İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Turistler, 100 metrelik kayalıktaki kiliseyi görmeden gitmiyor

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yerden yüksekliği yaklaşık 100 metreye ulaşan kayalıkların üzerine kurulmuş Yüksek Kilise, Hasan Dağı manzarasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor… Kızlar Manastırı olarak bilinen Yüksek Kilise, Bizans döneminden kalma bir şapelin bulunduğu yüksek kayanın tepesine 19. yüzyılda Ortadoks Hristiyanlar tarafından inşa edildi. Çok sayıda obsidyenden yapılmış malzemenin bulunduğu ve yerden yüksekliği yaklaşık 100 metreye ulaşan kilise, 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı ve peribacalarıyla renklenen Güzelyurt manzarasıyla ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.

***
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yerden yüksekliği yaklaşık 100 metreye ulaşan kayalıkların üzerine kurulmuş Yüksek Kilise, Hasan Dağı manzarasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor
AKSARAY (AA) – ÖZKAN BEYER – Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde kayalıkların üzerine kurulmuş Yüksek Kilise, muhteşem Hasan Dağı manzarasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor.
Kızlar Manastırı olarak bilinen Yüksek Kilise, Bizans döneminden kalma bir şapelin bulunduğu yüksek kayanın tepesine 19. yüzyılda Ortadoks Hristiyanlar tarafından inşa edildi. Çok sayıda obsidyenden yapılmış malzemenin bulunduğu ve yerden yüksekliği yaklaşık 100 metreye ulaşan kilise, 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı ve peribacalarıyla renklenen Güzelyurt manzarasıyla ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güzelyurt’un Ortadoks Hristiyanlar tarafından çok rağbet edilen bir bölge olduğunu söyledi.
Ortodoks mezhebinin kurucularından Aziz Gregorius’un Güzelyurt’ta yaşadığını belirten Doğan, “Kendisi Ortadokslar için son derece önemli bir din adamıdır. Dolayısıyla Güzelyurt’ta, özellikle Roma dönemindeki dini baskıların yoğunlaştığı dönemde çok sayıda kaya oyma mekan yapmışlardı. Bu kaya oyma mekanların içerisinde çok özel kiliseler bulunuyor. Bu kiliseler, Kapadokya bölgesine gelenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Güzelyurt sınırları içerisinde bulunan Yüksek Kilise, turistlerin vazgeçemediği mekanlar arasında yer alıyor” dedi.
Doğan, Yüksek Kilise’nin tüm Güzelyurt’a hakim olan bir mekan olduğunu vurgulayarak, “Yüksek Kilise, Güzelyurt’a hakim ve muhteşem bir Hasan Dağı manzarası var. Ayrıca Ihlara Vadisi’ne komşu. Sağlam ve korunaklı kayaçlar üzerinde inşa edilmiştir. Dolayısıyla Kapadokya’ya gelen turistlerin özellikle Ihlara Vadisi etabında ziyaret ettikleri önemli mekanlar arasında Yüksek Kilise de yer alıyor. Görülecek en önemli kiliselerden biridir” şeklinde konuştu.
Yüksek Kilise’nin bulunduğu yerin aynı zamanda büyük bir manastır olduğunu ifade eden Doğan, “Burası geçmişte özellikle din adamı yetiştiren bir okul olarak kullanılmış. Keşişlerin eğitimlerini aldıkları bir nokta. Eski dönemlerde özellikle Kapadokya bölgesinde gözden uzak ve kuytu mekanlar veyahut özel mekanlar tercih edilmiş. Dolayısıyla şehir yaşantısının dışında şehre uzak mevkiler tercih edilmiş” değerlendirmesinde bulundu.
 Doğan, Yüksek Kilise’nin bulunduğu bölgede geçmiş dönemlerde küçük çaplı restorasyonlar yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki günlerde de tekrar Yüksek Kilise’nin çevresinde restorasyon ve çevre düzenlemesi yapacağız. Güzelyurt’a gelen turistler, buranın muhteşem doğasından çok etkileniyorlar. Özellikle Yüksek Kilise’ye gelindiğinde tam anlamıyla tüm bölgeye hakim bir manzarayla karşılaşıyorlar.”
Kaynak: Haber Kaynağı

Yorumlar kapatıldı.