İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mereto Dağı’ndaki Meryem Ana Kilisesi restore ediliyor

Mereto Dağındaki Meryem Ana Kilisesi restore ediliyor Mereto Dağı’ndaki Surp Asvadazin Meryem Ana Kilisesi’nin onarım çalışmalarına hız verildi. Daha önce Batman Müze Müdürlüğü nezaretinde moloz kaldırma ve temizlik çalışması yapılan kilisede, rölöve ve restorasyon ölçü çalışmaları yapıldı.

Mereto Dağı’ndaki Surp Asvadazin Meryem Ana Kilisesi’nin onarım çalışmalarına hız verildi. Daha önce Batman Müze Müdürlüğü nezaretinde moloz kaldırma ve temizlik çalışması yapılan kilisede, rölöve ve restorasyon ölçü çalışmaları yapıldı.
Merkezi İstanbul’da bulunan Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul Ermenileri Derneği, Ermenilerin kutsal saydıkları 2 bin 978 metre yükseklikteki Mereto Dağı’nda bulunan Asvadazin Meryem Ana Kilisesi’nin onarımı için kolları sıvadı. Daha önce Batman Müze Müdürlüğü nezaretinde moloz kaldırma ve temizlik çalışması yapılan kilisede rölöve ve restorasyon ölçü çalışmaları yapıldı. İstanbul’dan gelen bir grup mimar ile çalışmaların ilk ayağını başlattıklarını belirten Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul Ermenileri Derneği Başkanı Aziz Dağcı, röleve çalışmasının ardından restorasyon çalışmasına başlayacaklarını söyledi.

İstanbul’dan gelen restorasyon ekibi gözetiminde kilisenin rölöve çizim ölçülerinin son teknolojik aletler kullanılarak alındığını ifade eden Dağcı, rölöve çalışmasının bir aya kadar tamamlanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Rölöve çizimlerinin ilgili devlet kurumlarına sunumunun ardından kilisenin restorasyonu için çalışmalara başlayacaklarını belirten Dağcı, restorasyon çalışmasını 2015 yılının Temmuz ayında bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
‘BATMAN VE SASON’A TURİST AKINI OLUR’
Kilisenin açılışına il protokolü, Ermeni cemaatinin ileri gelenleri ile birçok kurum ve kuruluşu davet edeceklerini belirten Dağcı, kilisenin onarımının tamamlanmasının Batman ve Sason turizmine olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Mereto Dağı’ndaki kilise ve Şeyh Bazit Tepesi’nde bulunan türbe yolu ve altyapı hizmetlerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Dağcı, özellikle kilise yolu ile tepede bulunan türbe yolunun Mereto Çölü’ne kadar olan kısmının acilen yapılması gerektiğine dikkat çekti. Onarım ve altyapı çalışmalarının yapılması ile Mereto’nun Akdamar Kilisesi’nden ve Eyfel Kulesi’nden daha fazla turist çekeceğini ileri süren Dağcı, “Çünkü burası hem Müslümanlarca hem de Ermenilerce mukaddes kabul edilen bir yer. Bir haksızlığa maruz kaldığımızda bu dağ adına yemin ediyoruz. Altyapı hizmetleri olmadığı için gelen turistleri Akdamar ya da Nusaybin’e yönlendiriyoruz. Çalışmalar biterse turistleri kendi ilimizde ağırlayacağız.” dedi.
Dağcı, çalışmalarda kendilerine katkı sunan Batman Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü ve güvenliği sağlayan Sason Jandarma Komutanlığına teşekkür etti. CİHAN
http://www.haberimport.com/haber/mereto-dagindaki-meryem-ana-kilisesi-restore-ediliyor-403055.htm

Yorumlar kapatıldı.