İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin kazananları belli oldu.

Geçtiğimiz yıla kadar Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazeteleri tarafından, bu yıl ise Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen ödüller Türkçe ve Kürtçe haber, fotoğraf, karikatür ve özel ödül dallarında dağıtıldı. Kürtçe haber dalında Azadiya Welat gazetesinden Abdurrahman Gök, “Egid Egidan diafirîn in” haberi ile birinciliğe layık görülürken, Türkçe haber dalında Şengal haberleri ile birincilik ödülü DHA’dan Ramazan Yavuz ile DİHA’dan İsmail Eskin arasında paylaştırıldı.Türkçe haber jürisi, jüri özel ödülünün Milliyet gazetesi muhabiri Burcu Karakaş ile DİHA muhabiri Hülya Emeç’e verilmesini kararlaştırdı.

***
Yarışma Jürisi
Yarışmanın Türkçe haber jürisinde Hüseyin Aykol, Nadire Mater, Ertuğrul Mavioğlu, Fatih Polat, Berat Günçıkan, Serdar Altan ve Zehra Doğan; Kürtçe haber jürisinde ise Ramazan Umar, Suna Tunç, Kenan Kırkaya, Deniz Fırat ve Azad Garzan yer alıyor.
Ramazan Öztürk, Gültekin Tetik, İsa Çelik, Çerkes Karadağ ve İrfan Uçar fotoğraf jürisini, Halil İncesu, Tan Oral, Gülay Batur, Sarkis Paçacı ve Doğan Güzel karikatür jürisini oluşturuyor.
Geçtiğimiz yıla kadar Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazeteleri tarafından, bu yıl ise Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen ödüller Türkçe ve Kürtçe haber, fotoğraf, karikatür ve özel ödül dallarında dağıtıldı.
Kürtçe haber dalında Azadiya Welat gazetesinden Abdurrahman Gök, “Egid Egidan diafirîn in” haberi ile birinciliğe layık görülürken, Türkçe haber dalında Şengal haberleri ile birincilik ödülü DHA’dan Ramazan Yavuz ile DİHA’dan İsmail Eskin arasında paylaştırıldı.

Türkçe haber jürisi, jüri özel ödülünün Milliyet gazetesi muhabiri Burcu Karakaş ile DİHA muhabiri Hülya Emeç’e verilmesini kararlaştırdı.
Gurbetelli Ersöz Ödülü Deniz Fırat’a
Gurbetelli Ersöz Kadın Gazeteciliği Ödülü ise, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırısında öldürülen Deniz Fırat’a (Leyla Yıldıztan) verildi. Fırat öldürülmeden önce Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri jüri üyesiydi.
Kürtçe haberde ikincilik ödülü için isim kararlaştırılamazken, üçüncülüğe ANF’den Perwer Yaş’ın “Çîroka gerîlayên destpêkê yên Êzidî…” ile Metin Dağ’ın “Navçeyek dînê xwe Xeto û Remo jibîr nake” başlıklı ve iki deli kardeşin öldükten sonra heykelinin dikilmesini konu alan haberleri değer bulundu.
Teşvik ödülü se Enver Yılmaz’ın Zazaki “Dewaya Şêx Seîdî Dewaya Kurdistanî ya” haberi ile Edip Kaynar’ın “Qırkerdişê Xoza Çewlig de Ocaxê Madenî Dêra Tarixî Tehdît Kenê” başlıklı haberlerine verildi.

Yine “Goristana PKK’iyan hate firotin” isimli haberinin konusunun ilginçliği nedeniyle DİHA’dan Gökhan Altay’a Mansiyon Ödülü verildi.
Fotoğraf ve karikatür
                                                                                “Êzidî Göçü”, Selim Yıldız
Fotoğraf dalında ise jüri, fotoğrafçılığın teşvik edilmesi nedeniyle, para ödülü üç eser arasında paylaştırıldı. Birinciliğe “Êzidî Göçü” fotoğrafı ile Selim Yıldız, ikinciliğe “Rojava’da yıkıntılar arasında oynayan çocuklar” fotoğrafıyla Burhan Gizlenmiş, üçüncülüğe “Karpuz Kabuğu” fotoğrafıyla Paşa İmrek layık görüldü.
Karikatür dalında jüri, birinciliğin Habat Bayram ile Hüseyin Aslan arasında paylaştırılması kararını verdi.
Ödül töreni 20 Eylül’de
Ödül töreni 20 Eylül 2014 Cumartesi günü Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.
Aynı gün Musa Anter’in vurulduğu Diyarbakır Seyrantepe’de bulunan Ape Musa Antı önünde ve mezarının bulunduğu Akarsu (Sitilili) köyünde anma gerçekleştirilecek. (EA)
Musa Anter Cinayeti
Ziwinge (Eskimağara) doğumlu olan Musa Anter, sevenlerinin deyimiyle Apé Musa İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldı. Şark Postası ve Dicle Kaynağı’nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri ‘Qimil/Kımıl’ sebebiyle 1959’da cezaevine konuldu ve ünlü 49’lar davasında idamla yargılandı. 1963’te cezaevinde yattı, 1967’de sürgüne gönderildi, 1971 ve 1980 askeri darbelerinde cezaevine girdi.
Anter hayatı boyunca İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo’da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük* yayımladı.
Anter, 20 Eylül 1992’de Kültür-Sanat Festivali için Diyarbakır’daydı. Gündüz festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Seyrantepe Mahallesi’nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.
Anter Ailesi 2000’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM 19 Aralık 2006’da Musa Anter’in yaşam hakkının ihlal edildiği ve cinayet hakkında yeterli soruşturma yürütülmediği için Türkiye 28 bin 500 Euro ödemeye mahkûm etti. Cinayet uzun süre “faili meçhul” kaldıktan sonra 29 Haziran 2012’de tetikçi zanlısı Hamit Yıldırım Şırnak’ta yakalandı ve tutuklandı.Ve Musa Anter davası cinayetten 21 yıl sonra görülmeye başlandı.
1944’te Ayşe Hale ile evlenen Musa Anter’in Anter, Rahşan ve Dicle isimlerinde üç çocukları oldu.

Yorumlar kapatıldı.