İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink’e Adalet İçin Daha Kaç Yıl?

Erol Önderoğlu
Dink’e adalet getirmesi için beklenen yargı darmadağın: Bakırköy Mahkemesi istediyse de yargılanan kamu görevlisi yok. Trabzon Mahkemesi Yargıtay’ı, İstanbul’daki Dink dosyası sanık İskender’i bekliyor.Gazeteci Hrant Dink için cinayet planları yapılırken önlem almayan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı bir başka dosyası üç yıldır Yargıtay’dan dönmediği için tıkandı. 

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün (11 Eylül) süren yargılamada, Öz ve Trabzon’da görevli bazı jandarma görevlilerinin hafif hapis cezasına mahkum olduğu Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın Yargıtay’da karara bağlanmasının beklenmesine karar verildi.
Haziran 2011’de Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, görevi ihmalden Albay Öz ile Yüzbaşı Metin Yıldız’ı altışar ay hapse mahkum etmişti. Uzman Jandarma Kıdemli Çavuş Veysel Şahin ve Jandarma Başçavuş Okan Şimşek, jandarma görevlileri Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünaldı ise dörder ay ceza almışlardı. İki sanık ise beraat etmişti. Üç yıldır Yargıtay’ın bu dosyayla ilgili karar vermesi bekleniyor.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayla birleşmeyi talep etti. Ancak özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasıyla Dink dosyası İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne aktarıldı.
Bu yerel mahkeme, 18 Nisan’da görülen duruşmada, İstanbul’daki cinayet dosyasında “Yargıtay’ın bozma ilamına karşı tüm sanıkların görüşüne henüz başvurulamadığı ve bu karara uyma ya da direnme yönünde bir karar oluşmadığı” gerekçesiyle dosyaların birleşmesi yönünde karar vermeye yer olmadığına karar vermişti.
Kamu görevlilerine hala dava yok
Cinayetten bu yana en önemli kararlardan biri yedi yıl sonra, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelmişti: Mahkeme, 21 Mayıs’ta, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah ve Emniyet görevlileri Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan ile dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör hakkında dava açılmasına oybirliğiyle kapı araladı.
Mahkeme kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum eden 14 Eylül 2010 tarihli Dink&Türkiye kararında cinayette kamu görevlileriyle ilgili etkin soruşturma yürütülmesini talep etmesine karşın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verdiğini hatırlatarak söz konusu kararı kaldırdı.
Ailesi ve avukatları, Hrant Dink’in Arkadaşları inisiyatifi, gazeteciyi her ölüm yıldönümünde anan on binlerce kişi, cinayette parmağı ve sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarmasını istiyor.
Ancak AİHM kararına, “AİHM etkin soruşturma yapılmadığını tespit ettikten üç ay sonra yeniden soruşturma açılır” reformuna, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sorumlu devlet görevlilerinin yargılanmasını öngören kararına rağmen Trabzon Jandarması’na karşı açılan “basit ihmal” davası dışında hiç bir kamu görevlisi bugüne kadar Dink cinayetinden hesap vermedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete merkezinin bulunduğu Şişli’de sokak ortasında öldürülmüştü. Tetikçi zanlısı olarak o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast seçilmişti.
Samast’ın cinayet mahallindeki telefon görüşmeleri ve cinayet sabahında çekilen kamera kayıtlarına hiç bir zaman ulaşılamadı. Kayıtların bir kısmı, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde silindiği ortaya çıktı. İstanbul polisi, cinayet öncesi, cinayet mahallinde hazırlık yapıldığı yönündeki iddiaları, azmettirici olarak yargılanan Yasin Hayal’in cinayet öncesi Trabzon’dan İstanbul’a geldiği ve dayısında kaldığı yönündeki istihbari bilgileri değerlendirmedi.
Hapiste Samast ve Hayal kaldı
Cinayetten 21 yıl hapse mahkum edilen Ogün Samast, “terör örgütü üyeliği”nden 17 Ekim’de bir kez daha İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink cinayeti ana davasıysa 30 Ekim’de devam edecek.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili sanıklardan Yargıtay’ın bozma ilamından sonra tutuklanmış ama uzun tutukluluk gerekçesiyle tahliye edilmişti, sanıklardan Yasin Hayal ve Ogün Samast hapiste: Cinayette parmağı olan Samast ve Yasin Hayal hükümlü hale gelirken Ahmet İskender hala aranıyor (EÖ/EA).

http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/158466-hrant-dink-e-adalet-icin-daha-kac-yil?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.