İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler: Ortadoğu’da IŞİD vahşetine seyirci kalmayalım

Bethnahrin (Mezopotamya) Ulusal Konseyi, IŞİD’in Irak (Musul)’da yaptığı soykırıma karşı mücadele çağrısı yaptı.  Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) Başkanlık Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:Ortadoğu coğrafyasında yaşayan halklar ve dinsel-mezhepsel gruplar tarihin değişik dönemlerinde farklı saldırılara maruz kalmışlardır. Semavi üç dinin doğup yayıldığı bu coğrafyadan Hıristiyanlık inancına mensup olanlar yok edilmeye çalışılmaktadır. İnkârcı, imhacı ve karanlık zihniyet sahipleri Yahudileri, Ezidileri, Dürzîleri, Alevileri, Mandeileri yok etmeyi amaç edinmişlerdir.

Dinsel-mezhepsel düşmanlıkların yanında ezilen halklara karşı etnik temizlik ve soykırım hareketleri uygulamaktadır. Kimi zaman ırkçı ve köktenci politikalarla bölgemizin renkleri, kimlikleri ve zenginlikleri yok edilmeye çalışılırken günümüzde durum daha da vahşi bir hal almıştır.
Irak Şam İslam Devleti Örgütü, insanlığa karşı affedilmez suçlar işleyerek Ortadoğu başta olmak üzere birçok alanda etkisini göstermektedir. Vahşi eylemlerle insanlar korkutulup sindirilmeye çalışılmaktadır. IŞİD’in 9 Haziran 2014 tarihinde Musul şehrini ele geçirmesiyle başta Irak olmak üzere bütün Ortadoğu’daki Hıristiyanlara karşı bir kez daha cihat ilan etmiş ve insanlık dışı uygulamalarına başlamıştır. IŞİD’in 18 Temmuz 2014 tarihinde Musul’daki Hıristiyanlara yönelik çıkardıkları fetvada din değiştirmeyi, cizye ödemeyi ve göç etmeyi şart koşmuştur. Ağır tehditler altında Musul’da yaşayan Hıristiyanlar evlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Çoğu Federal Irak Kürdistan bölgesine sığınarak uluslararası desteklerden uzak bir şekilde ağır koşullarda yaşamaktadırlar.
IŞİD bugün Hıristiyanlar için bir tehditse yarın bölgedeki bütün devletler ve insanlık için de büyük bir tehlike arz ettiğini unutmamak gerekir. IŞİD’in Sünni olmayanlara ve Kürt halkına saldırması dinsel ve etnik hedeflerini belirlediğini ortaya koymaktadır. IŞİD ve bölgedeki inkârcı rejimlere karşı halkların güçlerini birleştirmeleri için tarihi bir fırsat doğmuştur. Bu dönemde özellikle Kürt halkının lider ve siyasi hareketlerine büyük görevler düşmektedir. Çünkü Kürt ve Süryani halklarının ortak yaşam zemini ve dinamikleri her zamankinden daha çok olgunlaşmıştır. Bu koşullarda Federal Kürdistan yöneticileri başta olmak üzere Kürt halkının temsilcileri Süryani-Keldani-Asuri halkına insani yardım temelinde bir yaklaşımdan ziyade siyasi ittifak stratejisiyle yaklaşmaları en doğrusudur. Musul şehrinin çevresindeki Ninova ovasında yaşayan Süryani-Keldani-Asurilere nöbet tutmak ve nöbetçilere maaş vermek var olan sorunları çözemeyeceği bilinen bir gerçekliktir. Doğru olan Kürt halk liderlerinin Süryani halkının lider ve temsilcileriyle bir araya gelmek, Mezopotamya ve Kürdistan’da ortak kaderlerini belirleyip dünyaya ilan etmektir.
Bethnahrin Ulusal Konseyi olarak Kürt halkının iradesini temsil eden bütün taraflara çağrımız en yakın zamanda bir araya gelmek ve halklarımız üzerindeki tehlikeleri durduracak kararları birlikte almaktır. Herkesle görüşüp oturmak ne kadar önemliyse her iki halkın bir araya gelmesi bir o kadar önemlidir. Süryani halkının kimliği, potansiyeli Mezopotamya ve Kürdistan’ı canlandıran değerlere sahiptir.
Demokratik, barışçıl ve dünyada örnek teşkil edecek bir yönetimi kurmanın ve diğer halklarla kardeşçe yaşamanın zamanı gelmiştir. IŞİD ve benzeri karanlık güçlere karşı çağdaş ve aydınlık bir gelecek için bütün insanlığı ve Birleşmiş Milletleri da Süryani ve Kürt halklarıyla dayanışmaya davet ediyoruz. Ninova’nın Erbil, Diyarbakır, Kamışli ve Mardin ile buluşmasının tam zamanıdır.  Süryani-Keldani-Asuri-Arami halkını bu tarihi buluşmaya çağırırken Kürt halkını da Gozarto’daki örneği her alanda yaşatmaya davet ediyoruz.
Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB)

http://www.demokrathaber.net/siyaset/suryaniler-ortadoguda-isid-vahsetine-seyirci-kalmayalim-h35790.html

Yorumlar kapatıldı.