İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus parmağı çıkabilir

Türkiye, Suriye ve Irak’tan sonra Kuzeydoğu sınırında Kafkasya’da da yeni bir ‘ateş hattı’ ile karşı karşıya kalmanın tedirginliğini yaşamaya başladı… Rusya’nın özellikle Dağlık Karabağ’daki işgalci Ermeni yönetimi ve milislerini destekleyerek, bir yandan hem Erivan, hem de Bakü yönetimine, “Batı’ya yaklaşmayın” mesajı verdiği, diğer yandan da bölgedeki istikrarsızlık politikasını yeniden canlandırıp hayatta tutmak isteyebileceği değerlendiriliyor.

***
Türkiye, Suriye ve Irak’tan sonra Kuzeydoğu sınırında Kafkasya’da da yeni bir ‘ateş hattı’ ile karşı karşıya kalmanın tedirginliğini yaşamaya başladı. Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında yaşanan çatışmalarda 12 Azerbaycan askerinin şehit olması, 2 Ermenistan askerinin hayatını kaybetmesi, Azerbaycan tarafında 30’dan fazla askerin ise yaralandığı iddiası Ankara’yı endişelendirdi.
BAKÜ İLE ACİL TEMAS
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu önceki gün Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov’u telefonla arayıp, taziyelerini bildirdi ve gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Yaşananların Dağlık Karabağ sorununun bir türlü çözülememesinden kaynaklandığını, Türkiye’nin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün korunması politikasında hiçbir sapmanın olmadığını belirten Davutoğlu, “Çatışmalar, Karabağ sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
Dışişleri ve istihbarat birimleri gelişmeleri yakından takibe alırken, kulislerde yapılan değerlendirmelerde, “Yaşananların arkasında Rusya’nın parmağı olabileceği” ihtimali gözardı edilmiyor. Bir yetkili, Kafkasya’daki çatışmaların ABD ve AB’nin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya karşı en etkili yaptırımı devreye sokmasının ardından çıkmasına dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna nedeniyle siyasi ve ekonomik olarak iyice köşeye sıkışması; AB’nin Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile ortaklık anlaşması imzalamasına ek olarak son dönemde Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerine de göz kırpmaya başlamasının da Moskova’da ‘Kafkasya endişesine’ yol açtığı belirtildi. Rusya’nın özellikle Dağlık Karabağ’daki işgalci Ermeni yönetimi ve milislerini destekleyerek, bir yandan hem Erivan, hem de Bakü yönetimine, “Batı’ya yaklaşmayın” mesajı verdiği, diğer yandan da bölgedeki istikrarsızlık politikasını yeniden canlandırıp hayatta tutmak isteyebileceği değerlendiriliyor.
Azerbaycan basını ikiye bölündü
Ermenistan’ın resmi yayın organı konumundaki ‘Panarmenian’ sitesi, Azerbaycan ordusunun provakatif tutumu nedeniyle çatışma yaşandığını ileri sürerken, şehit düşen Azerbaycan askeri sayısının 14 olduğunu, Dağlık Karabağ ordusundan ise 2 askerin öldüğünü iddia etti. Azerbaycan’da yönetim ile muhalefet arasında görüş ayrılığı hâkim. Muhalefetin yayın organı ‘Yeni Müsavat’ gelişmelere ayrıntılı yer verirken, yönetime yakın ‘Azerbaycan’ ve ‘Yeni Azerbaycan’ gibi gazeteler ise birinci sayfalarında çatışmaları görmedi. Yeni Müsavat bu durumu internet sitesinden “Rezalet manşetler” diye eleştirdi. Gazetedeki yorumda da “Sınırda atılan her kurşun emrinin arkasında Rusya’nın olduğu kesin. Rusya hem Azerbaycan’ı kendi ekonomik birliğine katılmaya zorluyor, hem de istikrarsızlık yaratarak Azerbaycan’a daha fazla Batılı yatırımın önünü kesmeye çalışıyor” denildi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26933351.asp

Yorumlar kapatıldı.