İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan Van Gölü üzerindeki Akdamar Kilisesi, yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan Van Gölü üzerindeki Akdamar Kilisesi, yeniden ziyaretçilere açıldı. Vatandaşların gezebilecekleri net gezi güzergahlarının olmaması, gelen engelli ziyaretçilerinin alanı rahat dolaşamamaları, dinlenme ve genel ihtiyaçlarına cevap verecek ünitelerin yetersizliğinden dolayı çevre düzenlemeleri yeniden ele alınarak Kilise ve çevresindeki tarihi yapılar yeniden düzenlendi.

Van Gölü üzerindeki Akdamar Adasındaki Surp Haç Kilisesi, Kudüs’ten İran’a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç’ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik’in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edildi. Adanın güney doğusuna kurulmuş olan kilise, mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yeniden düzenlenen Akdamar Kilisesi, kilisenin hemen güneyinde yer alan ve kilisenin önemli bir bölümünü oluşturan avlu, hücre odaları, servis bölümü, sarnıç ve ruhban okulu bölümlerinden oluşuyor. Kilise müştemilat kısmı, Koruma Projesi Van Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında proje yatırım çalışmaları kapsamında ele alınıp rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanan tescilli anıtsal birinci grup değerinde anıtsal tarihi bir yapı özelliğini taşıyor.
Kilise’yi ziyaret etmek isteyen vatandaşların gezebilecekleri net gezi güzergahlarının olmaması, gelen engelli ziyaretçilerinin alanı rahat dolaşamamaları, dinlenme ve genel ihtiyaçlarına cevap verecek ünitelerin yetersizliğinden dolayı çevre düzenleme projesi Kültür Bakanlığı tarafından ele alınarak yeniden düzenlendi.
Proje kapsamında ‘Akdamar Adası Çevre Düzenlemesi ve Müştemilatları Onarımı İşi’nin uygulama çalışmalarına 2012 tarihinde başladı. Söz konusu çalışmaların 1 milyon 776 bin 782 TL ödeneği Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı.
Yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında; müştemilat yapısı onarımı, ziyaretçi karşılama alanı, bilet gişesi, güvenlik sistemi ve ünitesi, gezi güzergâhları, seyir terasları ile çevre donatı elemanları yer almakta olup gerçekleştirilen çevre düzenlemesiyle daha sağlıklı ve etkin ziyaret olanağı sağlandı. CİHAN
http://www.haberaktuel.com/tarihi-akdamar-kilisesi-nin-restorasyonu-tamamlandi-haberi-909347.html

Yorumlar kapatıldı.