İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ATAA Eski Başkanı Kırlıkovalı: Türkiye’nin Ermenistan’a Yönelik Tavrı, Yeni Dönemde de Değişmeyecek

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) eski Başkanı Ergün Kırlıkovalı, Türkiye’nin Azerbaycan topraklarındaki işgal sona erene dek Ermenistan ile sınırları kapalı tutma siyasetinin Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu yeni dönemde de değişmeyeceğini söyledi.Today.Az’ın sorularını cevaplayan Kırlıkovalı, Erdoğan’ın seçim zaferini kutlayan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın bu hamlesinin ise diplomatik bir jest olmaktan öteye gidemeyeceğini ifade etti. Sarkisyan’ın bu jestin Erdoğan üzerinde beynelmilel baskı oluşturabileceğini umut ettiğini lakin bu tarz ucuz numaraların Türkiye üzerinde etkili olmayacağını söyleyen Kırlıkovalı, “Daha önce de denediler. Erdoğan’ın ne kadar kararlı olduğu göz önüne alınırsa bu gibi şeylerden netice devşirmeleri neredeyse imkansız diyebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’nin Tavrı Net
Türkiye’nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki problemlerde ilerleme sağlanmadığı takdirde Türkiye – Ermenistan ilişkilerinde normalleşmenin de mümkün olmayacağı yönündeki tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Kırlıkovalı, “Bu Türk halkının tercihidir. Türk halkı Ermenistan’ın Azerbaycan’daki işgale son vermesini ve Azeri mültecilerin evlerine dönebilmelerini talep ediyor. Ermenistan’la yakınlaşma ancak bundan sonra mümkün olabilir” diye konuştu.
Türkiye, Karabağ Konusunda Çok Gerçekçi ve Samimi
Ermenistan’ın 1992-1994 yılları arasında Dağlık Karabağ’da gösterdiği saldırganlık ve vahşetin ve Ermeni ordusunun savaşın ardından gerçekleştirdiği etnik temizliğin Türk halkını büyük üzüntüye sevkettiğini ifade eden Kırlıkovalı, “Türkiye, Rusya’nın tamamıyla hiçbir şey yapmadığı ve daha da kötüsü Fransa’nın sadece Ermenistan’a yardım etmekle yetindiği uyuşuk bir yapı olan Minsk Grubu’ndan oldukça rahatsız. Bu şekilde barış müzakeresi yürütülemez. Rusya’nın bir seçim yapması gerekiyor; Ermenistan’ın avukatı ve akıl hocası mı yoksa barış sürecine katkı yapan tarafsız bir arabulucu mu olmak istiyor? ABD ise bir yandan Azerbaycan’a yardım ederken diğer taraftan sürece olan mesafesini korumayı tercih ediyor. Türkiye tüm bu olanları görüyor ve Azerbaycan’a yönelik bu tarafgir uygulamalardan sıkılmış durumda” diye konuştu.
Ermenistan Bölgesel Projelerin Dışında Kalıyor
Ermenistan’ın işgal siyaseti nedeniyle Azerbaycan ve Türkiye’nin bölgedeki altyapı ve enerji projelerine dahil olamadığını ifade eden Kırlıkovalı, “Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’a iade etmesi, Azeri mültecilerin yurtlarına dönmeleri ve Türk ve Azerileri karalama ve kötü göstermeyi bir devlet politikası addetmeye son vermesi gerekiyor. Ermenistan’ın bu hedeflerin yarısına dahi ulaşabileceğine inanmıyorum. Lakin bunlar Ermenistan’ın bölgede maruz kaldığı izolasyona son verebilmesi için yerine getirmesi gereken minimum şartlar” dedi.
Kırlıkovalı, “Ermenistan, artık treni kaçırıyor. Tren kalkmak üzere ve bu treni durdurmak mümkün değil. Çok açık bir şey var;  zaman, Ermenistan’ın aleyhine işliyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.