İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

24 yıl önce bugün Ermenistan Bağımsızlık Bildirisini kabul etti

Tam 24 yıl önce bugün ErmSSC Yüksek Sovyeti  Bağımsızlık Bildirisini kabul etti, bununla bağımsızlık süreci başlamış oldu. Bağımsızlık Bildirisiyle  ErmSSC, Ermenistan Cumhuriyeti olarak tekrar isimlendirildi. Bir sonraki gün 24 Ağustos’ta ″Bayrağa ilişkin″ yasa ve üç renkli bayrak devlet resmi bayrağı olarak kabul edildi.

http://www.youtube.com/watch?v=k8KQv49HBLE 
Bağımsızlık Bildirisi; ErmSSC Yüsek Sovyeti ve Dağlık Karabağ Milli Konseyinin 1 Ekim 1989 tarihli «ErmSSC ve Dağlık Karabağ’ın Tekrar Birleşmesine İlişkin» ortak kararına  dayanmakta.
23 Ağustos 1990’da gerçekleşen Yüksek Sovyet oturumunda Bağımsızlık Bildirisini, I. Cumhuriyetin kurucusuyla aynı adı taşıyan milletvekili Aram Manukyan okudu.
Bir yıl sonra 21 Eylül 1991’de gerçekleşen Bağımsızlık Referandumu sonucunda, halkın oyların %94.99’nu Ermenistan’ın bağımsızlığı lehine kullanmaları sonucu , bağımsızlık süreci tamamlanmış oldu.
Ermenistan’ın Bağımsızlığına İlişkin Bildiri
Ermenistan SSC Yüksek Sovyeti, Ermenistan halkının ortak iradesini ifade ederek, Ermeni halkının alınyazısı karşısında, tüm Ermenilerin hayallerinin gerçekleşmesi ve tarihi adaletin yeniden tesisindeki sorumluluğunun bilinciyle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilkeleri ve uluslararası hukukun bilinen normlarından hareketle, milletlerin serbest kader tayini hakkını hayata geçirerek, 1 Aralık 1989’da «Ermenistan SSC ve Dağlık Karabağ’ın Yeniden Birleşmesine ilişkin» ErmSSC Yüksek Sovyeti ve Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi ortak kararına dayanarak, 28 Mayıs 1918’de tesis edilen bağımsız Ermenistan Cumhuriyeti demokratik geleneklerini geliştirerek, demokratik, hukuki toplum düzeni yaratmayı sorun bilerek,
Bağımsız devletin tesisi sürecinin başladığını ilân etmektedir:
1.Ermenistan SSC; Ermenistan Cumhuriyeti kısaca Ermenistan olarak tekar adlandırılmaktadır. Ermenistan Cumhuriyeti kendi bayrağı, arması ve marşına sahiptir.
2.Ermenistan Cumhuriyeti, devlet hükümranlığının üstünlüğüyle, bağımsızlıkla, tam yetkiyle donanmış egemen bir devlettir. Tüm Ermenistan Cumhuriyeti sathında,  sadece Ermnistan Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları işlemektedir.
3.Ermeni devletinin sahibi Ermenistan Cumhuriyeti halkıdır, iktidarını doğrudan ve Ermenistn Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları zemininde temsili organlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Halk adına görüş beyan etme hakkı, kesinlikle Ermenistan Cumhuriyeti Yüksek Sovyetine aittir.
4.Ermenistan Cumhuriyeti sathında yaşayan tüm yurttaşlar için Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşlığı tesis olmuştur. Yurtdışı Ermenileri, Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşlığı hakkına sahiptir. Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşları  onun koruması ve desteğine maruzdur.  Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşlarını, onların milliyeti ve ırki aidiyetinden, inancından bağımsız olarak özgür ve hukeken eşit gelişimini temin eder.
5.Ermenistan Cumhuriyeti güvenlik ve sınırlarının dokunulmazlığını temin amacıyla Yüksek Sovyete bağlı kendi silahlı kuvvetlerini, dahili güçleri, devlet ve toplumsal güvenlik organlarını yaratmaktadır.  Ermenistan Cumhuriyeti SSCB silah donanımındaki kendi pay hakkına sahiptir.  Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşlarının askerlik hizmeti rejimine kendisi karar verir. Diğer ülke askeri birlikleri, onların askeri üsler ve yapıları Ermenistan Cumhuriyeti sathında sadece Yüksek Sovyet kararıyla konuşlandırılabilinir. Ermenistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri sadece Yüksek Sovyet kararıyla kullanılabilinir.
6.Uluslararası hukuk süjesi olarak Ermenistan Cumhuriyeti; bağımsız dış politika yürütmekte, diğer devletlerle, SSCB milli-devlet yapılanmalarıyla doğrudan ilişkiler tesis etmekte, uluslararası kuruluşların faaliyetlerine katılmaktadır.
7.Ermenistan Cumhuriyetinin ulusal serveti olan toprak, yeraltı madenleri, hava sahanlığı, su ve diğer doğal kaynakları, ekonomik, fikri, kültürel kabiliyetleri halkının malıdır. Bunların kullanma, yararlanma ve tasaruf şekli Ermenistan Cumhuriyeti yasalarıyla belirlenir. Ermenistan Cumhuriyeti aralarında altın, elmas ve efektif fonlardakiler de olmak üzere  SSCM milli servetinden kendi pay hakkına sahiptir.
8.Ermenistan Cumhuriyeti mülkiyet çoğulculuğu zemininde iktisadi süjelerine ve düzenine karar vermekte; kendi parasını, milli bankayı, finans ve kredi sistemini, vergi ve gümrük hizmetlerini tesis etmektedir.
9.Ermenistan cumhuriyeti kendi sathında ifade, basın, inanç özgürlüğü, yasama, yürütme ve yargı iktidarlarının hukuken eşitliği, asayiş organları ve silahlı kuvvetlerinin depolitizasyonunu temin etmektedir.
10.Ermenistan Cumhuriyeti resmi dil olarak Ermenicenin yurt yaşamının tüm alanlarında işlevselliğni temin etmekte; kendi eğitim, bilim ve kültür düzenini yaratmaktadır.
11.Ermenistan Cumhuriyeti 1915 yılı Osmanlı Türkiyesinde ve Batı Ermenistan’da  Ermeni Soykırımının uluslararası tanınması işini desteklemektedir.
12.İşbu Bildiri Ermenistan Cumhuriyeti Anayasasının hazırlanmasında, yürürlükteki Anayasada ise değişiklikler ve ekler yapılmasında, devlet organlarının faaliyetlerinde, yurdun yeni anayasasının hazırlanması için esas oluşturmaktadır.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

http://news.am/tur/news/225236.html

Yorumlar kapatıldı.