İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Avrasya Ekonomi Topluluğuna yolda: Pozitif taraflar ve engeller

© Photo: www.akorda.kz
Ermenistan Avrasya Ekonomi Topluluğuna katılma anlaşması 10 Ekim’de imzalanabilir. Kamuoyu araştırmalarına göre Ermeni halkının yüzde 60’tan daha fazlası Avrasya Ekonomi Topluluğuna katılmaktan yanadır. Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan Avrasya Ekonomi Topluluğu Anlaşmasını 29 Mayıs’ta imzaladılar. Bu anlaşma 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Ermenistan’ın Avrasya Ekonomi Topluluğuna katılma anlaşmasının kesin versyonu artık hazır. Erivan, Minsk, Astana ve Moskova anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyorlar. Beyaz Rusya’da Ekim ayında yapılacak toplantıda üye ülkelerin liderleri sadece Ermenistan’ın değil Kırgızistan’ın da Avrasya Ekonomi Topluluğuna katılmasını ele alacaklar.

Son ana kadar Ermenistan, tarihsel ortaklarıyla entegrasyonu veya Brüksel’in ısrarla önerdiği AB’ye katılma anlaşmasını seçmek zorunda kaldı. Nihayet Erivan karar verdi. Rusya’nın eski Ermenistan Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko
«Ermenistan gibi küçük ülkeler için entegrasyon, uzun vadeli ekonomik çıkarların sağlanmasının ve uzun vadeli ekonomik kalkınmanın garantisidir. Avrasya entegrasyonu, oyun kurallarının üzerinde çalışma ve milli egemenliklerinin karşılıklı saygısı öngörüyor. Yolun büyük parçası arkada kaldı, yoğun bir şekilde ele alınan gümrük ve vergi alanlarına ilişkin bazı sorunlar kalıyor» diye söyledi.
Kovalenko’ya göre Ermenistan, anlaşmayı imzalayıp bir takım avantajları kullanabilecek. Petrol fiyatı, Ermeni çiftçilerinin ürünlerinin satıldığı coğrafyanın genişletilmesi söz konusudur. Göçmen politikası da önemli: Ermenistan’ın Avrasya Ekonomi Topluluğuna katılması, hem Rusya’da hem de Beyaz Rusya’da büyük sayıda bulunan Ermeni iş göçmenleri için birçok sorun kaldırıyor.
Ancak beklendiği gibi son zamanda Güney Kafkasya’da etkisi azalan Washington bütün bunları beğenmedi. Görülmemiş baskının yapıldığını ve ABD’nin çoktandır herhangi diplomatik tondan vazgeçtiğini söyleyen Güney Kafkasya uzmanı siyasi uzman Andrey Areşev
«Politik sorunlar da var.(İki cümle eksik) ABD Erevan Büyükelçiliğinin Ermenistan’a Rusya’dan uzakta kalmasını tavsiye ettiğine bir süre önce tanık olduk. Entegrasyon süreçlerine karşı politikanın epeyce ciddi ve mantıklı olduğunu anlıyoruz. Bu politikayı izleyenler, bu süreci yavaşlatmak için herhangi bir argüman kullanacaklar» dedi.
Batı Erevan’a baskı yapmaya devam ediyor. Bazı güçler, Ermenistan’da ‘Avrasya Ekonomi Topluluğu ve AB’ sorunu Ukrayna senaryosuna göre çözülmesini istiyor.Fakat herşeye göre Ermenistan yönetimi kendi çıkarlarına göre hareket etmeyi düşünüyor.
Gerçi, eski SSCB coğrafyasında anlaşmanın çıkarlarını anlıyorlarken Hindistan, Çin ve İsrail de Avrasya Ekonomi Topluluğuyla işbirliğine ilgi gösteriyorlar.

Yorumlar kapatıldı.