İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanı Olarak Atanması Ermeni Lobisini Endişelendirdi

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com
ABD’deki Ermeni lobisi, Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’na Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ndeki (AKPM) başkanlık vazifesi boyunca Karabağ’daki Ermeni işgali ve sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı aktif ve güçlü bir şekilde mücadele etmesiyle öne çıkan Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesinden rahatsız oldu.

Konuya ilişkin olarak “Davutoğlu, Ermeni Karşıtı Olduğunu Kanıtlamış İsmi Dışişleri Bakanlığı’na Atadı”  başlıklı bir haber yayınlayan Ermeni lobisinin önde gelen yayın organlarından Asbarez.com,  Türkiye’nin yeni Dışişleri Bakanı’nın AKPM’de Dağlık Karabağ probleminin çözümü için kurulan alt komitein de başkanlığını yürüttüğüne ve Karabağ’daki işgalin sonlandırılmasına yönelik tasarılara da öncülük ettiğine dikkat çekerek Çavuşoğlu’nu Ermeni karşıtlığıyla itham etti.
Çavuşoğlu, AKPM Başkanlığı boyunca Azerbaycan topraklarında süren işgalin sona erdirilebilmesi için AKPM’deki Azerbaycan heyeti ile işbirliği içerisinde yaptığı çalışmaların yanı sıra sözde Ermeni soykırımı iddialarının tanınması aleyhindeki tutumuyla da birçok defa AKPM’deki Ermeni heyeti ve Ermeni yanlısı Avrupalı temsilcilerin sert tepki ve eleştirilerinin hedefi olmuştu.
Asbarez.com, haberde sözde Ermeni soykrımı konusunda karar almanın politikacıların değil tarihçilerin işi olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu’nun 2012 yılında Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande’ın sözde Ermeni soykırımı iddialarını inkarın suç sayılmasına ilişkin mesele hususunda “Sarkozy’den daha tehlikeli” olduğu yönündeki açıklamalarına da yer verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kimdir?
Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968’de Alanya’da doğdu. Baba adı Osman, anne adı Fatma’dır.
İş Adamı; Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. ABD Long Island Üniversitesinde Ekonomi dalında master yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1993’te AÜ Avrupa Birliği Uzmanlığını tamamladı. Bilkent Üniversitesinde doktora programına başladı ve daha sonra, İngiltere’de London School of Economics’te “çevre ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınma” konusunda doktora çalışmasını sürdürdü.Aynı okulda Türk Derneği Başkanlığını yürüttü. Çevre Bakanlığında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) adına çalıştı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesidir.
22 ve 23. Dönemde Antalya Milletvekili seçildi. 23. Dönemde AKPM Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Başkanlığı, Denetim Komisyonu Üyeliği, Bosna-Hersek Eş Raportörlüğü, Avrupa Demokratik Grup Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanlığına seçildi.
İngilizce, Japonca ve Almanca bilen Çavuşoğlu, evli ve 1 çocuk babasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Tarihçesi
19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun dış işleri Reis-ül Küttap’ın yönetiminde idare edilmekteydi. Ancak Reis-ül Küttap aynı zamanda devlet yazışmalarını yapmak ve Devletin ana kayıtlarını tutmak gibi başka görevler de üstlenmişti. 1793’te III. Selim döneminde ilk sürekli Büyükelçilik Londra’da açılmış ve Yusuf Agah Efendi ilk sürekli Osmanlı Büyükelçisi olarak atanmıştır. Böylece Osmanlı Devleti de sürekli temsil ve karşılıklılık esaslarına dayalı diplomasiyi uygulamaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde görev yapan Osmanlı Büyükelçileri, ikili ilişkilerin yürütülmesine ek olarak atandıkları ülkelerle ilgili bilgiler aktarmak suretiyle İmparatorluğun Batılılaşma ve reform sürecini hızlandırıcı rol oynamış, devlette modernleşmenin öncüleri olmuşlardır.

Yorumlar kapatıldı.