İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum kilisesi turizme kazandırılacak

Ufuk Ertop – Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit, Üsküp beldesindeki Rum kilisesini restore ederek turizme açmak istediklerini söyledi. Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üsküp beldesinde Rum mimarlarca inşa edilen Rum kilisesinin restore edilmesi için Trakya Kalkınma Ajansı ve Sınır Ötesi İş Birliği Programı (IPA) kapsamında proje hazırlanacağını belirtti.

Araştırmalara göre, kilisenin bodrum katında milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu tespit edilen ve Roma, Bizans, Traklar ve Justinyen dönemlerinde de dini amaçlı kullanılan tapınak bulunduğunu ifade eden Macit, şöyle konuştu:

“Kilise, bölgenin en büyük kiliselerinden biri. Fotoğraflarını arşivlerden tespit ettiğimiz kilise görselliği ve büyüklüğü itibariyle bölgedeki en büyük kiliselerden biridir. Kilisenin bulunduğu yerin alt katmanlarında yapılan araştırmalara göre tespit edilen tapınak Roma, Bizans, Traklar ve Justinyen dönemine dayanıyor. Kilisenin restore ederek ziyarete açılması için çalışmalara başlayacağız. Alt katmanı tapınak olan Rum kilisesini turizme açmak istiyoruz.”
Macit, Üsküp Belediyesi tarafından Trakya Kalkınma Ajansı’ndan destek alınması için restorasyon projesi hazırlanacağını, projenin onaylanmasının ardından Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında restorasyon çalışmalarına başlanacağını dile getirdi.
Kiliseye özellikle Yunanistan ve Batı Trakya’dan göç eden insanların yoğun bir ilgisi olduğunu aktaran Macit, şunları kaydetti:
“Rum kilisesinin turizme açılmasıyla, Üsküp beldesi ile yakın köylerine ekonomik katma değer sağlayacak. İlimizde, 40’ın üzerinde kilise var. Yapılan araştırmalara göre izlerine ve kalıntılarına ulaşılan 8 kilise bulunuyor.”

Yorumlar kapatıldı.