İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mor Yakup Kilisesi’nde Kazı Çalışmaları Sona Erdi

MARDİN – Türkiye’den Zeynel Abidin Camii ile birlikte ‘İnanç Parkı’ projesi kapsamında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Mor Yakup Kilisesi’nde kazı çalışmaları sona erdi.Muhabirine bilgi veren Arkeolog Abdurrahman Oruç, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yapılan 2014 kazı çalışmalarının sona erdiğini söyledi. Mor Yakup Kilisesi’ndeki kazıların 2000 yılından Nusaybin Belediyesi ile Diyarbakır Müzesi tarafından başlatıldığını, 2002 yılından bu yana da Mardin Müze Müdürlüğü tarafından sürdürüldüğünü aktaran Oruç: ’12 yıldır Mardin Müzesi’nin çalışmaları ve çabaları sonucunda kazılarda sona gelindi. Bu yıl kazı çalışmaları sonlandırdık.

Bundan sonraki çalışmalar özellikle Kültür İnanç Parkı programı kapsamında devam edecek. Artık bundan sonraki çalışmalar restorasyon ve konservasyon çalışmalarına dönük yapılacaktır” dedi.
14 yıllık kazı çalışmaları kapsamında kazılardan çıkarılan çanak, çömlek, kaseye ve koku şişeleri başta olmak üzere tüm eserlerin Mardin Müzesi tarafından korumaya alındığını aktaran Oruç, bu eserlerin yayınları yapıldıktan sonra teşhir aşamasına getirilerek Mardin Müzesi’nde sergileneceğini ifade etti.
-’İki mabedin UNESCO kalıcı listesine girmesini bekliyoruz”
Mor Yakup Kilisesi’nin Zeynel Abidin Camii ile birlikte ‘İnanç Parkı’ projesi kapsamında 15 Nisan tarihinde Türkiye’den 13 eserle birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edildiğini hatırlatan Oruç: ’Yüz yıllardır yan yana yaşamış iki mabedin UNESCO kalıcı listesini girmesini umut ediyoruz. Nusaybin kent merkezinde kalan iki mabedin UNESCO kalıcı listesine alınması halinde hak ettiği yere kavuşacağını ve kültürel açıdan cazibe merkezi olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
-Mor Yakup Kilisesi ve Nusaybin Okulu
Mardin Nusaybin ilçesinde bulunan bu manastır yukarı Mezopotamya bölgesindeki kiliselerin en eskisi sayılmaktadır.
Manastır kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. İbadet mekanının üzeri ana kubbeyi destekleyen yarım kubbelerle örtülmüştür. Manastır kilisesinin batı cephesinin duvarları sonradan yıkılmış ve 872 yılında yenilenmiştir. Manastır içerisinde Mor Yakup’un Türbesi bulunmaktadır.
Episkopos Mor Yakup ile öğrencisi Mor Efram Nikeia’da Hristiyanlığın konsil toplantılarına katıldıktan sonra Nusaybin’e döndüklerinde burada Nusaybin Okulunun yapımına başlamışlardır. Bu okulu 326’da açmışlar ve Mor Efram 38 yıl boyunca bu okulu yönetmiştir. Bu okul putperestlik döneminden kalan bir yapı üzerine kurulmuştur. Bu okulda felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitimi verilmiştir. Aynı zamanda bu okuldaki çalışmalar sonunda Grekçe’den birçok yazma eser Süryanice’ye çevrilmiştir.
Bu okulun en büyük özelliği o dönemde Nusaybin’in ileri düzeyde bir eğitim merkezi oluşunu göstermesidir. Mor Yakup’un 338’de ölümünden sonra kilisenin bodrum katına gömülmüştür. Ondan sonra Episkoposluğa Mor Babo (338-343), Mor Logos (343-361), Mor Abraham (361-?) getirilmiştir. Bu dini merkezin son Episkoposu Rahip Hanna olmuştur. Nusaybin Okulu Sasanilerin 363’de Nusaybin’i almasına kadar öğretime devam etmiştir. Bundan sonra okulun öğretim kadroları dağılmış ve Suriye’de öğretime devam edilmiştir. Sonraki yıllarda Bizanslılar Nasturilere karşı baskı kurunca Urfadaki (Edessa) okul Nusaybin’e nakledilmiş ve burası Nasturilerin dini merkezi olmuştur. Okulun yönetimindeki Narsay ve Episkopos Barsavmo’nun yerine geçen II. Mor Huşoh döneminde okul büyük ün yapmıştır. Bu nedenle de Nusaybin ’İlimlerin beşiği, eğitim şehri ve öğretmenlerin annesi” olarak isimlendirilmiştir.
Manastır 19. yüzyıla kadar işlevini sürdürmüştür.
Mor Yakup Kilisesi, 15 Nisan’da Zeynel Abidin Camii ile birlikte ‘İnanç Parkı’ projesi kapsamında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilmişti.

http://www.haberfx.net/mor-yakup-kilisesi-nde-kazi-calismalari-sona-erdi-haber-1669565/

Yorumlar kapatıldı.