının yaşadığı sanılıyor. Çalışmalar ABD’deki Connecticut Üniversitesi ve Erivan Devlet Üniversitesi tarafından ortak olarak yürütülmeye devam ediyor.

Yorumlar kapatıldı.