İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler şokta! O ülke Hocalı’ya ‘soykırım’ dedi

Sudan Cumhuriyet Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde, Hocalı’da 1992 yılında yaşananların “soykırım” olarak tanındığı belirtildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Hikmet Hacıyev basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sudan Cumhuriyet Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde, 1992 yılında Karabağ’ın Hocalı kentinde yaşanan olaylarla ilgili kararın kabul edildiği belirtildi. Hacıyev, komitenin kabul ettiği kararda, Hocalı’da yaşananların “insanlık suçu” şeklinde nitelendirildiğini ve “soykırım” olarak tanındığını söyledi. (Azerbaycan’a şu soru sorulmalı, Hocalı 1915’e benzemez eğer soykırımsa onları uluslararası ceza mahkemesine ya da diğer uluslararası yetkili yargı organlarına gitmekten alıkoyan ne? Zaman aşımı da söz konusu değil, engel de yok. Gitmiyorlarsa bu iddianın tutarsızlığının delili olmaz mı? HYETERT)

HOCALI’DA NELER OLDU?
25 Şubat 1992’den itibaren Hocalı’ya saldıran Ermeniler, bölgedeki Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı’nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu.
Yoğun ateşe maruz kalan kasaba halkı, canını kurtarmak amacıyla dağlık ve ormanlık alanlara kaçmak zorunda kaldı.
Kasabanın dışında da silahsız, sivil halkı takip eden Ermeni güçleri, sivillere acımadı. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek “Hocalı katliamı” ortaya çıktı.
Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti.
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.