İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler İstanbul’da IŞİD saldırılarını protesto etti

Süryani yurttaşlara HDP’li Sebahat Tuncel ve çok sayıda Ermeni yurttaş da destek verdi… İstanbul’da yaşayan Süryani cemaati üyesi yurttaşlar, IŞİD ve İsrail’in Ortadoğu halklarına yönelik saldırı ve katliamlarını protesto ederek, BM, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya’yı yaşananlara müdahale etmeye çağırdı.

IŞİD’in işgal ettiği Şengal’de Êzidîlere dönük giriştiği saldırı ve katliamlar, Türkiye Süryani Platformu tarafından İstanbul’da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda “Ninova ve Gozarto soykırımına izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açarak IŞİD çetelerinin saldırılarını protesto eden Süryani yurttaşlara HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve çok sayıda Ermeni yurttaş da destek verdi.
Platform üyesi Erkan Metin tarafından okunan basın metninde Ortadoğu’da insanların etnik ve dini inançları nedeniyle katledilmesine dünyanın sesiz kaldığına dikkat çekildi.
Ortadoğu ve Mezopotamya haklarının tarihten bu güne sürekli katliamlara maruz kaldığını ifade eden Metin, katliamların planlı olarak uygulandığının altını çizerek, “Ortadoğu’daki ülkelerde yaşayan Hıristiyanlara, değişik isimler altında faaliyet gösteren cihatçı örgütler tarafından saldırılar yapılmışken, günümüzde IŞİD çeteleri aleni bir şekilde Hıristiyan Süryanileri düşman olarak ilan etmiştir. İnsanlara sadistçe zulümler, işkenceler uyguladıktan sonra da çektikleri görüntüleri internette yayınlayıp, insanlık değerlerini hiçe sayıyorlar” dedi.
IŞİD’in yaptığı saldırı ve katliamları sadece Hıristiyanlarla sınırlı kalmadığını Êzidîler, Kürtlerin ve değişik etnik ırklara mensup insanların katliamlara kaldığını söyledi.
İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamları da kınayan Metin, İsrail’e saldırılarını durdurma çağrısında bulunarak, sorunun kalıcı çözümü için görüşmelerin yapılmasını istediklerini söyledi. Metin, komşu ülkelerin IŞİD’in yaptığı katliamları görmezden geldiğini de belirterek, “Türkiye ve diğer komşu ülkeleri IŞİD’in yaptıklarına göz yummaktan vazgeçmeye ve Ninova Ovası’ndaki kardeşlerimize yapılan zulmü durdurmak için girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği’ni, ABD ve Rusya’yı da yaşananlara müdahale etmeye” çağırdı. Açıklama sonrası protesto sona erdi. (DİHA)

Yorumlar kapatıldı.