İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç’te Süryani okulu açıldı

Binlerce  yıldır Mezopotamya topraklarında yaşayan Asuri-Süryani Halkının Türkiye’de okul açma talebi değişik gerekçelerle engellenirken İsveç’in başkenti Stockholm’un Södertelje ilçesinde Süryani okulu, ilk eğitim dönemine başladı. 10 bini aşkın Asuri-Süryani’nin yaşadığı Södertelje ilçesinde açılışını yapılan ‘Elafskolan İlkokulu’ Avrupa’nın ilk Süryani olma okulu olma özelliğini taşıyor.

120 bin civarında Süryani’nin yaşadığı İsveç’te parlamentoda 5 milletvekilliği ve İsveç liginde iki takımla temsil edilen Süryaniler eğitim alanında da başarı göstererek ilk okullarını açmayı başardılar.

Okulun açılması sürecinde yoğun tartışmalar yaşandı. Belediye yönetimi bölgede etnik temeli eğitime dayalı bir Süryani okulunun ayrımcılığı artırabileceği, Süryani öğrencileri toplumdan izole edebileceği kaygılarıyla okulun açılmasına karşı çıktı. Ancak belediye yönetimi Süryanilerin okulu açmaktaki ısrarları üzerine veto haklarını kullanmayarak okulun açılmasına yeşil ışık yaktı.
Okulun Rektörü Helmuth Lavicka, Süryani okulunun iddiaların aksine ayrımcılığı değil entegrasyonun sağlanmasına katkıda bulunacağı düşüncesinde. Lavicka, Södertelje ilçesindeki okullarda öğrencilerin ayrımcılığa maruz kaldığını, Süryani çocukların ne kendi ana dillerini ne de İsveççeyi tam olarak öğrenemediklerini söyledi.
Amaçlarının Süryani çocuklara hem ana dilleri hem de İsveççeyi öğretmek ve her iki dilde de eğitim yapmak olduğunu belirten Lavicka, “Bizim konseptimiz İngilizce, Fransızca, Almanca öğretim yapan okullardan daha farklı değil” diyor ve okullarında Süryanicenin yanı sıra Matematik, İsveççe ve İngilizceye ağırlık vereceklerini ifade ediyor.
Doğu ve batı Süryanice dillerinde 20 kişilik sınıflarda eğitimin yapılacağı okulda öğrencilere Asuri tarihi ve kültürü öğretilecek. Öğrencilerin beden eğitimi derslerini ve sportif aktivitelerini İsveç Super Liginde yer alan Assyriska FF futbol takımının oyuncularından David Durmaz üstleniyor.
680 metrekarelik bir alanda kurulu üç katlı bir binada eğitimin yapılacağı okulda ilk dönem 70 öğrenci eğitim görecek. (Stockholm/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.