İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan elçisi AGİT Konseyinde Azerbaycan provokasyonlarını eleştirdi

Dışişleri Bakanlığı Basın Servisinden verilen bilgiye göre; Ermenistan elçisi konuşmasında Azerbaycan provokasyonlarını sert bir dille kınadı, bunlar sonucunda bir dizi insani kaybın meydana geldiği ve bölgede tansiyonun yükseldiğini ifade etti. Azerbaycan’ın Mayıs 1994 ve Şubat 1995’te imzalanan üçlü anlaşmaları ihlal ettiği ve AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları ve uluslararası toplumun, provokatif adımlardan uzak durma ve sorunu kesinlikle barışçımüzakereler aracılığıyla çözmeye yönelik  çağrılarını görmezden geldiği kaydedildi.

***
AGİT nezdinde Ermenistan Daimi Temsilcisi Arman Kirakosyan 14 Ağustos’ta teşkilatın Daimi Konsey özel oturumunda Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ’la tampon hatta ve Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırı boyunca ateşkes rejimi ihlallerine ilişkin beyanatta bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Basın Servisinden verilen bilgiye göre; Ermenistan elçisi konuşmasında Azerbaycan provokasyonlarını sert bir dille kınadı, bunlar sonucunda bir dizi insani kaybın meydana geldiği ve bölgede tansiyonun yükseldiğini ifade etti. Azerbaycan’ın Mayıs 1994 ve Şubat 1995’te imzalanan üçlü anlaşmaları ihlal ettiği ve AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları ve uluslararası toplumun, provokatif adımlardan uzak durma ve sorunu kesinlikle barışçımüzakereler aracılığıyla çözmeye yönelik  çağrılarını görmezden geldiği kaydedildi.
Elçi Kirakosyan, Azerbaycan’lı askerlerin ağır silahlar kullanmaya başlamaları yanısıra sınır köyleri ve sivil yurttaşlara ateş etmelerinden ötürü derin kaygısını ifade etti. Ermeni Çınar sınır köyünde insani misyonla bulunan Uluslararası Kızıl Haç Komitesi aracına ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Ermenistan elçisi, rastlantı sonucu Azerbaycan sathına geçen Çinar köyü sakini Karen Petrosyan’ın aleni küçük düşürülmesi,işkencelere maruz bırakılması ve bunların anılan şahsın ölümüne sebep olduğunu kaydederek durumu kınadı.
Kirakosyan, Bakü’nün aracıların tampon hatta vakaların soruşturulması mekanizması tesisi yönündeki önerilerini reddederek, bununla ateşkes ihlalleri ve insani kayıpların tüm sorumluluğunu yükümlenmekte olduğunun altını çizdi.
Ermenistan elçisi Ermenistan ve Dağlık Karabağ için sınır vakalarının soruşturulması mekanizmasının tesisinin önemini yeniden teyid etti ve Ermenistan’ın eşbaşkanı devletlerle  beraber provokasyonların önlenmesi, durumun stabilizasyonu ve Karabağ sorununun kesinlikle barışçı müzakereler yoluyla çözümlenmesi amacıyla, müzakere sürecine devam edilmesi yönünde  ortak gerekli tüm adımlara teşebbüs edeceğini belirtti.
Kirakosyan, Rusya cumhurbaşkanı inisyatifiyle Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının 10 Ağustos’ta Soçi’de gerçekleşen buluşma sonuçları çerçevesinde Azerbaycan’ın Ermeni düşmanı ve militarist retorikten vaz geçmesi, provokasyonlara son vermesi ve buna karşılık sorunun barışçı çözümü yönünd çaba göstermesi konusunda umudunu ifade etti.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.