İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye-Ermenistan sorununun çözümü neye bağlı?

Umut Tütüncü
Heyetler arası toplantıda konuşan Erdoğan, “Türkiye- Ermenistan ile aynı şekilde Azerbaycan-Ermenistan sorununun çözümü aynı merkeze bağlı. Eğer Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece aynı şekilde öbür tarafta Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da bu haliyle aynı şekilde devam edecektir” dedi.Azerbaycan’dan NATO Zirvesi için İngiltere’ye geçeceğini hatırlatan Erdoğan, “Geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan’a yönelik verilen sözler var. Bu sözleri orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler nasıl peyderpey yerine getiriliyorsa Azerbaycan’a verilen sözlerin de ilgili ülkelerden tabii orada da isteyeceğiz. Bu artık bir lütuf değildir, bir haktır” dedi.

***
Erdoğan, “Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur”. İkinci yurtdışı ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece öbür tarafta Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da bu haliyle aynı şekilde devam edecektir” açıklamasını yaptı.
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan’ın ziyareti dolayısıyla cumhurbaşkanlığı konutu önünde askeri tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Aliyev tören alanına gelişinde aracının kapısında karşıladığı Erdoğan ile kucaklaştıktan sonra, iki ülkenin milli marşları çalındı. Erdoğan ve Aliyev, daha sonra ikili görüşme için “Gençlik Sarayı”na geçti. İki ülke enerji işbirliği, Karabağ sorunu ve bölgesel sorunların masaya yatırıldığı görüşmede Azerbaycan’daki cemaat okullarının kapatılması konusunun da gündeme geldiği öğrenildi.
‘SORUN ÇÖZÜLMEDEN’
Heyetler arası toplantıda konuşan Erdoğan, “Türkiye- Ermenistan ile aynı şekilde Azerbaycan-Ermenistan sorununun çözümü aynı merkeze bağlı. Eğer Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece aynı şekilde öbür tarafta Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da bu haliyle aynı şekilde devam edecektir” dedi.
Azerbaycan’dan NATO Zirvesi için İngiltere’ye geçeceğini hatırlatan Erdoğan, “Geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan’a yönelik verilen sözler var. Bu sözleri orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler nasıl peyderpey yerine getiriliyorsa Azerbaycan’a verilen sözlerin de ilgili ülkelerden tabii orada da isteyeceğiz. Bu artık bir lütuf değildir, bir haktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz şunu biliyoruz 2 ayrı devlet, tek millet. Bu Aliyev’in babasının bugüne mirasıdır. Bugün de aynı şekilde yürümesi lazım” diye konuştu.
Aliyev ise Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı tebrik etti, ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Bölgesel ve uluslararası konular üzerinde fikir alışverişi yaptık. Birliğimiz her geçen gün daha güçleniyor. Tüm konularda aynı fikirdeyiz” diyen Aliyev, Yukarı Karabağ sorununda, Azerbaycan’ın haklı tutumunu her zaman desteklediği için Türkiye’ye teşekkür etti. Azerbaycan’ın da her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Aliyev, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı Azerbaycan büyükelçilerinin ve diasporasının Türkiye ile birlikte çaba harcadığını söyledi.
“HAYDAR ALİYEV” NİŞANI
ERDOĞAN temasları kapsamında, mevkidaşı İlham Aliyev ile cumhurbaşkanlığı konutunda öğlen yemeğinde de bir araya geldi. Yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Aliyev tarafından “Haydar Aliyev Onur Ödülü” takdim edildi. Erdoğan, Bakü’de Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabri ve Şehitler Hıyabanı ile Türk Şehitliği’ni de ziyaret etti.
GAZ KORİDORU 20 EYLÜL’DE
GÜNEY Kafkaslar Gaz Koridoru’nun temel atma töreninin 20 Eylül’de Bakü’de gerçekleştirileceği açıklanan toplantıda Erdoğan, “Enerjiyle ilgili TANAP büyük önem arz etmektedir. Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek olan bu enerji hattı özellikle çok çok büyük bir öneme haiz. Özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli. Ve bir barış hattı olması bakımından çok çok önemli bir yatırım olarak görüyorum ve bundan dolayı da bu dayanışmamızın artık son safhasına geldik” dedi.
2 yıl önce TANAP projesini imzaladıkları zaman bunun getireceği artıları tahmin ettiklerini söyleyen Aliyev ise “Azerbaycan yatırımcıları 5-6 yıl içinde Türkiye’ye 17-20 milyar dolar yatırım yapacak. Türkiye’nin TANAP ve Şahdeniz’de payının artmasından da memnunum. Bu büyük enerji projelerinin esas katılımcıları Türkiye ve Azerbaycan’dır” ifadesini kullandı.
EMİNE ERDOĞAN’A ÖZEL PROGRAM
CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile Bakü’ye giden Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın temasları sırasında Bakü’de Targovi Caddesi’nde yürüyüş yaptı, İçeri Şehir ve Kız Kalesi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva’nın, daha önceden belirlenen bir program nedeniyle Bakü dışında olduğu, bu nedenle Emine Erdoğan’a eşlik edemediği belirtildi.
https://www.haberturk.com/gundem/haber/986767-turkiye-ermenistan-sorununun-cozumu-neye-bagli

Yorumlar kapatıldı.