İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devlet Sansaryan’ı vermiyor

Patriğin dolandırılması ile gündeme gelen Sansaryan Hanın, Ermeni cemaatine iadesine yönelik bir çalışma yok. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Ermeni Patriğinin dolandırılmasıyla gündeme gelen İstanbul’daki meşhur Sansaryan Hanın Ermeni cemaatine iadesinin gündemde olmadığını bildirdi. Gazeteport’un edindiği bilgiye göre,  Arınç, CHP’li Sezgin Tanırkılu’nun soru önergesine verdiği cevapta ”Vakıflar Genel Müdürlüğünce bu yönde bir çalışma yapılmamaktadır” dedi.

Ermeni Cemaati Patrik vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, bir süre önce Başbakan Erdoğan ile görüşmüş ve Sansaryan Hanın iadesi konusunda söz aldıklarını açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra kendisini Başbakanlık Milli Emlak Müfettişi olarak tanıtan bir kişi Patrikhaneye gelip Hanın iadesi için sahte belgeler imzalatmış ve 6 bin lira alarak Ateşyan’ı dolandırmıştı.
Dolandırıcılık olayına karışan kişinin Tayfun Nargin olduğu belirlenerek hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Halen devam eden davada tanık olan Ateşyan, “Başbakanımız Erdoğan ile Sansaryan Han’ın patrikaneye iadesi için görüşmüştüm. Bir kaç gün sonra sanık geldi ve kendisini Müfettiş olarak tanıttı. Hanın iade edileceğini söyleyip Başbakanlık antentli evraklar imzalattı. Bizden hediye de istedi, 3 bin lira verdim, az bulunca 3 bin lira daha verdim. 10 gün geçti haber çıkmayınca araştırdık, dolandırıldığımızı anladık” demişti.
1895 yılında Ermeni Mimar Hovsep Aznavor tarafından yapılan Sirkeci’deki Sansaryan Han, 1944 yılından itibaren 1980’li yıllara kadar İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanıldı. Her dönem ”İşkence iddiaları” ile gündeme geldi. Küçük olan odaları ”Tabutluk” olarak anıldı. Ermeni cemaati Hanın iadesi için dava da açmıştı.
http://www.gazeteport.com.tr/haber/177060/devlet-sansaryani-vermiyor

Yorumlar kapatıldı.