İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP’den Türkiye ve Ortadoğu’da Barış İçin Çağrı

1 Eylül Barış Günü mesajında Ortadaoğu’daki savaş ortamını hatırlatan HDP uluslararası kamuoyundan katliamlara karşı ortak mücadele, AKP’den ise sığınmacılar için insanı yaşam koşulları ile barış süreci adına somut adım istedi.Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Eylül Barış Günü açıklamasında. Irak, Suriye ve Filistin’deki savaşlar ile Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarını hatırlattı. (Dünyada Türkiye’den başka 1 Eylülde Barış gününü kutlayan ülke yok. Dünya 21 Eylül’de Barış Gününü Kutluyor. HYETERT)

“Rojava tanınmalı, desteklenmeli”
“Yağmacı ve imhacı anlayışların, emperyal güçlerin Ortadoğu’yu talan etmesine, farklı kültürleri yok etmesine göz yummayın” diyen HDP uluslararası kamuoyuna şu çağrıyı yaptı:
* Uluslararası kamuoyu Şengal’deki katliama seyirci kalmamalı, heyetler göndererek insanların yaşadığı ağır sonuçların ve yaralarının sarılmasına derhal yardımcı olmalı.
* Rojava’da farklı halkların ve inançların bir arada, demokratik ve eşit bir şekilde yaşamasını sağlayan bölgesel yönetimler tanınmalı ve desteklenmeli. Bu demokratik model sadece Suriye için değil, farklılıklar mozaiği olan bütün Ortadoğu için bir örnek olarak değerlendirilmeli.
“AKP, IŞİD’e örtülü destek vermemeli”
* Şengal’den Gazze’ye, Ninova’dan Rojava’ya kadar katliamlar ve saldırılar karşısında demokrasi ve barış güçleri el ele vermeli ve insanlık dramının yaşanmasına son vermek için ortak mücadele etmeli.
* AKP Hükümeti, IŞİD’a  açık ve örtülü yardım, lojistik ve manevi destek vermemeli; Rojava’ya sınır ambargosu uygulamamalı, sınırların her türlü insani yardım için kullanılmasını sağlamalı.
“Sığınmacılara insani ortam hazırlanmalı”
* Siyasi iktidar, sığınmacıların koşullarının iyileştirilmesi çabalarını artırmalı, Suriyeli sığınmacılarla Türkiye halklarının karşı karşıya gelmelerini engellemek için her türlü insani ortamı sağlamalı.
* AKP Hükümeti, İsrail’in Gazze’de Filistinlilere uyguladığı katliam karşısında, bu saldırgan devlet ile olan bütün askeri anlaşmaları iptal etmeli.
“Barış süreci için hükümet adım atmalı”
* Türkiye’de iç barışın sağlanması en az dış barış kadar önemlidir. Kürt halkının barış talebi karşısında hükümet daha fazla ayak sürümemeli, vakit kaybedilmemeli. Siyasi iktidar, Türkiye’deki çözüm ve barış sürecinde somut sonuçlara ulaşılabilmesi için her türlü yasal ve fiili düzenlemenin yapılması, Kürt halkının demokratik, haklı ve meşru taleplerinin karşılanması için hızla adım atmalı.
Türkiye’de ve bölgede barışı kurmanın ve demokratik çözümü sağlamanın takipçisi.olacaklarını belirten HDP “Barışın hüküm sürdüğü, farklı halkların ve inançların eşit ve demokratik bir ortamda yaşadıkları bir dünyanın mümkün olduğunu biliyoruz” açıklamasını yaptı. (EA)
http://www.bianet.org/bianet/toplum/158211-hdp-den-turkiye-ve-ortadogu-da-baris-icin-cagri?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.