İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Irak’taki Dini Azınlıklar Artan IŞİD Tehdidi Altında

Irak’ta IŞİD’in sebep olduğu karmaşa yoğunlaşırken, yüzyıllardır yaşadıkları ülkede azınlık bir topluma mensup olan Irak vatandaşları da inançları sebebiyle artan tehditle yüz yüze kalıyor. Irak’ta yaşayan Türkmen, Yezidi, Şabak ve Hristiyan azınlıklar, IŞİD terörü sebebiyle geçtiğimiz hafta içerisinde yaşadıkları yerleri terk ederek ülkenin nispeten daha güvenli olan bölgelerine kaçtı. Başkenti, IŞİD’in elinde bulundurduğu Musul olan Ninova ilinden geçtiğimiz Perşembe günü kaçan 4 bine yakın Hristiyan da kentin bitişiğindeki Erbil’e kaçarak, aile ve akrabalarıyla birlikte okullar ve kiliselere sığındı.

Yıllar önce Bağdat’tan Musul’a kaçan, şimdi ise Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e kaçmak zorunda kalan Hristiyan azınlık topluluğuna mensup Sa’adia isimli Irak vatandaşı, başına gelenleri anlattı. IŞİD’in, yaşadıkları bölgeye saldırdığını ve birkaç kişiyi öldürdüğünü dile getiren Sa’adia, “Artık buna dayanamıyoruz. Hedef alınıyoruz. Ölmek değil yaşamak istiyoruz. Yaşadığımız yerlerin ele geçirilmesini de istemiyoruz, bu bizim hakkımız” dedi.
Kaçarken ailesine mensup çok sayıda kişiyi geride bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Joe Hanna isimli Irak vatandaşı da, “Ailemin çoğu orada kapana kısılmış durumda. Neden bir çözüme ulaşamıyoruz? Bütün akrabalarım orada, bekliyorlar. Bunu hak edecek ne yaptık?” şeklinde konuştu. Geride kalanların IŞİD tarafından tehdit edildiğini belirten Hanna, “Ya teslim olacaklar ya da bedelini ödeyecekler” ifadelerini kullandı. – ERBİL

Yorumlar kapatıldı.