İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada Ermenilerinden Türkiye’ye Ilımlı Mesaj

Seyit Aydoğan 
Ermeni diasporasının en etkili olduğu ülkelerden Kanada’daki Ermeni toplumunun önde gelenlerinden Raffi Bedrosyan, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye mesajının çok olumlu olduğunu söyledi… Diaspora Ermenilerinin çoğunun, bu adımı yetersiz gördüğünü anlatan Bedrosyan, şöyle konuştu: “Onlar şu anda ne adım atılırsa atılsın yetersiz görecekler. Çünkü 1915’te takılmış insanlar için acılar geçmiyor. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da bir mesajı var geçmişteki hükümetlerden farklı olarak. ‘Ermeni diasporası bizim diasporamızdır’ demişti. Bu da geçmiş hükümetlerden çok daha farklı bir tutum. Bu mesajların lafta kalmamasını ve hakikaten diasporanın gerçeklerini anlayıp, iki tarafın da birbirine empatiyle yaklaşabileceğini ümit ediyorum.(Bu taziyenin amaçlarından birinin de diyasporayı bölmek olduğunu düşünüyorum. Başarı da ortada. HYETERT)

***
Kanada Ermeni toplumunun önde gelenlerinden Raffi Bedrosyan:- “Erdoğan’ın taziye mesajı çok olumluydu”- “Ermeniler için bu acı o kadar büyük ki 1915’e takılmış ve orada kalmış olarak yaşıyorlar”- “Erivan Kapısı’nın adı Hrant Dink Kapısı olsun”
Seyit Aydoğan – Ermeni diasporasının en etkili olduğu ülkelerden Kanada’daki Ermeni toplumunun önde gelenlerinden Raffi Bedrosyan, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye mesajının çok olumlu olduğunu söyledi.
AA muhabirine açıklamada bulunan inşaat mühendisi, sanatçı, gazeteci ve yazar kimlikleriyle renkli kişiliğe sahip Bedrosyan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunun diyalog olmadan çözülemeyeceğini belirterek “Sayın Erdoğan’ın taziye mesajı çok olumlu bir adımdı. Geçmiş hükümetlerin tutumundan çok farklı olarak yeni bir başlangıçtı” dedi.
Diaspora Ermenilerinin çoğunun, bu adımı yetersiz gördüğünü anlatan Bedrosyan, şöyle konuştu:
“Onlar şu anda ne adım atılırsa atılsın yetersiz görecekler. Çünkü 1915’te takılmış insanlar için acılar geçmiyor. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da bir mesajı var geçmişteki hükümetlerden farklı olarak. ‘Ermeni diasporası bizim diasporamızdır’ demişti. Bu da geçmiş hükümetlerden çok daha farklı bir tutum. Bu mesajların lafta kalmamasını ve hakikaten diasporanın gerçeklerini anlayıp, iki tarafın da birbirine empatiyle yaklaşabileceğini ümit ediyorum.”
Diaspora denilen şeyin Türkiye’de medya tarafından “öcü” olarak gösterildiğini ifade eden Bedrosyan, şunları kaydetti:
“Bunlar Anadolu’nun çocukları. Anadolu’daki ailelerinin mucizevi bir şeklide geride kalmış torunları. Maalesef diasporaya yayılmış Ermeniler için bu acı o kadar büyük ki 1915’e takılmış ve orada kalmış olarak yaşıyorlar. Ermeniler de gerçekçi bir şekilde bugüne gelemiyor ve Türklerle diyaloğa girmeyi maalesef düşünemiyorlar. Bu yüzden üçüncü ülkelere baskı yapıp onları kullanmaya çalışıyorlar. Ben buna katılmıyorum ve Türklerle bu acıların, bu gerçeklerin doğrudan konuşulması gerektiğine inanıyorum. Kabul etmek lazım ki bu 1915-1916 olayından sonra Ruslarla gelen Ermeniler, evet intikam olarak veya karşılık olarak Türk ve Kürt köylerine saldırılarda bulundular. İki taraftan da kayıplar çok oldu. Geçmişte bu olayı gündeme getirmek için ASALA gibi kuruluşlar oldu. Onlar artık yok. Şimdi sadece Ermenilerin 1915 gerçeklerinin tamamen kabul ettirilmesi için bence yanlış bir şekilde üçüncü ülkelerin bunu kabul etmesi için çalışan kuruluşlar var. Ermeniler ve Türkler, bu sorunları oturup konuşacak olgunluğa gelebilseler, onların o çalışmalarından daha etkili olacak.”
“Erivan Kapısı’nın adı Hrant Dink Kapısı olsun”
Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunlar ne olursa olsun aradaki sınırın daima açık kalması gerektiğine işaret eden Bedrosyan, “Benim önerim, Erivan Kapısı’nın adı Hrant Dink Kapısı olsun. Çünkü aradaki diyaloğu, barışı en çok isteyen kişi oydu” dedi.
Bedrosyan sözlerini, “Sayın Erdoğan’ın gelecek yıl 1915 olaylarının 100. yılında vereceği daha cesur bir mesajı, iki ülkeyi birbirine daha da yaklaştıracak ve 100 yıl zincirleme kötüye giden bu durum, bundan sonra zincirleme bir şekilde iyiye doğru gitmeye başlayacak diye düşünüyorum” diye tamamladı.
Kaynak: AA
http://haberciniz.biz/kanada-ermenilerinden-turkiyeye-ilimli-mesaj-3129423h.htm
.

Yorumlar kapatıldı.