İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin yönetimi Hıristiyanlaşmayı teşvik ediyor

Çin’de son yıllarda Hristiyanların sayısı artarken yönetim, sosyalist düzen ile uyumlu bir Hristiyan anlayışı ortaya koymak istediğini belirtiyor. Çin’de özellikle Komünist üst düzey yöneticilerin de  aralarında bulunduğu kesimlerde Hıristiyanlaşmanın arttığı belirtiliyor, Din İşleri Birimi Başkanı Wang Tszoan, ülkede Hristiyan kiliselerin önünün açıldığını belirterek sosyalist düzen ile uyumlu bir Hristiyan anlayışı ortaya koymak istediklerini söyledi. Wang Tszoan, yaptığı açıklamada, son 10 yılda uyguladıkları din politikalarıyla Protestan kiliselerinin hızla yayıldığını, yönetimin Hristiyanlığın gelişimini teşvik etmeye devam edeceğini ifade etti.

Çin hükümetinin Hıristiyanlığın gelişimini teşvik etmesi bazı analistler tarafından komünizm doktrininden vazgeçme niyeti olarak yorumlanıyor. Çin’in kendine özgü Hıristiyanlık anlayışını ortaya koyma fikri bu konuda atılmış ilk adım olabilir. Ülkede 70 milyona yakın Hristiyan yaşıyor. Din alanındaki bu reformun ilerleyen zamanlarda Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsyanizm’i de kapsayabileceği ifade ediliyor.
İSLAMİYET’E BAKIŞLARI İSE MENFİ!
Çin yönetiminin İslam’a bakışı ise hep olumsuz oldu. Ülkenin batısında bulunan Doğu Türkistan Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanların kamusal alanda dini faaliyette bulunmaları yasak. Bölgedeki devlet memuru ve öğrenciler ise tesettüre uygun giyinemiyor, namaz kılamıyor ve oruç tutamıyor. Doğu Türkistan’ın bazı bölgelerinde sakallı ve tesettürlü Müslümanların belediye otobüsüne binmeleri bile yasak. Dini taleplerle düzenlenen gösteriler ise kanlı bir şekilde bastırılıyor. Bölgede her yıl binlerce Müslüman Türk katlediliyor, onbinlercesi ise tutuklu bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.