İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveçliler seçimin ardından meydanlarda: Irkçılığa dur de!

Genel seçimlerde aşırı sağ partinin oylarını yükseltmesiyle dün İsveç’in üç büyük şehrinde ırkçılık karşıtı protestolar yapıldı. Pazar günü yapılan seçimlerin kazananı Sosyal Demokratlar olsa da göçmen karşıtı aşırı sağ İsveç Demokratlarının oylarındaki artış Stockholm, Göteborg ve Malmö’de binlerce insanı ırkçılık ve yabancı düşmanlığına hayır demek için meydanlara taşıdı. İsveç’in lezbiyen, gey, biseksüel ve trans hakları federasyonu RFSL’nin gençlik birimi de protestolara gökkuşağı bayraklarıyla katıldı.

Irkçı parti oylarını ikiye katladı
2010 yılındaki seçimlerde yüzde 5,7 oyla ilk kez Parlamento’ya giren aşırı sağ, son seçimde oyların yüzde 12,9’unu alarak 3. parti konumuna yükseldi. Parti, ülkeye gelen göçmenlerin yüzde 90 oranında azaltılmasını talep edip farklı kültürlerin bir arada olmasına karşı çıkıyor.

Bu yıl Suriye, Eritre, Somali, Afganistan, Irak ve diğer ülkelerden yaklaşık 80,000 sığınmacı bekleyen İsveç, Avrupa’nın en yüksek sayıda sığınmacı kabul eden ülkesi.
Feminist İnisiyatif barajı geçemedi
Oyların 43,7’sini alan Sosyal Demokratlar’ın öncülüğünki Kızıl-Yeşil Blok, meclis çoğunluğuna sahip olmadıkları için ittifak arayışında. Sol Parti’nin yeni hükümet içerisinde yer almasını istemediklerini belirten parti lideri Stefan Löfven’in merkez sağla görüşmesi bekleniyor.

Önceki iki seçimde parlamentoya giremeyen Feminist İnisiyatif F! ise şimdiye kadar aldığı en yüksek oy oranı olan yüzde 3,1 ile yine yüzde 4’lük seçim barajının altında kaldı. Parti, ulusal meclise giremese de 13 komünde toplam 27 sandalye kazandı. Avrupa Parlamentosu’na temsilci göndermeyi başaran partinin kaosGL.org’a verdiği röportaja bu bağlantıdan erişebilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.