İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İran ile Ermenistan arasında yeni yakınlaşma

İran ve Ermenistan, İran gazını Ermenistan toprakları üzerinden Batı devletlerine ulaştırma konusunda görüşmeler yapıyor. İran ve Ermenistan arasında Tahran’a yönelik ambargonun aşılması ve Erivan’ın dünyaya açılması için mutabakat sağlandığı ileri sürülüyor. Rusya’nın önemli gazetelerinden Nezavisimaya Gazeta’da yayınlanan haberde, Tahran ve Erivan’ın aralarında çeşitli ticari anlaşmalara hazırlandığı ifade edildi. Aynı haberde, iki ülkenin İran gazını Ermenistan’a aktarma konusunda da görüşmeler yaptığı ifade edildi.

Erivan’daki İran Büyükelçisi Muhammed Reis iki ülkenin İran gazını Ermenistan toprakları üzerinden batı devletlerine ulaştırma konusunu görüştüklerini söyledi. Ermenistan’ın bu işbirliğiyle Türk-Azerbaycan ablukasından kurtulmaya, İran’ın ise Batı yaptırımlarının etkisini azaltmaya çalıştığı kaydediliyor.
İran ve Ermenistan daha önce de ekonomik ilişkilerde yeni atılımlar yapmak için bir araya gelmişlerdi. “Nezavisimaya Gazeta” tarafların ilgi çeken büyük ölçekli projelerin uygulanması için anlaşmalar imzaladıklarını yazmıştı. Ermenistan’dan İran’a yeni bir yüksek akımlı elektrik hattı çekmek söz konusu idi. Erivan’a ise petrol boru hattı yapımı ve Ermenistan sınır bölgelerinde bir petrol rafine işletmesinin inşası planlanmıştı. Bir de iki ülkeyi birbirine bağlayan demiryolu ağları hakkında konuşulmuştu. Son olarak ise İran, Ermenistan’a kendi kara yollarından Basra Körfezine bedava ulaşmayı teklif etmişti.
Uzmanlara göre, iki ülke arasında bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması İran’a yakın komşuları ile ticari ve ekonomik ilişkilerini serbestleştirme imkanı verecek. Ermenistan ise İran ile ilişkilere sadece enerji kaynağı olarak bakmak istemiyor. Bu nedenle Erivan serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını destekliyor.
http://www.haber10.com/haber/540899/#.VCSDZvl_tZ8

Yorumlar kapatıldı.