İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eski büyükelçi Türkiye’yi topa tuttu

Türkiye’de üç yıl süren ABD Büyükelçiliği görevinden sonra geçtiğimiz Temmuz ayında emekli olan Francis Ricciardone, Türkiye’ye verdi veriştirdi. Francis Ricciardone, Türkiye’ye Suriye’deki muhalif gruplardan El Nusra ve Ahrar El Şam’a “yardım edilmemesi gerektiğini” söylediklerini ancak bu uyarıya rağmen Türk hükümetinin El Nusra ve Ahrar El Şam militanlarının sınır geçişlerine göz yumduğunu söyledi.

ABD’de yayın yapan McClatchy internet sitesinin haberine göre, emekli olduktan sonra Atlantic Council düşünce kuruluşunda çalışan Ricciardone’ye, dün katıldığı bir konferansta Suriye’deki Türk-Amerikan iş birliği soruldu.
‘RENKLERE GÖRE AYIRIYORDUK…’
Suriye’deki muhalif grupların renklere göre ayrıldıklarını anlatan Ricciardone, kırmızı ile işaretlenenlerin “açık düşmanlar”, sarı ile işaretlenenlerin “ortadakiler”, yeşil ile işaretlenen grupların ise “güvenilir dostlar” olarak görüldüklerini söyledi.
Türk yetkililerin, sarı işaretlenen grupları, yani “ortada” görülenleri “ikna edebileceklerini” ve “yeşile çevirebileceklerini” düşündüğünü anlatan Ricciardone, şöyle konuştu:
“Biz de onlara; ‘Tabii bu olabilir. Ancak sizin ikna edilebilir olarak gördüğünüz birçok grubu biz ikna edilme çizgisinin ötesinde kabul ediyoruz. Onlarla da çalışmamız mümkün değil. Sizin de onlarla çalışmamanız iyi olur. Bu grupların sınırlarınızdan geçmesine de izin vermemeniz gerektiğini düşünüyoruz’ dedik.”
ABD’nin eski Büyükelçisi, Türkiye ile “anlaşmazlığa düştükleri gruplara örnek olarak da, El Nusra cephesi ve Ahrar El Şam örgütünü örnek gösterdi.
Ricciardone, Türkiye’nin “Ahrar liderleri ile çalışmaya gönüllü olduğunu ancak ABD’nin bunlar konusunda çok geniş çekinceleri bulunduğunu, bu gruplara silah sağlanmasına karşı çıktığını da vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.