İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Ermeniler ve 1915 katliamları- 5

Yazıma başlamadan önce aklıma Şengal geliyor. Aynı kader, bebekler yaşlılar ve halk, askeri ve silahı olmamasına rağmen sırf farklı inanıyor diye öldürülüyorlar. Bugün Şengal’e bakın, aynısını biz bu topraklar üzerinde yaptık, hem de 1,5 milyon, insana. Çok uzakta aramamak gerek Işid’i bir zamanlar biz de onlar gibi öldürüp hiç bir şeyden haberi olmayan halkı tehcir etmedik mi? Aslına bakmak gerekirse 1915 diye adlandırılan bu katliamların birde öncesi, farklı bir yüzü var. 2.Aptülhamid tarafından düzenlenen Hamidiye alaylarında Ermeniler üzerinde baskı ve ölüm saçtıkları bilinmektedir. Bunu zaten Türk tarihçilerin çoğu kabul etmekte ve belirtmektedir. Birde İttihat ve Terakki döneminde 1.Dünya savaşı esnasında, Ermeniler için tehcir, diye kullanılsa da o dönem yapılan büyük kırımların diğer adı tehcir diye belirtilmektedir.

  

***
“Kan kokuyor hava, ne çok insan var böyle hepsi kırmızı giymiş, bebeklerde ağlamıyor ve anneler ağlıyor, bebekleri toprağa düşmüş, yürekler paramparça. Vagonlar var, içinde bağrışmalar ve cehennem gibi yanıyor toprak, susuzluk var ve hiç bir kan, susuzluğunu gidermiyor anne kolunda susuzluktan ölmüş bebelerin ağıdında.”                                                       
Yazıma başlamadan önce aklıma Şengal geliyor. Aynı kader, bebekler yaşlılar ve halk, askeri ve silahı olmamasına rağmen sırf farklı inanıyor diye öldürülüyorlar. Bugün Şengal’e bakın, aynısını biz bu topraklar üzerinde yaptık, hem de 1,5 milyon, insana. Çok uzakta aramamak gerek Işid’i bir zamanlar biz de onlar gibi öldürüp hiç bir şeyden haberi olmayan halkı tehcir etmedik mi?                                                
Aslına bakmak gerekirse 1915 diye adlandırılan bu katliamların birde öncesi, farklı bir yüzü var. 2.Aptülhamid tarafından düzenlenen Hamidiye alaylarında Ermeniler üzerinde baskı ve ölüm saçtıkları bilinmektedir. Bunu zaten Türk tarihçilerin çoğu kabul etmekte ve belirtmektedir. Birde İttihat ve Terakki döneminde 1.Dünya savaşı esnasında, Ermeniler için tehcir, diye kullanılsa da o dönem yapılan büyük kırımların diğer adı tehcir diye belirtilmektedir.                                             
Benim merak ettiğim konu, katliamı gerçekleştiren kim ve ne olursa olsun bu kadar ölümü ve günahsız binlerce insanı nasıl İslami bir sancak altında imha edebildi? O dönem ki İslamiyet neyi savunuyordu, çünkü halen hilafet Osmanlıdaydı ki, bu durum nasıl bu duruma geldi? Aslında bu katliamların temelinde yatan asıl sebep Ermeni Irkı ve halkını tarihten silmekten başka bir canilik değildir desek yeridir.                                      
Bazı kaynaklara göre, 1.Dünya savaşında Osmanlı cephe gerisini güvene almak için Ermeni tehciri ve kırımları gerçekleştirdi. Bazı kaynaklara göre ise bu katliamların hepsi kasıtlı olarak yapılmıştır. Bu konu hakkında şöyle düşünmek gerekir, eğer kasıtlı olmasa bu sayı 1 ve 1,5 milyon arasında sonu ölüm olan rakamlarla değişir miydi? Aynı zamanda 1.Dünya savaşında Osmanlı askeri birliklerini 2700 Ermeni ve 9 üst Rütbeli komutan olduğu da belirtilmektedir. Yani bir yandan askere gelenlerin aileleri katledilmiş ve Tehcire zorlanmıştır.                                 
Türkiye’nin eski Meb Bakanı, Yusuf Hikmet Bayır, 1928 yılında, Yarbay Nihat tarafından, Türkçeye çevrilip “Genelkurmay Yayınlarınca” yayınlanan “La guerre Turque dans la querre mondiale” yani “Dünya savaşı içinde Türkiye savaşı” tablosu, “Anadolu bundan maada, Vılayat-ı Şarkıye Müslümanlarından savaş işlemleri yüzünden  veya mülteci olarak 500.0001’ini kaybetmiştir. 800 bin, Ermeni ve 200 bin Rum da katl ve tehcir yüzünden ölmüştür…”
                                                   
Devam Edecek…
http://blog.radikal.com.tr/turkiye_gundemi/turkiye-ermeniler-ve-1915-katliamlari–5-70009

Yorumlar kapatıldı.