İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

The modern Armenian language exists in two literary forms – Eastern and Western / Doğu ve Batı – Modern Ermeni dili iki edebî formları bulunmaktadır /

After a millennium and a half of serving as the written medium for communicating the Armenian language, Classical Armenian or Grabar (literally “literary” – “through using letters”, “written”) was gradually replaced over the course of the 19th century. As such, and naturally so, the spoken language had changed over the years. There had already been plenty of writing and publishing in what is called Middle Armenian, displaying an evolution in grammar and vocabulary from one region and one era to another.

When the moves to reform and modernise the language took place – also taking away the educational monopoly held so long within the Armenian Church – the Armenians were for the most part under two empires: the Ottomans in the west and the Russians in the east. As a result, two formal, literary, official versions of the Armenian language were developed. Western Armenian came to be based on the dialect of Constantinople (Istanbul), leading the Armenians of the rest of the Ottoman realm, while Eastern Armenian was based on the dialect of the Ararat plain, extending on to the Armenians of Tiflis (Tbilisi), who were not small in number, and were the wealthiest, most active Russian Armenians. Persian Armenians, it is worth noting, also use Eastern Armenian, though a rather distinct form when spoken. Collectively, modern Armenian is also referred to as Ashkharhabar (or Ashkharhapar in Western pronunciation, meaning “through/of the world”, that is, “worldly”, “laic”, not of the Church).
The two Armenians can be mutually-intelligible to Armenians with a strong enough grasp of the language(s). But, for most Armenian speakers, there is a real difficulty in understanding the spoken version of the other, due a lot to a regular difference in sounds. The grammars are also different, and vocabulary inconsistencies exist as well. In addition, Eastern Armenian underwent an orthography reform during Soviet times, so the spelling of Armenian in the Republic of Armenia and the former USSR is different than what is used in Western Armenian. Although the Armenians of Iran write Eastern Armenian, they too use pre-reform spelling almost exactly in the same way as in Western Armenian.
These differences, however, did not stop one prominent American cultural anthropologist (who, admittedly, had an Armenian son-in-law) from expressing the idea that Armenian could be used as an international language. Margaret Meade (1901-1978) brought forth that thought in the context of the United Nations International Co-operation Year in 1965. Mead proposed using a natural language as an international standard – as opposed to, say, Esperanto, a well-known, artificial language, made specifically for international use. Now, it being the 1960s, neither super-power of the Cold War could accept any language immediately associated with either side for such use. Speakers of Armenian, however, could be found both in the Communist world and in the West, at the same time being speakers of most of the major languages on the planet.
Nothing came of that plan, of course. One cannot help wondering, though, that, if it did, whether Eastern Armenian or Western Armenian would have been chosen, or whether the literal meaning of “Ashkharhabar” would have come to an unimagined fruition.
To hear examples of the differences between Eastern and Western Armenian, watch this:
http://www.youtube.com/watch?v=tJywTbIjQVY

Image Caption

Distribution of Armenian dialects in the Ottoman and Russian empires, according to Adjarian’sClassification des dialectes arméniens, published in 1909; many dialects disappeared as a result of the Armenian Genocide and due to other demographic and social shifts of the 20th century.

Attribution and Source

By Yerevanci (Own work) [CC-BY-SA-3.0], viaWikimedia Commons
References and Other Resources
1. “On Margaret Mead’s Birthday”, Civilnet, December 16, 2013
2. Omniglot. “Armenian”
3. Nareg Seferian. “Western Armenian & Eastern Armenian – Pronunciation Differences”, 6 minutes.
4. Irene Thompson, Jon Phillips. “Armenian”, about world languages, May 16, 2013
5. Wikipedia: “Armenian language”
Follow us on
Distribution of Armenian dialects in the Ottoman and Russian empires, according to Adjarian’s Classification des dialectes arméniens, published in 1909; many dialects disappeared as a result of the Armenian Genocide and due to other demographic and social shifts of the 20th century.
Image Caption
Distribution of Armenian dialects in the Ottoman and Russian empires, according to Adjarian’s Classification des dialectes arméniens, published in 1909; many dialects disappeared as a result of the Armenian Genocide and due to other demographic and social shifts of the 20th century.
Attribution and Source
By Yerevanci (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 Doğu ve Batı – Modern Ermeni dili iki edebî formları bulunmaktadır /
Bir binyıl ve Ermeni dili iletişim için yazılı aracı olarak hizmet veren bir yarısından sonra Klasik Ermeni ya Grabar- (kelimenin tam anlamıyla “edebi” – “harflerini kullanarak aracılığıyla”, “yazılı”) giderek 19. yüzyılın boyunca değiştirildi. Böyle, ve doğal böylece, konuşulan dil yılda değişmişti. Zaten bir bölge ve başka bir çağdan dilbilgisi ve kelime bir evrimi gösteren, Orta Ermeni denir ne yazma ve yayınlama bol olmuştu.
Hamle reform ve modernleştirmek için zaman dil gerçekleşti – Ayrıca Ermeni Kilisesi içinde bu kadar uzun tutulan eğitim tekelini götürüp – Ermeniler iki imparatorluk altında çoğunlukla vardı: Batıda Osmanlılar ve doğuda Ruslar. Sonuç olarak, Ermeni dilinin iki resmi, edebi, resmi sürümleri geliştirilmiştir. Doğu Ermeni Ararat ovasının lehçesi dayalı iken Batı Ermeni, Osmanlı topraklarında kalan Ermenileri lider, Konstantinopolis (İstanbul) lehçesi dayalı hale geldi, Tiflis Ermenileri (Tiflis) üzerine uzanan, kim sayıda küçük değildi ve zengin, en aktif Rus Ermeniler olmuştur. Farsça Ermeniler, o zaman konuşulan da bir hayli farklı formda olsa, Ermeni Doğu kullanmak, fazlalaştı. Topluca, Modern Ermeni ayrıca Ashkharhabar olarak adlandırılır (“dünya / topraklarından” anlamına Batı telaffuz ya Ashkharhapar, bu, değil Kilisesi “laik”, “dünyevi” dir).
İki Ermeniler dil (ler) yeterince güçlü bir kavrayışa sahip Ermenilere karşılıklı anlaşılır olabilir. Ancak, çoğu Ermeni konuşanlar için, sesler düzenli bir fark diğer nedeniyle bir çok konuşulan sürümünü anlamakta gerçek bir zorluk vardır. Gramerler de farklıdır, ve kelime tutarsızlıklar de var. Ayrıca, Doğu Ermenistan Sovyet zamanlarında bir yazım reform yapıldı, yani Ermenistan Cumhuriyeti ve eski SSCB’de Ermeni yazım Batı Ermeni kullanılan olandan farklıdır. İran Ermeniler Ermeni Doğu bilgileri de, Batı Ermeni da aynı şekilde hemen hemen tam olarak önceden reform yazım kullanın.
Bu farklılıklar, ancak Ermeni uluslararası bir dil olarak kullanılan olabilir fikrini ifade den (kuşkusuz, bir Ermeni oğlu-in-law vardı) bir önemli Amerikan kültürel antropolog durmadı. , Diyelim ki, Esperanto, tanınmış bir karşı – Margaret Meade (1901-1978) Mead uluslararası bir standart olarak doğal dil kullanarak önerilen 1965 yılında Birleşmiş Milletler Uluslararası İşbirliği Yılı bağlamında ortaya bu düşünceyi getirdi uluslararası kullanım için özel olarak yapılmış yapay dil. Şimdi, 1960’larda olmanın, Soğuk Savaş’ın süper güç ne hemen bu tür kullanım için iki tarafı ile ilişkili herhangi bir dil kabul edebilirim. Ermeni Konuşmacılar, ancak gezegende ana dilde çoğu aynı zaman olmak hoparlörler de, komünist dünyada ve Batı’da hem bulunamadı.
Hiçbir şey tabii, bu planın geldi. Bir yaptım, Doğu Ermenice ve Batı Ermenice seçilmiştir edip, o olsa da, merak etmeden duramıyorum, ya da “Ashkharhabar” literal anlamının olmadığını bir umulmadık semere gelmiş olurdu.
Bu Doğu ve Batı Ermenice izlemek arasındaki farklar örneklerini dinlemek için:
http://www.youtube.com/watch?v=tJywTbIjQVY
Referanslar ve Diğer Kaynaklar
“1. Margaret Mead Doğum Günü On , ” Civilnet , 16 Aralık 2013
2. Omniglot. ” Ermeni ”
3. Nareg Seferian. ” Batı Ermenistan ve Doğu Ermenice – Telaffuz Farklar “, 6 dakika.
4. Irene Thompson, Jon Phillips. ” Ermeni “, dünya dilleri hakkında 16 Mayıs 2013,
5. Vikipedi: ” Ermeni dili “
Bizi takip
1909 yılında yayınlanan des lehçeleri Armeniens Adjarian en Sınıflamasına göre Osmanlı ve Rus imparatorluklarının Ermeni lehçelerin Dağılımı;  Birçok lehçeleri Ermeni Soykırımı sonucu nedeniyle 20. yüzyılın diğer demografik ve sosyal değişimlere kayboldu.
Resim Başlığı
Acar adlı göre Osmanlı ve Rus imparatorluklarının Ermeni lehçelerin dağılımı, des lehçeleri Armeniens Sınıflandırma 1909 yılında yayımlanan; Birçok lehçeleri Ermeni Soykırımı sonucu nedeniyle 20. yüzyılın diğer demografik ve sosyal değişimlere kayboldu.
Atıf ve Kaynak
Yerevanci (kendi çalışması) [By CC-BY-SA-3.0 ] yoluyla Wikimedia Commons
Facebook – Twitter – Instagram – Google+

Yorumlar kapatıldı.